Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: [159] Wygłuszenie i zmiana głśników na standardowym radiu - pytania i porady.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDM

Domyślnie [159] Wygłuszenie i zmiana głśników na standardowym radiu - pytania i porady.

Witam,

Mam nową Alfę 159 SW. Jest w niej fabryczna jednostka sterująca z Navi, BT, podłączona pod kierownicę wielofunkcyjną. Z tego co się orientuję, to jest zestaw o oczko niższy od BOSE.

Powiem szczerze - jestem niezadowolony z brzmienia Alfy, szczególnie jeśli chodzi o wysokie tony nawet na oryginalnych płytach.

Na marginesie dodam, że zestawy Caraudio robiłem w 3 innych moich samochodach. Dwa pierwsze to były wygłuszenia plus customowy sprzęt - jednostki sterujące, wzmacniacze i nowe kable, głośniki , etc.
    W ostatnim samochodzie (Astrze 3D) nie chciałem inwestować tysięcy w Audio więc zdecydowałem się na najtańszy dla mnie wariant - bardzo porządnie ją wygłuszyłem (przednie drzwi i tyły przy kanapie) zakupiłem nowe głośniki dedykowane i po prostu podłączyłem to na oryginalnym radiu DVD90. Gra to naprawdę wspaniale w porównaniu do kosztów przedsięwzięcia. Co prawda DVD90 nie jest złym radiem, a wygłuszenia jak zwykle poprawiają granie głośników kilkukrotnie.
    Ten sam manewr chciałbym zrobić w mojej AR 159 SW
    . Auto mam fabrycznie nowe, więc nie chcę grzebać w instalacji, robić zabudowy, a np. to co mam w Astrze zupełnie mi wystarczy jeśli chodzi o Audio Samochodowe.

Chcę zostawić standardowe radio, zrobić wygłuszenia drzwi i zmienić głośniki na lepsze ( Phonocary z przodu, Hertze, może nowe Alpiny).
    Dlatego kieruję tutaj konkretne pytania i proszę o odpowiedzi osoby, które już temat przerobiły.
    Błagam o niezamieszczanie postów z dywagacjami i docinkami...

Postaram się na bieżąco wstawiać odpowiedzi w głównym poście tak, żeby kolejni użytkownicy nie musieli szukać w całym temacie.

Moje pytania to :

1. Czy ktoś już tak przerobił swoją 159 - wygłuszenia + zmiana głośników? Jak to gra? Czy standardowe radio z Navi daje sobie radę? Pytam, bo co innego przerabiać auto 3D na standardowym radiu, a co innego SportWagon.
    2. Czy jest jakiś myk przy zdejmowaniu tapicerek w drzwiach? Nie chcę powyłamywać zaczepów albo uszkodzić tapicerki a w każdym aucie inaczej są one montowane.
    3. Czy jest jakiś myk przy dobieraniu się do wysokich tonów? Trzeba do tego rozmontować deskę czy jest jakiś patent na szybkie zdjęcie osłony?
    4. Czy głośniki w drzwiach montowane są do metalu czy też są jakieś zaczepy plastikowe? Głośnik musi się dobrze trzymać i chciałbym do dokręcić do metalu w drzwiach przy użyciu podkładki zakrytej wygłuszeniem.
    5. Jak wygląda sprawa okablowania audio w 159? Pewnie nie ma szału, ale czy kable są poprawdnej jakości? Jak wyglądają sprawy łączenia kabli? Są w 159 sytuacje "nie stykania" na złączkach?

Jeśli ktoś ma linki do zdjęć gołych drzwi bez boczków 159 byłbym wdzięczny za linka. Również jeśli macie dojście do schematu rozbierania tapicerek w postaci rysunków lub zdjęć byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Użytkownik Embrion
    Auto
    159SW 1.8 MPi

Domyślnie

Hej, widzę że mamy podobne pytania, jak wygląda aktualnie u Ciebie budowa CA?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDM

Domyślnie

Jak widzisz nikt się nie pokusił o podpowiedzi....
    U mnie głośniki sie rozegrały. W sumie grają na tyle OK, że nie będę ich robił.
    Lepiej mi się później sprzeda samochód bez ingerencji. Dla mnie temat jest zamknięty.
    Powodzenia.

Użytkownik Embrion
    Auto
    159SW 1.8 MPi

Domyślnie

fakt, mało osób zagląda do tego działu