Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Temat: H.i.d. ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. AR Giulietta QV 12r. Jest: Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Mam w mondeo mk3 oryginalny xenon a w alfie HIDy na soczewce, te samopoziomowanie to jakaś bujda na kółkach mondeo bardziej razi niż mój HID, a wszystko ma sprawne. Ogólnie oświetlenie wygląda identycznie: barwa, moc to samo, wszyscy mówią badziewie chińskie to odnosi się do tego, że jak kupimy najtańszy HID to będzie nam to mrugało, szybko żarniki padną itp, zasada działania jest identyczna jak fabrycznych xenonów! Kupując dobrej jakości przetwornice, żarniki, montując reflektor z soczewką, spryskiwacze lamp i na koniec ustawiając to wszystko będziemy słabiej oślepiać niż ze zwykłymi żarówkami. Spryskiwacze nie są potrzebne tylko dla policji, brudny reflektor z xenonem świeci dużo słabiej. Samopoziomowanie w mondku niby opuszcza trochę ten strumień światła na wzniesieniach, ale i tak wali po oczach jak szalony, tak samo TIRy z xenonem oślepiają niesamowicie.
    Są również xenony bez soczewki np. laguna II przed fl, tam żarnik jest bodajże D2R z czarnym paskiem.
    Ostatnio edytowane przez pawel2910 ; 26-02-2013 o 11:27

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0ts 2000r

Domyślnie

niczego nie bronie tylko widze jak w samochodach ponad 100 tys zl wartych sa zamontowanie xeony i jak jedzie po trasie to oslepia tak samo jak i na hidach wiec co?? niby xeony nie oślepiają?? kazdy ma swoje zdanie. i robi jak uwaza.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

To ja dodam coś od siebie. Jeździłem rok na zwykłych żarówkach, później kolejny rok na lepszych firmowych, mocniejszych itp. Światło z klosza nieciekawe co bym tam nie umieścił. Soczewek nie mam. Znajomy kupił najzwyklejszy najtańszy zestaw HID H7, powiedziałem pokaż to na chwilę, założyłem do jednej lampy no razi niechudo! Później on założył to do swojej soczewki raziło podobnie...

Kupiłem więc zestaw HID H7R z końcówką R czyli z paskiem na żarniku, który na niwelować oślepianie, jest to żarnik przeznaczony do zwykłych lamp, nie soczewek. Nie przytaczajcie tutaj przykładów, że ten pasek sie odlepia, bo może i tak jest, ale w zestawach za sto pare zł z wysylką, czyli najtańszych chińczykach. Moj zestaw mam dwa lata i wszystko z nim OK.

Więc kupiłem droższy sprawdzony, polecany zestaw to podkreślam, nie chińczyka za 100zł.

Założyłem i co? Efekt zadowalający, temperatura barwowa 4300K, czyli tak jak powinno być nie niebieskie, błękitne czy purpurowe barwy powyżej 6000K. Zestaw najpierw założyłem do jednej lampy wieczorem, po chwili od zapalenia jak już ustawi swoja barwę, wygląda praktycznie jak zwykła żarówka w drugim kloszu, świeci jednak wyraźniej. Widać, że światło jest mocniejsze, ale nie oślepia i nie sprawia problemu nadjeżdżającym z naprzeciwka.

Żadnych problemów z mundurowymi, nikt mi nigdy nie mrygał, sam także sprawdzałem czy nie razi. Na pewno nie wrócę do zwykłych żarówek, które się co chwile przepalają i marnie swiecą w naszych koszach. Na pewno w soczewkach efekt bylby lepszy.

Droższe zestawy H7R sprawdzają się w praktyce i sa alternatywą na słabe fabryczne reflektory w 156 (u mnie akurat mowa o lampach po FL) i na pewno ich nie zniszczą.
    Ostatnio edytowane przez Marcino20 ; 26-02-2013 o 14:05
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Róbcie jak chcecie... prawda jest taka, że jak widzę auto jadące na rażących mnie HID'ach to mogę wyjechać mu prosto na czołówkę. Będzie wina gościa, bo stracił homologacja na lampy wkładając w nie ten badziew. Nie dość, że mówię, że to jego wina, bo mnie oślepił (i oczywiście policja musi to uznać), to jeszcze będzie mi płacił z własnej kieszeni dożywotnią rentę za trwałe uszkodzenie kręgosłupa

Więc życzę powodzenia zakładającym HID'y i do zobaczenia na trasie

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał Szczepan Zobacz post
    prawda jest taka, że jak widzę auto jadące na rażących mnie HID'ach to mogę wyjechać mu prosto na czołówkę. Będzie wina gościa, bo stracił homologacja na lampy wkładając w nie ten badziew. Nie dość, że mówię, że to jego wina, bo mnie oślepił (i oczywiście policja musi to uznać), to jeszcze będzie mi płacił z własnej kieszeni dożywotnią rentę za trwałe uszkodzenie kręgosłupa
    Z homologacją i oślepianiem masz rację
    Ale druga część wypowiedzi... z resztą jak chcesz... tylko co Ci z renty jak resztę życia spędzisz na wózku/łóżku

Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    Ale druga część wypowiedzi... z resztą jak chcesz... tylko co Ci z renty jak resztę życia spędzisz na wózku/łóżku
    Oczywiście, że tak, ale mówię czysto hipotetycznie. To chyba zrozumiałe, że nie zamierzam tego czynić, próbuje tylko pokazać paru ludziom, że montując ten tani bajer mogą sobie narobić duuużo krzywdy i innym przy okazji też. tyle ode mnie

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Kolego Szczepan, a co Ty ćma jestes, że do swiatła lecisz mimowolnie? Policja uzna, że z Tobą cos nie tak, a nie winę drugiego.

Bo stracił homologacje... tak samo do Ciebie można się przyczepić, zaczynając od żarowek, może masz chinskie, pseudo ledowe, złe ustawienie lamp, tez możesz oślepiać, może wahacze masz zużyte i przyczynilbys sie do wypadku, opony już nie najnowsze, albo nalewane, tłumik za głosny, przepalony, szyby przyciemnione i bez homologacji. Oczywiscie abstrahuje, ale chłopaku takie gadanie do niczego nie prowadzi, u każdego byś coś znalazl w aucie.

Spójrz na sam początek i pytanie: Pomijajac wszelkie aspekty prawne i moralne to czy zalozenie zestawu hidow moze zniszczyc lampy ?

Napędziłeś sie za mocno i odbijasz od tematu przewodniego.
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Dragos
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Stara 156 1.9 8v

Domyślnie

To, że masz kilka piór w dupie nie znaczy, że jesteś kurczakiem.

Badziew jak badziew niczego zdaje mi sie, że nie bronie.

Po prostu weź pod uwagę, że nie każdy od razu ma worek pieniędzy do wpakowania w auto.

Jestem człowiekiem zawistnym i skoro inni mnie oślepiają będe robił tak samo. Ot myślenie dziecka, ale trudno.

A co do pędzenia na czołówke to kto tam się homolagcji dopatrzy jak wszystko bedzie rozdupczone w drobny mak
    Ostatnio edytowane przez Dragos ; 26-02-2013 o 14:28

Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto

Domyślnie

nie chce mi się z Wami kłócić, ale np wideorejestrator udowodni

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Dragos
    Mieszka w