Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: zmiana skrzyni na skrzynie z wysprzęglikiem hydraulicznym.nie kręci się wał napędowy?

godles8
    Gość

Domyślnie zmiana skrzyni na skrzynie z wysprzęglikiem hydraulicznym.nie kręci się wał napędowy?

Witam.
    Proszę o pomoc.Wymieniłem w swojej 147 1.9 jtd 115 2002 r skrzynie biegów.
    Wcześniej miałem skrzynie ze zwykłym łożyskiem sprzęgła a teraz kupiłem ze sterowaniem poprzez wysporzęglik hydrauliczny.Udało mi się kupić nową skrzynie z serwisu za cenę 1500 zł a cena normalna wynosi ponad 8500 zł.Także zdecydowałem się zmienić sterowanie sprzęgła i zamontować nową skrzynie a nie kupować kota w worku licząc że sprzedający nie kłamie zapewniając o stanie jako IGŁA JAK NOWA(hahaha).Wracając do tematu....nałożyłem nowy dwumas nowe sprzęgło oczywiście pasujące do nowej skrzyni bo tylko docisk różni się w tych dwóch wersjach.Pamiętałem oczywiście by zachować odpowiednie momenty dokręceń wszystkich śrub od dwumasu jak i docisku sprzęgła jak i o kleju do śrub.Następnie nałożyłem skrzynie na blok silnika i po dokręceniu wszystkich śrub skrzyni blokuje się wał przez co nie mogę mim zakręcić.moje pytanie brzmi czy to przez to że nie jest odpowietrzony układ wysprzęglika czy gdzie tkwi problem.dodam jeszcze że kiedy poluzowałem z powrotem wszystkie śróby od skrzyni mogłem kręcić wałem.przez małą dziurkę w skrzyni wypatrzyłem że łożysko dociska na słoneczko docisku z tak dużą siłą że to ona blokuje (chyba ) ruchy wału..jak tak to dlaczego..??
    proszę o pomoc bo stoję w miejscu z remontem silnika.pozdrawiam Godles8

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Nie wiem jakim cudem nie miałes wcześniej hydraulicznego sterowanie sprzęgłem - były we wszystkich JTD. Najwyraźniej ta skrzynia nie pasuje do twojego silnika, a własciwie do sprzęgła i dwumasu
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A czy ty nie kupiłeś czasami skrzyni do silnika benzynowrgo TS z centralnym wysprzęglikiem hydraulicznym stanowiącym całość z łożyskiem wyciskowym ?

godles8
    Gość

Domyślnie

Właśnie taki wysprzęglik znajduje się w tej skrzyni.Mój kumpel ma taką samą alfe z tym samym silnikiem i ma właśnie taką skrzynie.Znalazłem powó blokowania się wału(ZA DUŻY DOCISK)czyli dostałem złe sprzęgło......zabawa trwa dalej..

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

jtd miały dwa rodzaje sprzegła z siłownikiem na skrzyni i z łozyskiem oporowym hydraulicznym,

pzd.

godles8
    Gość

Domyślnie

A czy zna ktoś nr częśći (sprzęgła z orginału jakie powinno znajdować się w skrzyni z łożyskiem hydraulicznym?GEORGE 11 może sie orientujesz bo wiesz o co mi chodzi.?