Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Mam problem z odpaleniem Alfa Romeo 146 1.4 ts 99r

priwer
    Gość

Domyślnie Mam problem z odpaleniem Alfa Romeo 146 1.4 ts 99r

Witam
    Na forum jestem nowy, za nim zamieściłem tego posta trochę poczytałem na waszym forum lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
    Sprawa ma się następująco auto jest mojej panny i ostatnio podjechała na stacje (tą samą co zawsze) zalała benzyny przyjechała do domu i nie było żadnych problemów w trakcie jazdy. Auto postało jakiś tydzień czasu w tym czasie cwaniara jeździła moim autem pod moją nieobecność i kiedy po tygodniu wsiadła do alfy, auto nie chciało już odpalić. Rozrusznik normalnie kręci ale auto wogóle nie chce odpalić. Przejrzałem bezpieczniki i wszystko jest w porządku. Wczesniej kiedy nią czasem jezdziłem nie moge sobie przypomnieć czy było słychać pracę pompki paliwa. Po przekręceniu stacyjki słychać jak "stycznik" po jakimś czasie się wyłącza i gaśnie kontrolka od pompy paliwa ale nie słychać pracy pompki od paliwa. Jakieś małe pojecie o mechanice mam ale szczerze mówiąć na temat alf nie mam zielonego pojęcia Gdzie szukać przyczyny? Pomocy

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

1. sprawdził bym włącznik bezwładnościowy, który jest pod fotelem kierowcy, moze z jakiegoś powodu wyskoczył i odciął zapłon.
    2. czy paliwo dochodzi do wtryskiwaczy
    3. czy jest iskra

to chyba podstawowe rzeczy które trzeba wiedziec zeby zaczac cos dalej myslec.
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto
    Alfa Romeo 145 2.0 T.S. (155 KM) Quadrifoglio 2000 r. Fiat Tempra 1.6 b+g digit

Domyślnie

A które bezpieczniki sprawdzałeś kolego??? Bo ja bym sprawdził na początku przekaźniki, które są w czarnej małej skrzynce koło akumulatora. One odpowiadają za większość operacji, które są potrzebne do poprawnego uruchomienia zapłonu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Murcialago
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 146 , 1.4 TS '98 / 156 JTD 16V

Domyślnie

Dodał bym do listy czujnik położenia wału gdyż pomimo teorii, że kiedy padnie to nie odpala tylko na ciepłym to w moim przypadku po kilku dniach postoju nie odpaliło i winny był wspomniany czujnik.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto
    Alfa Romeo 145 2.0 T.S. (155 KM) Quadrifoglio 2000 r. Fiat Tempra 1.6 b+g digit

Domyślnie

Teoretycznie może być też czujnik jak już kompletnie padnie.

priwer
    Gość

Domyślnie

Okazalo sie ze padl sterownik immobilizera. Temat do zamkniecia

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał priwer Zobacz post
    Okazalo sie ze padl sterownik immobilizera.
    Czyżby ? A kontrolka CODE gaśnie (ikona kluczyka) ? Bo z tego co wyczytałem z początkowego wpisu to tak właśnie jest. Jeżeli gaśnie to z systemem CODE (immobilizerem) wszystko jest w porządku a problemem jest główny przekaźnik oraz przekaźnik pompy paliwa znajdujące się koło akumulatora o którym wspominał już jeden z naszych kolegów. Innej możliwości braku zasilania pompy nie ma - o ile to faktycznie pompa. Uszkodzenie głównego przekaźnika może również sugerować uszkodzenie sterownika wtrysku, gdyż przez ten przekaźnik jest on zasilany. Temat wielokrotnie poruszany na forum i w wyszukiwarce na pewno znajdziesz dokładne informacje na ten temat. Dopiero po weryfikacji tych elementów należy spoglądać podejrzliwie na immobilizer i zastanawiać się jak go naprawić lub wyłączyć co oczywiście jest do wykonania i wielokrotnie również na ten temat pisane było.
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997