Witam.
Proszę o pomoc.Wymieniłem w swojej 147 1.9 jtd 115 2002 r skrzynie biegów.
Wcześniej miałem skrzynie ze zwykłym łożyskiem sprzęgła a teraz kupiłem ze sterowaniem poprzez wysporzęglik hydrauliczny.Udało mi się kupić nową skrzynie z serwisu za cenę 1500 zł a cena normalna wynosi ponad 8500 zł.Także zdecydowałem się zmienić sterowanie sprzęgła i zamontować nową skrzynie a nie kupować kota w worku licząc że sprzedający nie kłamie zapewniając o stanie jako IGŁA JAK NOWA(hahaha).Wracając do tematu....nałożyłem nowy dwumas nowe sprzęgło oczywiście pasujące do nowej skrzyni bo tylko docisk różni się w tych dwóch wersjach.Pamiętałem oczywiście by zachować odpowiednie momenty dokręceń wszystkich śrub od dwumasu jak i docisku sprzęgła jak i o kleju do śrub.Następnie nałożyłem skrzynie na blok silnika i po dokręceniu wszystkich śrub skrzyni blokuje się wał przez co nie mogę mim zakręcić.moje pytanie brzmi czy to przez to że nie jest odpowietrzony układ wysprzęglika czy gdzie tkwi problem.dodam jeszcze że kiedy poluzowałem z powrotem wszystkie śróby od skrzyni mogłem kręcić wałem.przez małą dziurkę w skrzyni wypatrzyłem że łożysko dociska na słoneczko docisku z tak dużą siłą że to ona blokuje (chyba ) ruchy wału..jak tak to dlaczego..??
proszę o pomoc bo stoję w miejscu z remontem silnika.pozdrawiam Godles8