Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Blokujący tylny hamulec.

Użytkownik Rowerzysta Avatar heweliusz64
    Mieszka w
    Krzeszowice,Małopolska
    Auto
    AR 166 2,4 JTD 150KM DISTINCTIVE

Domyślnie Blokujący tylny hamulec.

Witam.Zaraz mnie zjadą że nie używam szukajki.Wymieniłem wczoraj tarcze z tyłu i mam problem z hamulcem w tylnym kole,grzeje się nawet bez hamowania.Ręczny odbija do końca widać na zacisku(nowa linka).Wypychałem tłok i wkręcałem z powrotem niby wchodzi ładnie dalej się grzeje,w końcu wytargałem zacisk wyciągłem tłoczek,gumkę ze środka wyczyściłem wszystko i lipa to samo.Ręce mi już opadają przecież to jest bardzo prosta czynność,podejrzewam jeszcze jarzmo a dokładnie prowadnice też je wyczyściłem nasmarowałem bez zmian.No chyba że gumka w środku tłoczka jest założona odwrotnie.Macie jakieś pomysły bo ja się poddaje.Chyba kupię zacisk z jarzmem,bo we wtorek mam jechać 900km.ale jakoś tego nie widzę.
    Ostatnio edytowane przez heweliusz64 ; 07-04-2013 o 17:37

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zielonka
    Auto
    AR 166 3,0 V6 Sporttronic, Prelude BB9

Domyślnie

Jak gumka tloczka może byc zalona odwrotnie?
    Tłoczek musi chodzić lekko,to samo prowadnice i nie ma bata źeby się blokowalo

Mieszka w
    Krzeszowice,Małopolska
    Auto

Domyślnie

Wewnątrz zacisku jest gumka u mnie w kształcie klina albo jest nie oryginalna albo założona na odwrót.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Uszczelnienie tłoczka ma przekrój prostokąta, w Twoim przypadku jest uszkodzone (nie ma znaczenia kierunek).
    Radzę kupić kpl. naprawczy do tych zacisków (ca. 20,- zł) i wymienić uszczelnienie na nowe.
    Dokładnie wyczyśćić tłoczek i cylinder (można użyć drobnego papieru np. 800), składać na smar lub olej silikonowy by nie uszkodzić nowego uszczelnienia (wchodzi ciężko).
    Poskładać i odpowietrzyć - musi działać.

Mieszka w
    Krzeszowice,Małopolska
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał stanlizak Zobacz post
    Uszczelnienie tłoczka ma przekrój prostokąta, w Twoim przypadku jest uszkodzone (nie ma znaczenia kierunek).
    Radzę kupić kpl. naprawczy do tych zacisków (ca. 20,- zł) i wymienić uszczelnienie na nowe.
    Dokładnie wyczyśćić tłoczek i cylinder (można użyć drobnego papieru np. 800), składać na smar lub olej silikonowy by nie uszkodzić nowego uszczelnienia (wchodzi ciężko).
    Poskładać i odpowietrzyć - musi działać.
    Mój uszczelniacz nie miał przekroju prostokąta i to mi dało do myślenia.Wiem że najprościej kupić nowe oringi ale nie miałem gdzie mogli przywież na jutro.Poszłem na łatwiznę kupiłem zacisk za 50zeta i jest ok.We wtorek rano 1000km.przede mną.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

W tłoczku masz 3 gumki. 1 to ta zewnętrzna harmonijka, potem jest taki oring na ściance cylinderka. Trzecia gumka jest wewnatrz tłoczka pod tą rurką z gwintem- żeby sie do niej dostacz trza zdjąć pierscien segera i wybebeszyć wnętrze tłoczka. Skoro sie ham grzeje to może slabo wyczysciles wszysrko?
    [C

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Raczaj na pewno słabo, wystarczy że trochę syfu zostanie w kanaliku w który wchodzi oring i hamulce stoją.

Mieszka w
    Krzeszowice,Małopolska
    Auto

Domyślnie

Cały tłoczek był ładny bez wżerów wyczyściłem go drobnym papierem wodnym potem kanalik pod gumką wewnątrz zacisku też był wyczyszczony i z powrotem poskładałem wszystko do kupy i kicha.Dziwne bo kupiłem używkę i bez problemu mogłem wkręcić tłoczek do środka a w moim nie było szans po prostu kręcił się w miejscu tak było przed czyszczeniem i po musiałem pomóc sobie małym ściskiem stolarskim.Nie miałem już czasu się zastanawiać co jest nie tak,za 10 godzin musiałem wyjechać do Niemiec.