Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 105

Temat: Alfa padla pół godziny po kupnie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Z tym OBNIŻANIEM ceny to też jest pewnego rodzaju temat dłuższy.

A jeśli cena była i tak niska, kupujący kupił "a nóż się nie rozleci..", to co wtedy?
    Dalej bronię sprzedającego bo jak dla mnie to część eksploatacyjna, TEORETYCZNIE wiążąca umową rękojmi ale praktycznie... bez przesady.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Miesiąc temu mój kumpel przerabiał podobny temat,pojechaliśmy obejrzeć Punto w JTD-ku kilka rzeczy do zrobienia cena zbita noi auto śmiga ładnie w połowie drogi do domu po jakichś 35km padło turbo noi co nie ciąga poprzedniej właścicielki za to bo no bo kota w worku nie kupił i wrzucił turbo używke i za 80f i po problemie.
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    A jeśli cena była i tak niska, kupujący kupił "a nóż się nie rozleci..", to co wtedy?
    Dalej bronię sprzedającego bo jak dla mnie to część eksploatacyjna, TEORETYCZNIE wiążąca umową rękojmi ale praktycznie... bez przesady.
    dlatego powinni sie dogadac , swoją drogą ciekawe co to za alfa i za ile kupiona, i jak wyglądały negocjacje

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 147 JTDm

Domyślnie

według mnie skąd kupujący mógł wiedzieć, że sprzęgło jest na wykończeniu i zaraz padnie ? Może jest sierotą co tylko książkę umie otworzyć (nie chce nikogo obrażać) i nie wiedział, że sprzęgło działa "inaczej" niż powinno. Przecież nie każdy jest mechanikiem. Jak nim jeździł było Ok- w sensie jak na auto które ma 15 lat

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar aglaja
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 115 KM, 2002 r. + Trabant 601 '78 r. + Opel Astra 1,7 CDTi 2012 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    Ok, to jeżeli w drodze negocjacji sprzedający by faktycznie poinformował o usterkach może wpisać to do umowy jako części zużyte w znacznym stopniu czy innaczej określić wady techniczne czy też stan samochodu. Nie będzie wtedy niejasności, czy sprzedawca poinformował kupującego o stanie samochodu. Ja sprzedając swój samochód napisałam, że sprzedaję go jako uszkodzony mimo, że przeglądy i wszystko jeszcze miał, ale miał już tyle usterek i lat, że nie byłabym pewna co się z nim stanie i wymieniając co jest do wymiany zabrakłoby mi papieru. Cenę odpowiednio do tego obniżyłam. Czy kupując samochód za 30 000 zł też jak nam się silnik posypie kawałek od miejsca zakupu czy za kilka dni, bądź okaże się, że samochód był bity lub utopiony uważacie, że nie powinno się dochodzić swoich racji mimo, że np koszty napraw będą w tysiącach liczone a sprzedawca określił stan samochodu jako "igła", "nic tylko wsiadać i jechać"? Warsztaty i diagnozy działają różnie. Są możliwości ukrycia na pewno części usterek lub w warsztacie nie dopatrzą jeśli cię informowali to masz świadków i też się możesz zaslonić że kupujący wiedział. Orzecznictwo sądu jednoznacznie staje po stronie kupującego - samochód miał być sprawny do jazdy a nie jest to znaczy, że nie był sprzedany w stanie zadeklarowanym zgodnie z jego przeznaczeniem. Wpisz, że samochód uszkodzony lub sprzęgło do wymiany, odprysk na szybie itd jeśli jako sprzedający uważasz, że jesteś uczciwy i chcesz się zabezpieczyć. Nikt nie chodzi do sądu z naprawami za 100 czy nawet 500 zł bo ludzi w dużym stopniu sądy przerażają jak i sama procedura, ale co raz więcej jest tego typu spraw, które są rozpatrywane przez sądy o ile opinia biegłego jest pozytywna i stwierdzi, że usterka była już w chwili zakupu i nie jest to usterka nagła. Wiadomo, że jak kamień poleci w szybę w drodze powrotnej to zdarzyło się to już po zakupie. Jeśli wada była przed to kupujący musi być o niej poinformowany w innym przypadku ma prawo do dochodzenia swoich roszczeń na podstawie rękojmi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał aglaja Zobacz post
    bądź okaże się, że samochód był bity lub utopiony
    To zupełnie inna kwestia i nie można wrzucać do jednego wora.

jeśli jako sprzedający uważasz, że jesteś uczciwy i chcesz się zabezpieczyć.
    No to możesz jeszcze przed sprzedarzą rozłożyć auto na czynniki pierwsze, sprawdzić wszystko, wypisać co zużyte i w jakim stopniu i dopiero wtedy sprzedawać....

Nie wiem jak można sprzęgło traktować jako wadę ukrytą skoro kupujący odbył jazdę próbną i nie miał zastrzeżeń co do stanu technicznego auta bo zawsze taki punkt znajduje się w umowie.
    Ostatnio edytowane przez drift-r ; 31-03-2013 o 19:36

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Wiadomo, że jak kamień poleci w szybę w drodze powrotnej to zdarzyło się to już po zakupie.
    A może na tej szybie w momencie zakupu było pęknięcie którego ani kupujący, ani sprzedający nie zauważył i pękła od "silniejszego podmuchu wiatru" ?
    Również identyczna sytuacja jak ze sprzęgłem w takim razie.

Większość sprzedających zwykle mówi "No auto jak auto, widać.. jeździ, jest w porządku, coś tam troszkę może biegi ciężej wchodzą, ale wchodzą, ogląda Pan dokładnie żeby potem nie było na mnie! Ja tu niczego nie chcę ukrywać, jak pasuje brać, jak nie pasuje to trudno, samochód używany to wiadomo że igła nie będzie..". Więc co wtedy? Zataił, czy nie zataił? Może to, czego my nie zobaczymy, on też nie widział?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    nie miał zastrzeżeń co do stanu technicznego auta bo zawsze taki punkt znajduje się w umowie.
    Ten punkt w sensie prawnym nic a nic nie znaczy nie ma oparcia w żadnym paragrafie. Wymyślony przez komisy( prawdopodobnie) bo kupujący jak to po zakupie zobaczy to myśli ,że jest ugotowany. Można jeszcze dopisac ,że w czasie zakupu była ładna pogoda i kupujący nie rości sobie pretensji do koloru w czasie deszczu

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar aglaja
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 115 KM, 2002 r. + Trabant 601 '78 r. + Opel Astra 1,7 CDTi 2012 r.

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Ten punkt w sensie prawnym nic a nic nie znaczy nie ma oparcia w żadnym paragrafie. Wymyślony przez komisy( prawdopodobnie) bo kupujący jak to po zakupie zobaczy to myśli ,że jest ugotowany. Można jeszcze dopisac ,że w czasie zakupu była ładna pogoda i kupujący nie rości sobie pretensji do koloru w czasie deszczu
    Dokładnie tak jak powyżej. Nie ma to żadnego znaczenia. Nikt nie mówi o rozkładaniu na czynniki pierwsze. Ale skoro mówicie, że można było po jeździe sprawdzić, że sprzęgło jest zużyte to sprzedawca mógł o tym napisać. Myślę, że nie ma sensu tutaj dywagacja dalsza. Prawo i orzecznictwo jest po stronie kupującego i na tym forum tego nie zmienimy. To, że mamy w dużym stopniu wolną amerykankę i godzimy się z tym to później są skutki tego, że komisy oszukują jak tylko mogą - i wiedzą, że większość ludzi nie będzie dochodziła swoich praw. W ten sposób dajemy przyzwolenie na cofanie przebiegów oraz ukrywanie faktycznego stanu samochodu. Jak juz było powiedziane lepiej się dogadać i podzielić kosztami. Uwierzcie nikt wtedy nie idzie do sądu. Problemy zaczynają się wtedy gdy w aucie nie ma co naprawiać bo własnie tak jak pisałam np. było utopione lub bite, bądź jak sprzedawca w żadnym stopniu nie poczuwa się do odpowiedzialności. Nie ma zlituj się. Sprzedałeś niesprawny samochód przez rok musisz być gotowy na to, że będziesz musiał ponieść jeszcze koszty jego naprawy - jeśli zostanie ci wykazane, że taki już sprzedałeś. Nie jest łatwe dowodzenie, że samochód miał już wady. Im dalej od sprzedaży tym ciężej. Ale jeśli coś się dzieje zaraz po wyjeździe bądź nie wiele później to sprawa przeważnie jest wygrana. Nikt nie pcha się do sądu bez przyczyny, bo to jest czas i koszt.
    Ostatnio edytowane przez aglaja ; 31-03-2013 o 20:20

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dokładnie tak jak powyżej. Nie ma to żadnego znaczenia. Nikt nie mówi o rozkładaniu na czynniki pierwsze. Ale skoro mówicie, że można było po jeździe sprawdzić, że sprzęgło jest zużyte to sprzedawca mógł o tym napisać. Myślę, że nie ma sensu tutaj dywagacja dalsza. Prawo i orzecznictwo jest po stronie kupującego i na tym forum tego nie zmienimy. To, że mamy w dużym stopniu wolną amerykankę i godzimy się z tym to później są skutki tego, że komisy oszukują jak tylko mogą - i wiedzą, że większość ludzi nie będzie dochodziła swoich praw. W ten sposób dajemy przyzwolenie na cofanie przebiegów oraz ukrywanie faktycznego stanu samochodu. Jak juz było powiedziane lepiej się dogadać i podzielić kosztami. Uwierzcie nikt wtedy nie idzie do sądu. Problemy zaczynają się wtedy gdy w aucie nie ma co naprawiać bo własnie tak jak pisałam np. było utopione lub bite, bądź jak sprzedawca w żadnym stopniu nie poczuwa się do odpowiedzialności. Nie ma zlituj się. Sprzedałeś niesprawny samochód przez rok musisz być gotowy na to, że będziesz musiał ponieść jeszcze koszty jego naprawy - jeśli zostanie ci wykazane, że taki już sprzedałeś. Nie jest łatwe dowodzenie, że samochód miał już wady. Im dalej od sprzedaży tym ciężej. Ale jeśli coś się dzieje zaraz po wyjeździe bądź nie wiele później to sprawa przeważnie jest wygrana. Nikt nie pcha się do sądu bez przyczyny, bo to jest czas i koszt.
    Dobrze prawi kolega,czas zacząc świętowanie