Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: Napinacz JTD

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

Może problem leży w zbyt dużym oporze alternatora lub któregoś innego "odbiornika mocy"? Pęknięta obudowa alternatora?

Pozdrawiam

damiyc
    Gość

Domyślnie

raczej nie bo ostatnio wymieniałem łożyska w alternatorze i wiem że alternator jest dobry.

Użytkownik Embrion Avatar Mateusz218a
    Mieszka w
    Bystrzyca
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD CF2 136KM+wirus

Domyślnie

Sprawdz gwint w korpusie łapy silnika może jest już słąby i ci się napinacz polużnia i go krzywi jeśli by tak było to można zastosować dłuższą srubę a z drugiej strony podkładka i nakrętka samokontrująca ja miałem taki przypadek zerwał się gwint a w 2,4 jest tam fajne dojście. A na skaczący napinacz też jest sposób sprzęgiełko na alternator i napinacz ani drgnie co przekłada się na jego żywontość.

damiyc
    Gość

Domyślnie

ok sprawdze tą śrubę chociaż myśle ze jak te drgania nie przestaną to nic z tego nie bedzie.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

mam wrazenie ,że tanie i dupiane napinacze zakładasz

damiyc
    Gość

Domyślnie

tez jest taka możliwośc. Może ktoś mi powie jaki napinacz powinienem kupić żeby był dobry??

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Np: Dayco, ina

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Problem tkwi w błędnym montażu.
    Napinacz (ten ze sprężyną) nie powinien mieć luzu - mówiąc konkretnie - po jego ustawieniu powinien zostać dokręcony aby "nie drgał" (śruba na imbus).
    Kolejność czynności przy zmianie mikropaska:
    - poluzowanie imbusem napisacza jednocześnie za pomocą klucza '17 maksymalne odciągnięcie rolki napinacza i ponownie zablokowanie jej imbusem aby pozostała w pozycji 'otwartej/luźnej'
    - poluzowanie rolki napinającej mimośrodowej
    - zdjęcie starego/założenie nowego paska
    - naciągnięcie paska za pomocą rolki napinającej mimośrodowej (może być np. za pomocą klucza do szlifierki kątowej) i dokręcenie owej rolki
    - poluzowanie napinacza aby sprężyna w nim dodatkowo naciągnęła pasek - w tym momencie pasek jest zasadniczo naciągnięty, jednak sugeruję aby dodatkowo 'dociągnąć' go jeszcze za pomocą śruby na rolce napinacza (klucz '17)
    - dokręcenie/zablokowanie napinacza (imbus)
    - cieszenie się z naciągniętego i sprawnego paska akcesoriów

PS. osobom uważającym, że w jtd napinacz mikropaska zwany również tłumikiem drgań powinien w trakcie 'pracy' cały czas drgać i terkotać dziękuję za wypowiedzi - 4 lata i 140tys km bezproblemowej jazdy od wymiany paska mi wystarczy.
    Pozdrawiam
    PS 2. raz na kilka miesięcy należy oczywiście skontrolować stan napięcia paska
    PS 3. powyższy opis postępowania na podstawie 2,4 10V
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Ja zrobiłem 40 tys. i napinacz jak się na niego spojrzy od spodu to widać, że drga, przecież to diesel coś musi odbierać drgania, po to jest ten tłumik drgań, oczywiście nie może nic terkotać, napinacza nie wymieniałem i podejrzewam, że dłuższy czas nie był zmieniany.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas Zobacz post
    Problem tkwi w błędnym montażu.
    Napinacz (ten ze sprężyną) nie powinien mieć luzu - mówiąc konkretnie - po jego ustawieniu powinien zostać dokręcony aby "nie drgał" (śruba na imbus).
    Kolejność czynności przy zmianie mikropaska:
    - poluzowanie imbusem napisacza jednocześnie za pomocą klucza '17 maksymalne odciągnięcie rolki napinacza i ponownie zablokowanie jej imbusem aby pozostała w pozycji 'otwartej/luźnej'
    - poluzowanie rolki napinającej mimośrodowej
    - zdjęcie starego/założenie nowego paska
    - naciągnięcie paska za pomocą rolki napinającej mimośrodowej (może być np. za pomocą klucza do szlifierki kątowej) i dokręcenie owej rolki
    - poluzowanie napinacza aby sprężyna w nim dodatkowo naciągnęła pasek - w tym momencie pasek jest zasadniczo naciągnięty, jednak sugeruję aby dodatkowo 'dociągnąć' go jeszcze za pomocą śruby na rolce napinacza (klucz '17)
    - dokręcenie/zablokowanie napinacza (imbus)
    - cieszenie się z naciągniętego i sprawnego paska akcesoriów

PS. osobom uważającym, że w jtd napinacz mikropaska zwany również tłumikiem drgań powinien w trakcie 'pracy' cały czas drgać i terkotać dziękuję za wypowiedzi - 4 lata i 140tys km bezproblemowej jazdy od wymiany paska mi wystarczy.
    Pozdrawiam
    PS 2. raz na kilka miesięcy należy oczywiście skontrolować stan napięcia paska
    PS 3. powyższy opis postępowania na podstawie 2,4 10V
    Po jaka cholerę wyjaśniasz komus z 1,9 jtd co robi z napinaczem w 2,4 jtd???!