Witam opisze wam mój problem który już rozwiązałem
na zimnym wariator ok 2 sek stukał ale po mocnym nagrzaniu i dodawaniu delikatnie gazu było z bliska słychać dziwne dzwięki z wariatora i nieregularne stuki na wlonych obrotach ale po mocnym nagrzaniu silnika :/ zakupiłem zestaw naprawczy wariatora i zabrałem się za rozbieranie wyciągnołem wałek i miałem jeszcze jeden wariator który po porównaniu do mojego był bardziej zużyty a dokładnie sprężyna przy nacisku 10 kg uginała się o 2 cm więcej niż moja ale kolejnym powodem niesprawności wariatora u mnie były najprawdopodobniej te dwie podkładki które są w środku wykierowane do siebie dziubkami po prostu były wytarte na tyle że po wsadzeniu wałka i zapieciu zabezpieczenia był wyczuwalny luz osiowy. po wymianie ich trzeba było mocno naciskać wałek w strone wariatora żeby zapiąć zabezpieczenie. A stukanie było spowodowane tym że jedna szklanka była bardzo ciasno oszadzona w gnieździe musiałem wyciągać ją kombinerkami a po wciśnieciu na gorącym silniku zaworu ze szklanka nie wracał do końca i nie domykał się zawór. Na zimnym było ok. Okazało się że było wybrzuszenie malutkie w gnieździe spowodowane złym wkręceniem śruby trzymającej panewkę wałka. po złożeniu błoga cisza![]()