Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Zdejmowanie przedniego błotnika

Użytkownik Rowerzysta Avatar PawelRm
    Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto
    była: Alfa Romeo 146 1.7 BOXER 1996r :( jest 307

Domyślnie Zdejmowanie przedniego błotnika

Witam, czy mogłby ktoś pokrótce opisać gdzie są śruby, i jak je troche poluzować żeby nie zepsuć gwintów przy wykręcaniu ? Chodzi o ten błotnik przy zbiorniczku do płynu spryskiwaczy (musze go wyjąć) konieczne jest zdjęcie lampy czy zderzaka ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Zwol4
    Mieszka w
    Kłodawa
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

Hmmm kolego robiłem to bardzo dawno temu ale tak mniej więcej opisze.
    Odkręcasz nadkole, zderzak, (nie pamiętam czy lampę też), nakładkę od progu i zaczynasz odkręcanie, 2 śrubki do "okulara", 3 bodajże imbusy(albo torxy) po boku, 2 pod lampą i bodajże jak otworzysz drzwi to pomiędzy błotnikiem i karoserią jest taka uszczelka czy coś podobnego i tam będzie śrubka na klucz 10 bodajże.
    Była : 146 1.6Ts 97r (2006-2011)
    Jest : 156 1.8Ts (2010 - ?)
    146Ti 2.0Ts (2013 - 2016)

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

konieczne jest zdjęcie zderzaka bo pod nim jest jedna śruba której nie odkręcisz. Pod maską masz chyba 3 śruby ( imbus) nie pamietam jaki. Ale to wszystko banalne. Najtrudniejszym momentem jest oderwanie błotnika przy progu, trzyma sie tam na jakiś klej czy masę. Wiec pewnie prób też trzega zdemontować.

Jesli chodzi ci o zbiorniczek to nie da sie go wyciagnącbez zdejmowania błotnika? ewentualnie sciagnąć kolo i nadkole i dołem go jakos wyciagnąć?
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

janusz
    Gość

Domyślnie

witam aby wyciągnąć zbiorniczek wystarczy odkręcić zbiorniczek wyrównawczy cieczy chłodzącej i z czuciem przesunąć tak aby był dostęp bez odłączania przewodów do odkręcenia razem 3 lub 4 śrubki chyba oczkowe 8 . Ja w swoją montowałem zbiornik z 156 na dwie pompki ale ten jest większy ale pasuje jedno mocowanie musiałem dopasować tu montaż od dołu zdejmujemy koło i nadkole i nic więcej robiłem to pod domem latem i zajęło razem z 2 godzinki uważaj przy demontażu pompki na uszczelkę gumową lubi znikać

Użytkownik Rowerzysta Avatar Alucard30
    Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    2.4 JTD ++

Domyślnie

Też mi się wydaje, że rozmontowywanie błotnika i połowy przodu byłoby przesadą żeby dobrać się do zbiorniczka sprysków, pokombinuj może jak kolega wyżej pisze.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

pokombinuj kolego tak jak tu piszą koledzy bo zdemontowany błotnik później ciężko założyć i dopasować idealnie tak jak było. Nie pamiętam dokładnie ale dostęp do zbiornika był przez kolo także może z tym coś porób bo żeby ten błotnik zdjąć to też jest trochę rzeźba a i jedna śruba przynajmniej u mnie była jeszcze na błotniku od spodu ale nie wiem po co i do czego

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pablos 1987
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4Ts 2000r

Domyślnie

panie kolego.ściagasz koło i nadkole.4 wkręty i 4 spinki w nadkolu,jeden wkręt pod progiem odkręcasz(ale w progu trzeba poluzować wszystkie śróby bo nadkole jest na zakładke z progoiem na wysokości zgrzewu) i jedna śróba przy zderzaku.naginasz nadkole i wyciągasz najpierw spod zderzaka a potem z pod progu a na sam koniec trzeba delikatnie wepchnąć w strone silnika zeby wyszło z nad rantu błotnika i gotowe.po odkreceniu zbiorniczka wyrównawczego masz idealny dostęp z każdej mańki do mocowań w błotniku.