ostatni czasy troszke aut mi sie przez lap[ki przewinelo i doszedlem do wsnosku ze w mojej alfie przy zmianie biegów strasznie mi szarpie do przodu(przy łagodniej jezdzie) bo przy agresywnej jezdzie jest to zrozumiale, wiec oco chodzi ??
ostatni czasy troszke aut mi sie przez lap[ki przewinelo i doszedlem do wsnosku ze w mojej alfie przy zmianie biegów strasznie mi szarpie do przodu(przy łagodniej jezdzie) bo przy agresywnej jezdzie jest to zrozumiale, wiec oco chodzi ??
U mnie jest podobnie. Czasem muszę jechać wręcz na półsprzęgle żeby płynnie odjechać.
Ale zauważyłem też, że to po części charakterystyka tego silnika (w moim przypadku boxer) i musi wejść na konkretne obroty zeby właśnie nie szarpnąć przy zmianie biegu na wyższy. Jeszcze się do tego nie zdążyłem całkowicie przyzwyczaić. A może faktycznie nie jest to normalne....
u mnie tez szarpie mam boxerka ale juz sie przyzwyczajam do tego i delikatnie sprzeglo puszczam![]()
a ja mam ten bol ze ostatnio malo jezdze moim autkiem i jakos sie odzwyczailem, ale co jest tego przyczyna ??
Powodem szarpania moze np być zużyty tłumik drgań skrętnych w tarczy sprzęgła (te sprężyny w tarczy) ew krzywo zużyta okładzina tarczy.
Ale tłumik drgań skrętnych jest naprawdę ciężko zużyćte sprężynki działają bez zarzutu bardzo długo
![]()