Widzisz, swoje lenistwo najlepiej jest wytłumaczyć sobie niewiedzą, nie znam się, nie chcę się poznać, lepiej napisać na forum zakładając nowy temat, bo po co poszukać w już istniejących, bo po co użyć google, żeby cokolwiek dowiedzieć się o interfejsach przed zakupem. Lepiej wpisać w allegro "interfejs alfa romeo" i kupić jakiś tam tani, pierwszy lepszy. Wystarczyłoby, poświęcić kilka chwil na poszukanie w googlach czegoś o kkl, elm327, multiecuscan, na popatrzeniu na tematy na forum, które opisują co najlepiej kupić, już nie wspomne o przeczytaniu strony z linka o multiecuscan, który podałem. Czy to tak wiele? Czy kupując coś poważniejszego w sklepie przeglądasz internet i szukasz opini, doszkalasz się w danym temacie, czy też idziesz bezwiednie i kupisz to co ci wciśnie sprzedwaca? Czy używanie tego narządu, który mamy między uszami wymaga tak wiele wysiłku? Jeśli ja należę do tych jak to określiłeś wszystkowiedzących polaczków, to ty należysz do tych pozostałych tzw. lemingów? Widzisz, akurat w krajach bardziej normalych niż pl to jak to określiłeś wszystkowiedzące polaczki, są doceniani i poszukiwani, bo tam przeciętny obywatel z narządu między uszami nie robi za dużego użytku, robi wszystko automatycznie wg. ustalonych szablonów, całkowićie nie myśląc i z tego wychodzą różne "problemy". Polak zawsze musiał być wszystkowiedzący, żeby przeżyć w pl, bo zawsze mógł liczyć tylko na siebie, a nie na państwo polskie.
Zakończmy temat, bo nie ma sensu się kłócić (ja nie chce) i zaśmiecać forum.
Mimo wszystko życzę miłego dnia i powodzenia w podłączaniu komputera do alfy.