Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Części - jakich producentów wybrać?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie Części - jakich producentów wybrać?

Witam forumowiczów .

Przyszedł czas żeby kupić worek części. Chciałbym się was poradzić jakich producentów owych części wybrać, żeby nie kupić czegoś co padnie po kilku tysiącach kilometrów. No więc po kolei:

-Przeguby wewnętrzne
    -Łożyska z piastami na tył (tutaj myślałem nad SKFem)
    -Świece żarowe (Bosch?)
    -Tarcze + klocki na przód (myślę nad zestawem ATE gładkie + Ferrodo Premier, bo teraz mam Brembo + TRW i strasznie piszczą)

Próbowałem pisać do puotka odnośnie części, ale odzewu zero, tak więc dodatkowe pytanie - u kogo z forum można kupić takie rzeczy w dobrej cenie?

Następna sprawa - koła z tyłu stoją mi tak /-\. Około rok temu wymieniany był cały zawias z tyłu - wszystkie wahacze, tuleje belki itd. Byłem wczoraj u mechanika, powiedział że nie ma żadnych luzów, a to że koła stoją w taki sposób spowodowane jest wadą fabryczną wahaczy, bo ze względu na swój kształt po jakimś czasie się wyginają. Szczerze mówiąc - nigdy wcześniej nie słyszałem o czymś takim. Szukać dalej, czy wymienić te wahacze?

Z góry dzięki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez Piotrekx ; 14-02-2013 o 12:05

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrekx Zobacz post
    -Przeguby wewnętrzne
    Moim zdaniem obojętne.

-Łożyska z piastami na tył (tutaj myślałem nad SKFem)
    Warte uwagi są jeszcze SNR, są tańsze a równie dobre.

-Tarcze + klocki na przód (myślę nad zestawem ATE gładkie + Ferrodo Premier, bo teraz mam Brembo + TRW i strasznie piszczą)
    To że piszczą to kwestia źle dobranej pary ciernej (tarcze-klocki). Ludzie myślą że do jakichkolwiek tarcz dobiorą sobie cyniarskie klocki i będzie się czym chwalić. Nic bardziej błędnego. Piszczeć mogą też od zabrudzonych, skorodowanych zacisków. Konkretnie chodzi o tłoczki. Nie będę tu rozwijał teorii bo w necie jest tego pełno. Dobierz DOBRZE klocki do tarcz a zaciski i tłoczki wyczyść a będziesz miał problem z głowy. Marka pod tym względem nie ma znaczenia. Znaczenie będzie miała przy odprowadzaniu ciepła i innych właściwościach mechanicznych. Ale pod tym względem obie wymienione firmy będą ok.

Próbowałem pisać do puotka odnośnie części, ale odzewu zero, tak więc dodatkowe pytanie - u kogo z forum można kupić takie rzeczy w dobrej cenie?
    W dobrej cenie to jest na allegro, albo możesz też próbować w autosklep24. Zależy co chcesz kupić to w różnych miejscach. Mi czasami się opłaca po prostu pojechać do sklepu z częściami.

Następna sprawa - koła z tyłu stoją mi tak /-\. Około rok temu wymieniany był cały zawias z tyłu - wszystkie wahacze, tuleje belki itd. Byłem wczoraj u mechanika, powiedział że nie ma żadnych luzów, a to że koła stoją w taki sposób spowodowane jest wadą fabryczną wahaczy, bo ze względu na swój kształt po jakimś czasie się wyginają. Szczerze mówiąc - nigdy wcześniej nie słyszałem o czymś takim. Szukać dalej, czy wymienić te wahacze?

Z góry dzięki za pomoc
    ... no tu mechanik widać że zaczynał od lepienia pierogów......... Nie wiem co Twoim zdaniem oznacza że koła są pochylone ale jeżeli luzów brak, geometria ok i opon nie tnie (a w szczególności opon nie tnie) to bym jeździł i nie zadawał pytań. Kontroluj stan bieżnika suwmiarką i jak zobaczysz że "bierze" nierówno wtedy zacznij inwestycję.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar GrzesiuSiedlce
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    AR 166 00r 3.0 busso / Lancia Thesis 02r 2.0tb

Domyślnie

Chcesz części wal do mnie na PW. Mam zniżki takie jak mają warsztaty

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    166 2.4jtd spider 3,2v6

Domyślnie

Jakiej firmy były tuleje pływające do zwrotnicy.Koła muszą stać prosto jeśli są pochylone to jest coś do wymiany.
    pawel164

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie

Bardzo dziękuję za pomoc . Większość rzeczy już wybrana, ale pojawiło się jedno 'ale'.

W poliftowych 166 nie występują "zwykłe" przeguby wewnętrzne, tylko zestaw krzyżak + kielich. O ile na lewą stronę da się przeżyć jego cenę (498zł kielich z taniegofiata + krzyżak za 130 z autosklep24.pl), to cena prawego przeraża - 900zł w autosklepie + do tego krzyżak. Co do regeneracji - dzwoniłem, 500zł netto za jeden, tak więc już bym wolał się szarpnąć, kupić nowe i mieć spokój na dłuższy czas. Ale pojawia się oczywiście pytanie - czy da się to kupić gdzieś taniej?