Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: Alfa zgasła. Po odpaleniu głośno pracuje. 2.0 TS

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kremien
    Auto
    147 2.0 TS+LPG

Domyślnie Alfa zgasła. Po odpaleniu głośno pracuje. 2.0 TS

Siema.Mam taki problem,opisze wszystko od poczatku.
    Kolo 3 w nocy dzis wsiadam z dziewczyna do auta aby odwiez ja do domu,jest -16. auto odpalilo chwile postalismy pod domem, aby troche je rozgrzać.
    przejchalismy jakies 10 km dopiero po jakims czasie gaz sie wlaczyl wiadomo temperatura niska i dlugo sie grzal silnik. Wlaczyl sie ten gaz, wszystko bylo ok, pracowalo ok. jade jade i nagle auto zgaslo i nic. nie odpalalo i podczas krecenia rozrusznikiem takie dziwne stukanie. zaraz padl akumualtor i nic.
    przyjechał kolega pchnelismy troche tak jakby na pych i odpalilo na chwile i kawalek ujechalo ale dziwnie cos jakby klekotalo w srodku podobno jak traktor i nie wiem.
    Odstawilismy do jutra,Panowie co to sie stalo ? czy to rozdzad poszedł ? jestem zalamany. pomozcie
    z gory dzieki
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 10-04-2013 o 06:32

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wiskitki
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, FIAT Bravo 1.6 MJT 105km

Domyślnie

Jesli lubisz martwić się na zapas, to przeszukanie archiwum pod hasłem "panewki" powinno pomóc.
    Ostatnio edytowane przez tadzikpl ; 24-03-2013 o 06:49

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Raczej nic dobrego...

Auto
    147 2.0 TS+LPG

Domyślnie

to ładna lipa .A mozliwe ze cos tam przymarzło ? gadałem z takim typem bo mial tez 147 stało mu sie podobnie na takim duzym zajebistym mrozie wprowadził do garazu i o dziwo zaczeło wszystko chodzic normalnie.Mróz moze byc przyczyną ? wczesniej silnik na prawde ladnie chodzil i na gazie i na benzynie

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bercik
    Mieszka w
    Silesia
    Auto
    Alfa 147 1.6 105PS Distinctive "Grigio Platino"

Domyślnie

To nie polonez żeby na pych zapalać, zawsze jest szansa że rozrząd przeskoczy.
    Więc gratuluje pomysłu.
    Sprawdzałeś stan oleju?

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał kremien Zobacz post
    to ładna lipa .A mozliwe ze cos tam przymarzło ? gadałem z takim typem bo mial tez 147 stało mu sie podobnie na takim duzym zajebistym mrozie wprowadził do garazu i o dziwo zaczeło wszystko chodzic normalnie.Mróz moze byc przyczyną ? wczesniej silnik na prawde ladnie chodzil i na gazie i na benzynie
    mróz? Bez przesay, ile musiąłoby byc stopni na -, żeby nie zapalił? Każde auto powinno palić do tych -20

Auto
    147 2.0 TS+LPG

Domyślnie

olej jest na pewno ok dolewalem sam co jakis czas,no na pych ale to bylo dolownie 3 sekudnowe zjechanie z gorki i wlaczenie biegu.wiem ze nie wolno tego robic

- - - Updated - - -

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    mróz? Bez przesay, ile musiąłoby byc stopni na -, żeby nie zapalił? Każde auto powinno palić do tych -20
    no ale ja nie mówie ze przez mróz nie odpala tylko ze przez ten mróz cos tam zamarzło i tak dziwnie było,wiem ze to glupie co mowie ale probuje sie podtrzymywac na duchu

- - - Updated - - -

W aucie nic sie takiego nie stało,tylko gaz w reduktorze sie zamroził,i przez próby zapalenia przekoczył jeden ząbek na rozrządzie,jutro auto juz powinno byc sprawne

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Miałeś kolego dużo szczęścia z tym odpalanie na tzw.pych zainwestuj trochę kasy w dobre kable rozruchowe mogą się przydać na przyszłość.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar gechu
    Mieszka w
    konin,bełchatów
    Auto
    156 1.8ts

Domyślnie

wstaw auto do garażu niech się ogrzeje naładuj aku i spróbuj odpalić ,może będzie ok,ale nie wygląda to za ciekawie

Alfa, czyli walka serca z rozumem

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Cytat Napisał Bercik Zobacz post
    To nie polonez żeby na pych zapalać, zawsze jest szansa że rozrząd przeskoczy.
    Więc gratuluje pomysłu.
    Sprawdzałeś stan oleju?
    Dlaczego rozrząd ma przeskoczyć? Jak jest wszytko dobrze zrobione z rozrządem to nie powinien według mnie, przecież rozrusznik napędza ten sam element co skrzynia w samochodzie i dokładnie ten sam wałek rozrusznik "szarpie" aby silnik zaskoczył.

Możecie zarzucić mi że nie zgrywa się to z wybuchem mieszanki, tzn że gdy mieszanka paliwa i powietrza wybucha to nie ma ujścia tej mocy ale z drugiej strony jak próbuje się ruszyć z trzeciego biegu na skrzyżowaniu (co w korku może się zdarzyć) i auto zgaśnie to nie kończy się to zerwaniem paska, co np jest bardzo częste w naukach jazdy i jakoś nie słyszałem żeby im paski wszystkim strzelały.