Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: Nagły ubytek płynu chłodniczego, brak widocznych wycieków. Pilnie potrzebna pomoc.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Wiesz mam nadzieję, że to chłodnica a nie UPG koszty nieporównywalne, ale no nie ma żadnych objawów żeby to była chłodnica paruje tylko gdy jest wilgotno z resztą nie ma objawów żeby to była UPG, maskara jakaś nie daje mi to spokoju a najgorsze, że ta zima nie chce odchodzić, psa z domu nie wygonisz a co dopiero samemu coś grzebać przy aucie. Chłodnica może gdzieś przecieka właśnie od strony chłodnicy klimatyzacji, ale jak to sprawdzić chyba tylko demontaż owej chłodnicy albo tak jak ktoś pisał w starych postach, że jest jakiś płyn do chłodnicy z kontrastem może bym coś wtedy zauważył.
    Ostatnio edytowane przez pawel2910 ; 17-02-2013 o 14:29

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Sprawdź też czy to nie UPG, u mnie były podobne objawy. Dolewa się specjalnego środka do płynu chłodniczego, który zmienia zabarwienie/odbarwia się (nie pamiętam) jeśli upg nieszczelna.

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Jeśli Ci to pomoże to u mnie przy dziurawej chłodnicy był ubrudzony płynem dół wzmocnienia przedniego(ta belka pod chłodnicą) oraz węże od klimy wiecznie były mokre i niebieskio zielone od zaschniętego płynu.

- - - Updated - - -

Ewentualnie załatw sobie mocną latarkę LED i ściągnij tylko boczne atrapki i spróbój przez szczelinę między chłodnicą klimy a chłodnicą wody zobaczyć czy jest tam mokra. Fotki jak moja wyglądała od strony chłodnicy klimy masz w moim temacie

- - - Updated - - -

http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/55939-alfa_romeo_156_tomek921-6.html

Auto

Domyślnie

Przed chwilką wróciłem do domu na dość krótki odcinku drogi nagrzałem alfę, jak wróciłem nie było jeszcze 80 stopni ale wyłączyłem ogrzewanie i zostawiłem na postoju i obserwacja, w momencie otwarcia termostatu paruje chłodnica stopniowo od węża termostatu aż do drugiej strony, towarzyszy temu dziwny zapach jakby stęchlizny nie wiem czy to zapach płynu, jakiś taki dziwny Dodam, że zbiorniczek wyrównawczy płynu mam cały zaparowany od góry, wyczytałem gdzieś, że może to świadczyć o nieszczelności układu.

- - - Updated - - -

Odchyliłem trochę wiatraki do przodu i cyknąłem fotkę wygląda całkiem ok tylko w jednym miejscu coś takiego zauważyłem:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0334.jpg
Wyświetleń:	187
Rozmiar:	111.5 KB
ID:	86314

Auto

Domyślnie

Chyba nikt nie lubi tematu o uciekającym płynie

Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto

Domyślnie

Na moje to chłodnica do wymiany Żeberka już masz zielone od tej strony co może sugerować, że od strony chłodnicy klimy jest większe dziursko.

- - - Updated - - -

U mnie dziury były na dolnej połowie chłodnicy, tak że ich z góry widać nie było w żaden sposób.
    Jest jeszcze jedno wyjście. Jak rozgrzejesz samochód do otwarcia termistatu i będziesz odstawiał do garażu połóż pod silnik tekturę i zobaczysz rano gdzie będzie mokre.

Auto

Domyślnie

Nie wiem para wydobywa się jakby z górnych partii, zapach jest dziwny tak jak mówiłem takiej wilgoci, stęchlizny, na fotce widać takie jakby brunatne plamki nie powinno być nic takiego, przecież ma 10 lat zawsze mogło coś pobrudzić się ? Biały osad to raczej sól z drogi. Widać, że chłodnica nie była nigdy zmieniana ale czy 10 lat to nie za wcześnie ? Co do tektury to raczej nic nie będzie ubytek jest zbyt mały aby kapało gdziekolwiek. Panowie a wam nie paruje nic z pod maski tą porą ? Bo tak sobie myślę, że po prostu jak pójdzie ciepły płyn po chłodnicy to różnica temperatur jakaś i temu paruję tym bardziej że auto nie jest garażowane, ale przez ostatnie dni było sucho na zewnątrz lekki mrozik. Kto wie, nadejdą cieplejsze dni to będę coś głębiej patrzeć.
    Ostatnio edytowane przez pawel2910 ; 18-02-2013 o 23:16

Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto

Domyślnie

u mnie też był ten zapach i też parowało od góry, bo przecież ciepło zawsze do góry ucieka Zobacz czy belkę pod chłodnicą masz zalaną płynem.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTS 2003r.

Domyślnie

Też mi uciekał płyn chłodnica nowa węże ok nagrzewnica ok wszędzie sucho tylko zapach płunu pod maską..... A teraz stoi w warsztacie znowu .... głowica do roboty i 2 tyś pójdą w pi.... kolnejne tyśiące.... i tak od listopada sprzedaje i sprzedać nie idzie no coż najlepiej zrobić nowe miejsce spotkań w serwisie ALFY