Czujnik został wymieniony bo błąd się pojawiał, po wymianie i wykasowaniu błąd nie znika. Marchewa zapala się po ok. 10 sek.od uruchomienia i świeci się cały czas.
Czujnik został wymieniony bo błąd się pojawiał, po wymianie i wykasowaniu błąd nie znika. Marchewa zapala się po ok. 10 sek.od uruchomienia i świeci się cały czas.
No to albo czujnik wadliwy, albo jego połączenie, albo rozrząd bardzo źle ustawiony.
Warto by było sprawdzić również ten stary czujnik, bo jeśli jest dobry to znaczyłoby, że gdzieś masz przerwę w obwodzie.
Możesz mieć też tak, jak ja. Wymieiłem już 3 czujniki i za każdym razem jest problem z błędem P0340. Po wymianie czujnika jest dobrze na krótki czas, a potem czujnik ulega uszkodzeniu. Konsultowałem sprawę z kolegą bubu321 i wyglada na to, że moje ECU po prostu pali czujniki.
Teraz mam zamontowany sprawny czujnik, ale jeżdżę z odłączoną wtyczką, żeby go nie spaliło. Muszę jeszcze pomierzyć napięcie zasilania czujnika w momencie, kiedy wszystko jest OK i błąd nie występuje oraz w momencie zapalenia się marchewki.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 08-05-2013 o 07:03
za blad odpowiada czujnik polozenia faz rozrzadu i walu korbowego. Jezeli po wymianie problem nie zniknal - sprawdz drugi.
Kolego SG0240, mówisz,że jezdzisz z odłączonym czujnikiem?
Ja jak odłącze, wykasuję błąd, to pomimo niepodłączonego czujnika się świeci P0340 :/
Nie mieszaj - czujnik wału korbowego to zupełnie inny czujnik i nie ma nic wspólnego z błędem P0340
- - - Updated - - -
Mi się też świeci i oczywiście wali P0340 - ale jeżdże z odpiętym czujnikiem, bo inaczej by mi go spaliło.
Na szczęście mam LPG II generacji i ECU M1.5.5 więc nie ma to specjalnie wpływu na pracę silnika, ale ta marchewka trochę mnie wkurza.
No u mnie też wszystko działa ok, tylko marchewa wali po oczach :/
Ja wiem, że M1.5.5 dość dobrze radzi sobie bez Halla,ale jeśli jeździsz tylko na Pb to brak synchronizacji wałka wydechowego skutkuje podobno m.in. przelewaniem paliwa.
Dołączam się do tematu, wyskakuje mi błąd p0340 w AR GT 1.9 jtd 16v. Najczęściej błąd ten wyskakuje na ciepłym silniku w trakcie odpalania. Nigdy nie wyskakuje w czasie jazdy. Po skasowaniu jest ok przez jakiś czas. Czasami też wyskakuje na zimnym silniku w trakcie odpalania po dłuższym kręceniu. Na forach wyczytałem, że może to być czujnik wałka rozrządu. Moje pytanie brzmi: Który to jest czujnik, gdzie go szukać i czy może jest to ten czujnik zaznaczony na zdjęciu?
![]()
Zobaczcie sobie na mój post o czujnikach i wyjasni sie troszke sprawa. Walka trwała prawie pół roku i jest git. Pozdrawiam.
Shiroitora, będę miał to na uwadze ale ponawiam pytanie czy czujnik zaznaczony na zdjęciu to jest czujni wałka rozrządu