Panowie czy ktoś z Was ostatnio nabijał klime w swojej 166? Ile daliście za taką usługe?
Panowie czy ktoś z Was ostatnio nabijał klime w swojej 166? Ile daliście za taką usługe?
[C
Ja wswojej za sprawdzenie szczelności (mam 100%) i nabicie dałem 120zł ale w zeszłym roku.
Wszystko zależy od tego ile czynnika będzie brakowało. Maszyna którą się podłącza mierzy ile płynu jest w układzie, robi wydruk i gość później uzupełnia brakującą ilośćJeśli nie masz w ogóle czynnika (klima w ogóle nie chłodzi), to troszkę zapłacisz
Ja jak robiłem to 100g kosztowało 30PLN, ale każdy fachowiec może liczyć inaczej.
Do tego musisz doliczyć jeszcze koszty ozonowania, filtra kabinowego, itd.
![]()
Ostatnio edytowane przez malin2k5 ; 09-05-2013 o 08:07
malin zdejmowałem sprężarke klimy i musiałem rozszczelnić układ i całe cisnienie z ukladu mi zeszło.. Teraz klima sie nie chce włączyć bo chyba ten presostat dopiero przy odp. ciśnieniu czynnika w układzie puszcza napięcie na elektromagnes sprzęgła- poprawcie jeżeli się mylę. Więc nabić będzie trza "na bogato"
[C
Masa, trzeba było się spytać. Przed taką operacją jedziesz do typa, spuszcza Ci czynnik a po operacji by Ci go oddał. Zapłaciłbyś co najwyżej "na flaszkę". A teraz to niestety zabulisz.... A było by na zlocik.... eehhhhhh.... Presostat nie wykrywa ciśnienia więc nie ma szans żeby kompresor się załączył.
Logika jest taka, że przy odpowiednim ciśnieniu (zazwyczaj ponad połowa objętości czynnika) daje "zgodę" do ecu. On analizuje jeszcze co przycisnąłeś, czy nie oszroniło skraplacza, czy wentylatory sprawne i wówczas załącza sprzęgło na sprężarce.
Ano macie racje panowie.Nie da się ukryć. Zobaczymy ile zawołają. Teraz mamy 21 wiek, co 2 fura ma klime, więc może tego "zielonego gów.a" aż tak bardzo nie będą cenić.
[C
Na bogato grzyb ozonowanie czynnik od zera filtr własny przy poprzedniej beli 164 zapłaciłem 170zł. To chyba nie tak strasznie a w 166 chyba czynnika wchodzi mniej? Jeszcze chyba mniej niż kolega wyżej przedstawił w tabeli bo chyba 134 nie stosuje się już.
To zależy od lokalnych cen. Mi w poprzedniej przestała chodzić i byłem tylko na dobiciu (czyli nie było z połowę) to zapłaciłem coś koło 150zł. Ale wiem że tam mieli drogo. Tak więc zależy gdzie ile cenią. A ilość czynnika jest na naklejce pod maską więc bez strachu.
Jestem po zabiegu
Nie było tak strasznie.
Miałem calkowicie pusty układ.
Weszło 710 gram czynnyka+ olej+barwnik, to tego odgrzybianie , ozonowanie, test szczelności itp. i dałem 185 zeta -miasto KONIN.
Za samą usługe wołają 99 zeta+ czynnik 0,12 pln za gram. W serwisie na "poziomie". Poczekalnia, tv, kawka, gazetki itp. Myśle, że w garażykach u prywaciarzy było by taniej.
Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 09-05-2013 o 12:03
[C