Mam silnik bez klap. To jest AR156 2.4 jtdm 20v.
Mam silnik bez klap. To jest AR156 2.4 jtdm 20v.
Skoro wywaliles klapy, no to moga byc wtryski... Przynajmniej jedna przyczyne wyeliminowales![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Aaaaa156! Zmylke robisz
hie hie
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Nikt nie doradzi?
Jeszcze jedno, przeczytałem cały temat i w 3/4 tematu jest napisane jeśli korekta jest na plus to wtrysk leje, a potem ktoś pisał na odwrót, że jeśli jest na plusie to wtrysk nie daje odpowiedniej dawki. Jak to z tym jest w końcu?
Kolego, jeżeli zczytujesz korekty FES-em to pod obciążeniem rozdzielczość tego programu jest tak marna że te Twoje dane to sobie możesz w buty wsadzić, na biegu jałowym jeszcze można coś powiedzieć,
jeżeli chcesz cokolwiek się dowiedzieć więcej nt. swoich wtrysków to wykonaj TEST PRZELEWOWY ktory Ci powie więcej.
- jeżeli korekta jest na PLUS wtrysk się przyciera/zatyka i komp. podaje większą dawkę
- jeżeli korekta jest na MINUS wtrysk LEJE i komp. obniża dawkę.
pozdrawiam
No i to jest konkretna odpowiedźDzięki!
Także na pierwszy rzut idzie końcówka wtryskiwacza na cylindrze 1 i czyszczenie Ligui Molly.
- czy masz jakieś objawy że coś złego się dzieje z silnikiem??? po dopaleniu wpada w drgania, chmura dymu z tyłu?
odpala i gaśnie za chwilę itp. jeżeli żadne z takich objawów nie występują, odpuść wtryski.
- zanim zdecydujesz o kupnie końcówki wykonaj PRÓBĘ PRZELEWOWĄ.
- Liqui Molly podaruj sobie, lepiej dołóż do końcówki żeby wymienić,
nawet gdybyś go zastosował to najpierw by trzeba filtr Paliwa wymienić na nowy żeby Ci w nim SYFU nie rozpuścił który poźniej by przez pompe i wtryski przeszedł więc PO CO???
Z autem nic się nie dzieje, poza tym że spalanie trochę większe i czasami przy odpalaniu puści lekkiego bąka, ale naprawdę leciutkiego i też nie ma reguły, no i przy pełnym gazie powyżej 3,5 tys zakopci
. Ale próba przelewowa powie mi w jakim stanie jest góra wtryskiwacza a nie dół.
Filtr paliwa praktycznie nowy, i mam zamiar zakupić Liqui Molly Diesel Spulung.
- - - Updated - - -
No i jeszcze kwestia tego, że nie mam za bardzo czasu na dłubanie przy aucie (niestety praca), teraz będę miał tydzień wolnego i chcę go wykorzystać, aby auto doprowadzić do porządku.
Skoro korekta na minusie oznacza że wtrysk leje to najgorszy jest cylinder 1 i tam chcę zmienić końcówkę. Z lektury wątku, często wymiana jednej końcówki wyrównuje korekty na pozostałych cylindrach.
U mnie ewidentnie komputer kompensuje dawkę z 1 cylindra na 5 cylindrze.
Ostatnio edytowane przez PRE2ES ; 27-03-2013 o 08:50
jeszcze raz Ci powtarzam nie wroz z fusow bo to w tej chwili robisz,
A skad wiesz czy komputer nie kompensuje wtrysku na 5 cylindrze ktory sie przyciera podajac na 1 cylinder mniej paliwa, no powiedz mi skad to wiesz?
wykonaj probe przelewową i coskolwiek wiecej sie dowiesz wtedy.
pozdrawiam