Jak w temacie. Od pasażera ładnie chodzi. A od kierowcy słychać silniczek ale samo lusterko stoi nieruchomo. Co to może być?
Dodam, że wtyczka jest ok bo dziś ściągnąłem lusterko z auta. Pora na doprowadzenie Spidera do 100% sprawności i oryginału.
Jak w temacie. Od pasażera ładnie chodzi. A od kierowcy słychać silniczek ale samo lusterko stoi nieruchomo. Co to może być?
Dodam, że wtyczka jest ok bo dziś ściągnąłem lusterko z auta. Pora na doprowadzenie Spidera do 100% sprawności i oryginału.
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
mam to samo, jak znajdziesz rozwiązanie to będę wdzięczny za info. Ja myślałem, że to może jakieś cięgna spadły z silniczka czy coś takiego
Born to be wild.
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
no myślę, że miedzy silniczkiem a samym szkłem jest jakiś mechanizm przeniesienia (pewnie jakieś plastikowe prowadnice/cięgna) myslałem, że może tam coś zawiodło. U mnie też słychać silnik więc prąd jest tylko nie przenosi obrotów silnika na przesuwanie się lusterka.
Born to be wild.
Mam chorobę zwaną ITALIA
Silniczki sterują szkłem za pomocą dwóch małych pasków z ząbkami, które mogą się wytrzeć lub zerwać. W moim przypadku po uderzeniu w lusterko przez samochód z naprzeciwka paski się zerwały. Aby sprawdzić sprawność mechanizmu należy zdemontować szkło ponieważ od dolnej zaślepki nie ma dojścia. Szkło należy przechylić maksymalnie na lewą lub prawą stronę i cienkim śrubokrętem podważyć cztery zatrzaski po dwa z każdej strony. Oczywiście jeżeli paski są całe to manualne poruszanie lustra może je uszkodzić. Dalej już jest dostęp do całego mechanizmu jednak pamiętaj że jeszcze są dwa kable do maty podgrzewającej, które już po zwolnieniu zatrzasków szkła można odłączyć. Poniżej zdjęcie mechanizmu
![]()
Jezeli te paski sa zerwane to czy da sie je naprawic domowym sposobem? Czy pozostaje tylko kupienie calego drugiego lusterka. Bo dzis zauwazylemklej po rasmie i obtarcie o rant lusterka. Najprawdopodobniej tez bylo uderzone.
Mam chorobę zwaną ITALIA
Kolego mialem taki sam problem,silniczech chodził ale lusterko nie chodzilo na boki, ale naprawilem![]()
(tych srób od dołu nie odkręcisz,bo zapewne sa cale skorodowane)
Odkrec sobie cale lusterko,trzyma sie ono na 3 imbusach,
widac je jak odkręcisz ta oslone plasikowa ze srodkajak juz bedziesz miał lusterko wyciagniete, to zrób tak jak Ci radzi kolega "horwak"
wtedy bedziesz widział caly mechanizm lusterkasterowany on jest malym silnikiem i zespolem plastikowych kół zembatych
![]()
u mnie poprostu wyleciał taki bolec był od zamocowany w takim metalowym gnieździe, poroskladaj sobie to na części pierwsze, wyczysc nasmaruj wszystko.
Ewentualnie szukaj jakiegos lusterka,srodek podmienisz tylko... na alegro mozna wyrwac takie lusterko za pare groszy![]()
pozdrawiam![]()
I tak koledzy zrobie. Jutro od samego rana bede dzialal. A jak bede podwazal lusterko to csym najlepiej. Bo nie chcialbym zeby pękło...
Mam chorobę zwaną ITALIA
Kolego przekręć maksymalnie albo w lewo albo w prawo i małym śrubokrętem podważ powinno spokojnie odlecieć![]()