Na moment mi podcięło skrzydełka.
Rozrząd mamy cały nowy, napinacze i pompa wody zostały, ale były dopiero co wymieniane. Pojechałam przedwczoraj do Gdańska GT – musiałam, wyjazd mi nagle wypadł, a TSa mam jeszcze nie przerejestrowanego i muszę recykling zapłacić. Jazda – masakra, przyspieszanie porażka, praktycznie ciągnęła na 4 b. do 6400 rpm, a potem już nic. Dlatego zbytnio nie przyspieszałam, po kilku próbach zapalania kontrolki. Logi zebrałam. Zrobiłam 759 km, spaliła 58 l co daje średnią 7,4l / 100 km. Komputer pokazał podobnie.
Ponieważ w czasie jazdy wczoraj zacinanie, było w zasadzie na wszystkich biegach w pełnym zakresie rpm, nawet przy tych 6400 rpm, co powodowało, że dalej nie jechała. Wcześniej swobodnie kręciła do 7000 rpm. To się zastanawiałam i wyszło mi, że jednak może nakładają się dwie usterki. Jedna to przerwy w przyspieszaniu, mocy podczas TP max, lub gwałtownego jej otwierania. Zwłaszcza, że raz się dzieje, a drugim razem nie. Zjawisko nie jest stałe. Zrobiłam testy na elektrozawór wariatora oscyloskopem, w kombinacji z zapłonem, WN oraz wtryskiwaczami. Głównie po, to aby zobaczyć sprawność tych dwóch układów w czasie gwałtownego dodawania gazu, a pominęłam całkiem info płynące z tych testów. Wygląda to tak:
- mają długaśne wąsy:
- tak wyglądały wcześniej:
- dodatkowo, warunki zacinania, migania kontrolki. Wydaje mi się, że nie opóźniała SA, a podczas migania kontrolki ECU dawał shortFT == 0. Fuel mass wyraźnie różne na bankach – zamyka cylinder, podczas migania kontrolki. Podczas zacinania, bez migania kontrolki trudno oceniać, bo odruchowo wtedy zdejmowałam gaz. Na jałowym nie miga kontrolką silnika, ale na jałowym nie uruchamia pewnych procedur i nie ma pełnego obciążenia.
Dlatego, wczoraj wymieniłam jednak świece. Na wszelki wypadek cewka najlepsza – najnowsza, z przed 4 lat poszła na cyl. 1. Pozostałe cewki mają daty z 2004 r. Nie mam jeszcze logów, na dniach uzupełnię, ale poszła i nie zacinała, nie wyrzuciła kodu błędu na tyle, co jechałam wczoraj. Trzeba jednak poczekać na logi.
Takie poszły. Nie będę wchodzić w koszty platynowych, będę po prostu częściej je wymieniać. Poza tym tak na próbę są.
Tak wyglądały poprzednie, które elektryk wsadził. Trudno mi się wypowiadać na ich temat. Mają ok. 20 kkm.
- nie są zużyte, nie były mokre, ale są z wyglądu takie, jakby samochód dużo palił, lub kierowca miał ciężką nogę, a nie pali (opinia mechanika). Może trzeba uwzględnić podczas Px, żeby wymieniać po tej procedurze świece lub mieć komplet do testu Px. Problemy z zacinaniem - wracają po Px lub testach like-Px. Ponieważ jak pracuje w tym czasie na 3 cyl. to ECU chyba jednak traktuje to jakby miał uwalony wtryskiwacz i zwiększa może ciśnienie paliwa na listwie i efekt jest na pozostałych cylindrach, do których są podłączone wtryskiwacze. Nie wiem, czy może tak być mimo trybu awaryjnego.
Zawór wariatora. On się kręci na tej podstawie, jest nieszczelny i wypluwa olej. Wg mnie jest do wymiany. Nie wiem jakie konsekwencje takie coś daje, może żadne. Jednak chcąc przywrócić moc pełną egzemplarzowi ten układ musi być 100% sprawny, jak i każdy inny. Niestety ten ECU – to ekostrażnik, został tak zaprogramowany i ma w d… osiągi. Ten ECU to problem. Chcę go w weekand odkręcić i wyjąć, i zobaczyć jak wygląda od spodu. Tylko te śruby trzeba odkręcić i wyjdzie? Myślałam o teście z odłączonym zaworem, ale raczej wejdzie w tryb awaryjny, więc czy coś zobaczymy ciekawego nie wiem.
Ciśnienie paliwa – zrobię ten pomiar w jakimś warsztacie w tygodniu, abyśmy wiedzieli jaki jest w tej GT, przy tym stanie krzywek i tym przebiegu, wygląda to ciśnienie. Byłam w sklepie, by kupić manometr, ale zestaw do pomiaru ciśnienia oleju kosztuje sporo. A nie wiem, czy dam radę go podłączyć w warunkach domowych, bo nie wiem, gdzie go podłączyć (?).
Powtórzę testy z oscyloskopem – te konfiguracje, które ostatnio robiłam + wszystkie WN na dniach. Oczywiście jeśli zacinanie w teście drogowym, który planuję - nie wróci.
Może chociaż się uspokoi to zacinanie i przerwy w mocy podczas przyspieszania. Dalej to się okaże na początku maja, jak napisałam, ale wszystko po kolei… Trochę czasu jest może coś jeszcze uda się zrobić.
Zrzuty, logi, skrypty na podciśnienie, ale gdzieś popełniłam błąd, gdzie nie wiem:
Wymiana_wariatora_pasków.zip