hey,
wiecie może co jest przyczyną nie działającego licznika ? nie wskazuje nic oprócz kontrolki filtra paliwa i kontrolki świateł. Pozatym ciemno, ani wskaźnik paliwa, ani obrotomierz itd. Miał ktos taki przypadek ?
Pozdrawiam
hey,
wiecie może co jest przyczyną nie działającego licznika ? nie wskazuje nic oprócz kontrolki filtra paliwa i kontrolki świateł. Pozatym ciemno, ani wskaźnik paliwa, ani obrotomierz itd. Miał ktos taki przypadek ?
Pozdrawiam
Ale wskaźniki Ci też nie działają? Czy tylko podświetlenie? Wyciągnij licznik (dwie śrubki i chwila strachu) i zobacz czy coś z wtyczkami się nie wykrzaczyło, sprawdzisz też żarówki.
wszystkie wskazówki nie działają, kontrolki nie działają, oprócz wspomnianych dwóch. Przycisk Check tez nic nie wskazuje. Podświetlenie nie wiem czy działa, jutro rano bede wiedział.
Sprawdź wtyczki za licznikiem
Wtyczki Ok, podswietlenie liczników działa, kierunkowskazy też. Przepalony bezpiecznik nr 6 (7,5A) kolo gniazda OBD, wymieniłem i wytrzymuje 5 sek i sie przepala. Musze odłączyc wtyki i pokolei wpinać i złapać winowajcealbo zwarcie w liczniku ???
Miałem podobnie - u mnie zwarcie generował czujnik poziomowania ksenonów na tylnej osi.
było: MiTo - jeździ nią młoda Alfisti
AR 166 - takich już teraz nie robią...
AR 146 1.6 bokser - najlepsza alfa jaką jeździłem
to bedzie chyba to. Na niemieckim forum tez o takim przypadku pisali. Wsadziłem silniejszy bezpiecznik i spod tylnej osi troszke sie kopciło. Jak bede mial możliwość musze wjechac na kanał i spojrzeć.
Gdzie dostane taki czujnik ?
czujnik dostaniesz tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/sprzedam_czesci/
to, na co musisz zwrócić uwagę jest kształt: czasami są okrągłe, czasami kwadratowe czujniki.
było: MiTo - jeździ nią młoda Alfisti
AR 166 - takich już teraz nie robią...
AR 146 1.6 bokser - najlepsza alfa jaką jeździłem
Okrągłe czujniki były przed FL, po FL są kwadratowe. Od razu proponuje wymienić kostkę przy czujniku. U mnie z powodu jej niewymienienia uwalił się w przeciągu 6 miesięcy nowy z przodu (a tanie to one nie są). Jaka kostka pasuje poszukaj w moich postach, bo już kiedyś komuś pisałem w jakimś temacie. Ogólnie ja jeżdżę na chwile obecna bez przedniego, bo nie mam wolnej gotówki na kolejny, a światła poza brakiem poziomowania mi nie opadły, co dziwne. Proponuje od razu przejrzeć stan kabli, bo u mnie tylna wiązka była skorodowana w otulinie aż do samego bagażnika, gdzie łączy się z reszta kabli.
Aha, przedni czujnik z tylnym nie są zamienne.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77