Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Temat: Skrzypiący pedał sprzęgła

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rolin
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    była AR 166 2.4JTD CF3

Domyślnie

ktoś w końcu ostatecznie ogarnął temat skrzypiącego pedały sprzęgła?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja to co jakiś czas reanimowałem smarem. Ale następny właściciel wymienił pompę sprzęgła i nie skarży się na skrzypienie. W obecnej nie mam pedału sprzęgła

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    była AR 166 2.4JTD CF3

Domyślnie

ja ostatnio wymieniłem sprzęgło, pompa i wysprzęglik też były wymieniane jakiś czas temu, przewód elastyczny między silnikiem a budą też nowy i dalej przy wciskaniu sprzęgła skrzypi. Jednak do końca nie wiem czy to pedał czy jednak to dźwięki bardziej z pod maski.

Użytkownik Rowerzysta Avatar olo66
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    alfa romeo 166 3,0 manual 1999

Domyślnie

Jeśli spod maski to może być pionowa ośka w obudowie skrzyni ,na niej jest wycisk, miałem ten problem ale systematyczne napuszczanie smarem penetrującym dało efekt.Podejrzewałem wysprzęglik ale po wymianie efekt skrzypienia był ten sam.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    166 2.4jtd spider 3,2v6

Domyślnie

Pedał sprzęgła jest mocowany na łożyskach wałeczkowych trzeba je wymienić i po problemie .
    pawel164

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    była AR 166 2.4JTD CF3

Domyślnie

pedał swoją drogą, ale jak zgaszę silnik to spod maski słychać coś jak skrzypienie, chociaż może nie takie typowe. Najbardziej jest słyszalne jak wciskam pedał powoli, wtedy dźwięk słyszalny jest praktycznie podczas całego skoku pedału sprzęgła (dźwięk jednak dochodzi z okolicy sprzęgła). Koło i sprzęgło ma przejechane może 500km, oczywiście wszystko przy składaniu było nasmarowane smarem miedziowym a tu taka niespodzianka. Jakieś pomysły?

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Kiedy mnie zaczęło mocno skrzypieć sprzęgło, skończyło sie na wymianie dwumasy i kompletnego sprzęgła. A szło po nitce do kłębka tylko przez przypadek własnie z uwagi na skrzypienie...

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    była AR 166 2.4JTD CF3

Domyślnie

koło i sprzęgło jest nowe, efekt jest taki sam jak poprzednio a więc raczej te elementy można wykluczyć

Użytkownik Maniak resoraków Avatar truespinmice
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 2.5V6 SP2

Domyślnie

Dorzucę swoje 3 grosze w temacie.
    Od paru tygodniu męczyły mnie skrzypienia z okolic sprzęgła podczas wciskania. Po odnalezieniu tego tematu zabrałem się za sprawdzanie pedału, sprężynek etc. czyli wszystkiego co jest pod kierownicą. Po paru chwilach zorientowałem się, że dźwięk nie dochodzi z pedału, a z pod maski. Po nitce do kłębka....doszedłem do wysprzęglika (przykładowe zdjęcia z netu):

Wysprzęglik miał rozdartą osłonę gumową i podczas pracy wydawał takie dźwięki (mój filmik):

http://youtu.be/piu6k1j6BRc

Po pierwsze trzpień (tłoczek) pracujący był brudny i w piachu (i pewnie ma już mikrowrzery), a po drugie przy łączeniu z łapą od skrzyni (nazwijmy to panewką) było sporo syfu, brudu i rdzawego nalotu. Do tego wszystko było suche i pracowało w tym brudzie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław/Kalisz
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 2005r

Domyślnie

Cytat Napisał truespinmice Zobacz post
    Dorzucę swoje 3 grosze w temacie.
    Od paru tygodniu męczyły mnie skrzypienia z okolic sprzęgła podczas wciskania. Po odnalezieniu tego tematu zabrałem się za sprawdzanie pedału, sprężynek etc. czyli wszystkiego co jest pod kierownicą. Po paru chwilach zorientowałem się, że dźwięk nie dochodzi z pedału, a z pod maski. Po nitce do kłębka....doszedłem do wysprzęglika (przykładowe zdjęcia z netu):

Wysprzęglik miał rozdartą osłonę gumową i podczas pracy wydawał takie dźwięki (mój filmik):

http://youtu.be/piu6k1j6BRc

Po pierwsze trzpień (tłoczek) pracujący był brudny i w piachu (i pewnie ma już mikrowrzery), a po drugie przy łączeniu z łapą od skrzyni (nazwijmy to panewką) było sporo syfu, brudu i rdzawego nalotu. Do tego wszystko było suche i pracowało w tym brudzie.
    Hej, u mnie skrzypi podobnie, ale co dziwne dopiero jak sie rozgrzeje wszystko, tzn po uzywaniu. Co dziwne wysprzeglik wymienialem z 1,5 roku temu i w sumie juz nie wiem co to. Co w koncu z tym zrobileś? wymieniłeeś wysprzeglik ?