to więc twoim zdaniem co ile należy wykonywać czynność za którą serwis asb policzy cię 2000 pln albo i więcej ? Bo aisin nie określa czasu żywotności filtra
to więc twoim zdaniem co ile należy wykonywać czynność za którą serwis asb policzy cię 2000 pln albo i więcej ? Bo aisin nie określa czasu żywotności filtra
Żaden producent nie przewidział przebiegu 200tys km, skrzynia teoretycznie jest bezobsługowa. Nie ma jasnej wiedzy na ten temat, tylko spekulacje. Jedni mówią tak drudzy inaczej. Każdy serwis rządzi się swoimi prawami i jak zadajesz za dużo pytań to Cię zbywają cwaniacząc wątpliwą wiedzą.
Filtr stały ma za zadanie filtrować. Naturalną koleją rzeczy wynikającą z jego budowy jest fakt że prędzej czy później straci drożność. Objawi się to dopiero kolejnymi usterkami podzespołów. Dlatego mając nalatene te powiedzmy 200tys km sprawą fundamentalną jest zadanie sobie pytania czy ten filtr nie sięga już kresu swojej sprawności????
Ja odpowiadam - tak, należy go wymienić.
A jeżeli ktoś uważa inaczej to chętnie go wysłucham i nawet się do tego zastosuję bo nie chcę nadgorliwie wyciągać zajeb....cie ciężkiej skrzyni z V6.
Tylko chciałbym usłyszeć rzeczowe odpowiedzi a nie mrzonki w stylu: "nie wymieniłem i jest ok" lub "to nie moja pierwsza i nic się nie dzieje" lub "nic się złego nie dzieje to nie ruszać".
a teraz Marek ile znasz Zf w 166 które zrobiły około 300 tkm i dalej latają bezawaryjnie? Ja uważam że ponoszenie takich kosztów bez gwarancji że za pól roku nie sypnie się jakiś mechanizm wewnątrz jest niepoważne
Tak... i wszyscy wierzą w swoje przebiegi na blacie...... hmmmmm.... Kolejny nerwowy temat rzeka więc może nie w tym kierunku (pomimo że jeden wyjątek znam). Dla kogoś kto nie wie ile będzie miał auto albo wie że niedługo (kilkanaście tys km.) to faktycznie zbędny wydatek. Przecież te kilka dyszek km bez wymiany w te czy wewte nie ma znaczenia. Wtedy się zgodzę. Tylko pytanie po co i olej wymieniać?
niektóre mają niewymieniony od nowości (znam takie i pewnie moja też) i dalej szczęśliwie jeżdżą. Ja mam zamiar jeszcze długo pojeździć więc w skali długoletniej eksploatacji nie jest to druzgoczący wydatek. Aczkolwiek też bym chciał go uniknąć. Jednak na razie brak rozsądnych argumentów.
to ja Ci życzę żeby po całej tej operacji ,po pól roku cos nie zrobiło pierdut. A tak swoją droga czy sam filtr jest dostępny jako osobny element do ZF-a i aisina? Czy tylko w tak zwanych zestawach naprawczych?
Oczywiście że filtr można kupić osobno. A o martwe mity w stylu nie ruszaj/nie wymieniaj bo się dopiero posypie to nie wierzę. Zwłaszcza gdy sam robię, bo za innych faktycznie ręczyć nie można.
ale ja nie mówię że lepiej nie tykać automatu póki chodzi ,tylko że bałbym się inwestować sporo kasy ,tylko dlatego że może już czas choć nic na to nie wskazuje,kiedy istnieje ryzyko że za chwilę w tymże automacie padnie coś innego
Marek ma niestety wiele racji w swoich wypowiedziach.
Moim zdaniem to jeden z podstawowych błędów producentów, że nie skonstruowali skrzyni biorąc pod uwagę możliwość jej serwisowania.
I tak - moim zdaniem po 100 000 km w normalnym filtrze musi być syf niemiłosierny i powinno się go wymienić.
Pół biedy jeśli ktoś ma auto od nowości i wymieniał olej co powiedzmy 60 000 km metodą dynamiczną na nowy (czyli całość) - wtedy ten filtr moze być w nie nagorszym stanie.
Jednak prawda jest ponownie po stronie Marka, że część (jak nie połowa) aut nie ma oleju wymienianego od nowości.
Ja w żony 156 (104 000 potwierdzonego w ASO przebiegu) wymieniłem olej statycznie - stary nie wyglądał już najlepiej. Teraz mam w Bydgoszczy pierwszą firmę, któa ma urządzenie do wymiany dynamicznej i taką też planuję.
Filtra nie ruszam - w AISIN'ie nie jest to wymagane.
Jednak mimo wszystko nie zrobił bym też tego Marku w ZF'ie.
Alfa Romeo 145 Boxer 1.7 16V 129KM 1995r
Alfa Romeo 146 Boxer 1.6 103KM 1996r
Alfa Romeo 147 Progression 1.9 JTD-M 16V 140KM 2004r
Alfa Romeo 147 Distinctive 1.9 JTD-M 16V 140KM 2004r
Alfa Romeo 155 Super 2.0 TS 8V 144KM 1993r
Alfa Romeo 155 Super 2.5 V6 12V 165KM 1992r
Alfa Romeo 156 Distinctive 1.9 JTD 8V 115KM 2002r
Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V 190KM 1998r
Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V 190KM 2000r
Alfa Romeo 159 Q4 2.4 JTD-M 20V 210KM @248KM 2007r
Alfa Romeo 166 Distinctive 2.4 JTD 10V 150KM 2004r
Alfa Romeo 166 Distinctive 2.5 V6 24V 188KM 2003r
Maserati Quattroporte Automatica 4.2 V8 400KM 2008r
Nie wymieniłbyś dlaczego? Bo to za dużo roboty/pieniędzy?Mnie właśnie martwi co w tym filtrze siedzi po tylu km. Czy to 170tys autora wątku czy też u mnie po 250tys.... I czy zignorowanie tego nie odbije się na reszcie.
Marek nie zapominaj o 406 szanownej małżonkiTam też 4hp20
[C