Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Świece i przewody zapłonowe 2.0 JTS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pakulek
    Mieszka w
    Barlinek
    Auto
    156 FL, Focus MK2 FL,

Domyślnie Świece i przewody zapłonowe 2.0 JTS

Muszę wymienić świece i przewody w mojej alfie. Jutro mam iść do warsztatu aby ustalić, czy biorę części u nich czy też nie. Szukałem świec do 2.0 JTS i znalazłem od 10 zł do 50 zł. Boscha można dostać za 20zł. Przewody znalazłem tylko jednego producenta. Ale ich cena mnie trochę przeraziła. 550zł za komplet?
    Znacie jakieś dobre sklepy z zamiennikami? Nie chcę jutro popłynąć. Bo to dopiero początek diagnostyki mojej alfy. Od tego chcą zacząć. Później będą sprawdzać sondy i katalizatory.
    Objawy miałem takie, że autko wyraźnie nie chodziło równo. Ciągnęło z przerwami ( szarpaniem ) do 5 tyś obr. a po przekroczeniu szła już normalnie - na wszystkie i równo. Spalanie miałem w normie - średnia 8.5 ( 80% trasa 90km/h )
    Dziś sprawdzili świece i mam je w złym stanie a w dodatku fajki zalane olejem.

Pozdr
    Dariusz

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Pakulek Zobacz post
    Szukałem świec do 2.0 JTS i znalazłem od 10 zł do 50 zł. Boscha można dostać za 20zł. Przewody znalazłem tylko jednego producenta. Ale ich cena mnie trochę przeraziła. 550zł za komplet?
    W tej chwili jeżdżę na świecach Bosch ale zbyt krótko by je oceniać.
    Poprzednie miałem Champion wytrzymały około 20tkm i porcelany już się zadymiły.
    Najlepsze były NGK ale cena za to nie dobra.
    Nie wiem o jakich przewodach piszesz w JTS-ie na każdej świecy jest cewka zapłonowa.
    Moja Bella

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Zacznij od wymiany świec,dobór według katalogów nieważne czy Bosch,Ngk,Beru,Champion,Denso.

- - - Updated - - -

Niech ktoś co będzie dobierał Ci świece sprawdzi czy to mają być z elektrodą miedzianą czy platynową lub irydową stąd te rozbieżności w cenie świecy.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Co do twoich objawów-na początek nie za drogie i na 30-40 tysięcy spokojnej jazdy starczą NGK-BKR6EKC(dedykowana platyna to BKR6EKPA i różnią się tylko elektrodą i co za tym idzie żywotnością bo te drugie wg instrukcji mają starczyć na 100tysięcy ale różnica w cenie jest mocno wyrażna.

Wygląda że olej w gniazdach świec dostaje się przez uszczelnienia pokrywy zaworów więc o nową uszczelkę wraz z krążkami na swiece będące w składzie zestawu uszczelki pokrywy zaworów dla JTSa musisz się pokusić.Przy okazji jej wymiany może niech dla świętego spokoju mechanik rzuci okiem na stan krzywek wałków rozrządu czy nie skurczyły się odrobinę.No i pod jakiś tester też trzeba ją podpiąć.JTS ma 4 sondy i jego diagnostyka jest odrobine bardziej wymagająca niż zwykłego TSa.JTS nie posiada oczywiście przewodów zapłonowych więc fajki od cewek do wytarcia,cewki do sprawdzenia

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pakulek
    Mieszka w
    Barlinek
    Auto
    156 FL, Focus MK2 FL,

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi.
    Byłem u mechanika. Świece zamówiliśmy NGK platynowe - komplet 4 szt 200zł, do tego uszczelka kolektorów 80zł. Co do przewodów to mój błąd
    Chodziło o 4 fajki do świec. Moje są podniszczone. Komplet 100zł.
    Za robotę 150zł. Pojeżdżę trochę i zobaczymy co dalej. Teraz kiedy na świece idzie olej i gniazda świec są zalane nie można poprawnie zdiagnozować katalizatorów.