Strona 108 z 362 PierwszyPierwszy ... 8589899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118158208 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,071 do 1,080 z 3620

Temat: Zakup Alfy 166

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

damian na to pytanie nikt o zdrowych zmysłach Ci nei odpiowie. My możemy doradzić, powiedziec ile kosztuje utrzymanie takich aut.
    KAżdy egzemplarz jest inny. Jak będziesz dobrze sprawdzał o ostrożnie oglądał autko + spędziśz kilka nocy na forum czytając o bolaczkach tych aut to napewno sie dowiesz czegos ciekawego.
    Nie licz , że na kazde pytani euzyskasz konkretna odpowiedz. Czytaj forum a dowiesz sie wielu ciekawostek.

Ja osobicie uwielbiam 166 i nie mysle o zamianie na inne. Moja ma u mnie dożywocie. Utrzymanie auta nie jest takie tragiczne- zawias to najmniejszy problem- na stukajacym tez da rade jezdzic jakis czas poki sie kasy nie odlozy.
    Ale trza miec z czego ta kase odlozyc. Z tego 1000 zeta nie masz innych wydatkow? Jak to 1000 zeta miesiecznie na utrzymanie auta to spokojnie dasz rade. Wybor nalezy do Ciebie.
    [C

Użytkownik Romeo Avatar Mandziel
    Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    147 & 166

Domyślnie

Damian podoba mi się to, że Ty to auto chcesz i kup sobie stary, nie słuchaj co Ci gadają wokoło. U mnie w rodzinie też wszyscy sceptycznie podchodzili do mojego pomysłu ale ja się w niej zabujałem i nic do mnie nie docierało. Też tak słuchałem i po 166 kupiłem drugą 147 dla żony i są dwie i jakoś nie stwierdzam ponadprzeciętnej awaryjności Alf. Teraz mój ojciec jak i teść jeden za japończykami drugi za niemcami nie gadają już że Alfa to gówno. Co więcej mój ojciec myśli o zakupie 147 po lifcie bo mazda zaczyna mu rdzewieć Kupuj nie słuchaj, to są świetne autka dla takich ludzi jak Ty. Dasz radę. Jak możesz odłożyć 500pln m-cznie na utrzymanie to luz. Tylko dobrze ją przed zakupem sprawdź abyś wiedział co jest do roboty i za ile, wszystkiego i tak się nie da przewidzieć nie ma takiej opcji ale na pewno na wielu sprawach można się poznać przy zakupie.
    Bądź ostrożny nie napalaj się, a zobaczysz kupisz auto i będziesz z niego zadowolony, miło będziesz wspominał jak już go nawet nie będziesz miał, choć nie wykluczone, że zostanie z Tobą na zawsze, ja mam taki plan ale życie wiadomo plany nam weryfikuje. Swoją też szukałem 1,5 roku aż w końcu znalazłem, też tak jak Ty miałem obawy, że nie podołam. Jej się można nauczyć, wiesz co jej szkodzi więc można pewne rzeczy zminimalizować. Nawet niedawno chciałem ją sprzedawać ale jak zadzwonił jeden nasz kolega z forum, że chce przyjechać i ją brać - to normalnie serce zakuło i mówię nie, nie sprzedaję, zostaje ze mną.

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Masa625, nie zrozumiałeś treści mojej wypowiedzi. Ja nie psiocze na Alfy, broń Boże. Są to świetne samochody, ale są świetne w zamyśle konstruktorów. Auto które ma przejechane ponad 400tys km, a każdy diesel z ok. 2000r tyle ma będzie zużyte i nie ważna jest marka. Co z tego, że blacha jest super i nie gnije, że silnik się kręci i będzie jeszcze długo kręcił na dobrym oleju kiedy mnóstwo elementów wymaga wymiany. A ten samochód nie znosi półśrodków. Kolejna sprawa, że jest to auto z wyższej półki, dobrze wyposażone i jest dużo elementów które podlegają zużyciu i nawet jeśli każdy z nich nie jest szczególnie drogi to wszystkie razem uderzają po kieszeni. Na ten samochód musi być Cię stać. Sam Masa mówisz o dzwoniącym dwumasie od co najmniej roku i nie mów, że Cie to nie wku.. Mówisz o wymianie na używkę kiedy samo wyciągnięcie i włożenie skrzyni na podwórku to 2 dni roboty. Wniosek jest taki, że Ciebie do końca też nie stać na ten samochód a doradzasz zakup komuś kto się liczy z każdym groszem i dla niego 500zł to majątek. Jak ja miesiąc temu postawiłem swoją na warsztat i mieli wymieniać wszystko co jest podejrzane to rachunek wyniósł ponad 4000zł. Uważasz, że tego chłopaka będaie na to stać?

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Numbero to , że pisze o dwoniącym dwumasie , nie oznacza , że tym autem sie jezdzić nie da To sa rzeczy do zrobienia na spokojnie. Auto mam juz 4 rok i jakos ten dwumas daje rade. Z lekko ślizgajacym sie sprzeglem tez jezdze już 3 lata i autko daje rade. Pisząc o tym , że zamierzam SAM wymienić te elementy chcialem pokazac, że sie da i że ten samochód to nie Prom kosmiczny apollo.
    O tym , że te auta sa stare i trzeba w nich grzebac pisałem we wczesniejszych postach- zerknij , chodzi mi ot o , że wypisałes liste " rzeczy niepotrzebnych " do zrobienia i odebrałem to jako jakiś wyrzut z Twojej strony.
    Spręzyny, jakies tam osłony przgubów i mase innych " pierół" z którymi można sie uporac na spokojnie- majac możliwość odłożenia jakiejś tam kasy w miedzyczasie. Pisałem , że ZAWSZE ( sprawdz moje posty wcześniejsze ) coś do zrobienia jest przy tych autach. Ja sam kokosów nie zarabiam i jakoś daje rade. Nie róbmy z tych 166 aut pokroju maserati.
    Części nei sa az tak drogie- najgorzej z mechanikami, ktorzy kasują jak za zboze.
    Nieważne ile byś wydał to NIGDY ten samochód nie będzie w stanie jak wyjechał ze salonu. Są rzeczy ważne i mniej ważne. Ja pierwsze co zrobiłem po zakupie mojego strucla to wymiana rozrzadu, płynów, a potem z biegiem czasu robiłem inne duperele, których nie ukrywam troszke było. Moja 166 jednak nigdy mnie nie zawiodła.

A wybór należy do niego. Czy kupi , czy nie to już nikt mu nie poradzi. Ja daje rade 4 rok z tym autem i wiem , że to auto jeszcze z 10 u mnie pojezdzi. Ty sie przejechałeś na nim i sprzedałeś- tak odebrałem Twój post- zreszta nie tylko ja. Nie zrozum mnie zle
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 27-05-2013 o 15:28
    [C

damian007
    Gość

Domyślnie

Masa625 500 zł spokojnie dam radę odłożyć miesięcznie i czasem trochę gotówki mi wpadnie coś od taty i nie tylko więc różnie bywa z gotówką. Ale jak pisałem nacisk po zakupie kładę od razu na płyny rozrząd pompę i filtry. Chciałbym wszystko w oryginale ale nie wiem ile bym za to zapłacił. Wolę raz porządnie wydać ale wiedzieć co mam w aucie, a zawieszenie ? hmm będę odkładać na czarną godzinę żeby kieszeń za bardzo nie bolała. Ja samochodami nie szaleję jeżdżę naprawdę spokojnie i staram się dbać o auto. U mnie samochód zawsze jest wysprzątany, wypolerowany itd Boję się tylko tego zawieszenia... i o co chodzi z tym zawiasem ?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Pamiętaj też że jak robisz sam to mniej boli. Tu akurat z alfą to nie jak z paskiem. Alfy się boją robić. A ci co się nie boją to najczęściej nie potrafią. To są zupełnie inne rozwiązania niż w szkopskich autach. Więc oddanie auta do niezaufanego i nie znającego się na makaronach warsztatu może opustoszyć Twój portfel aż w końcu sprzedaż albo sam zrobisz. Trzeba uważać. Tak więc np ten tylny zawias wcale nie jest taki straszy i drogi jak sam skołujesz części i sam zrobisz.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ALBEX
    Mieszka w
    Wołomin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTD Czarny Sedan 2003 rok

Domyślnie

o nic nie chodzi. to zwykłe auto jak każde inne. nie bój się i kup sobie takie.
    masa625 ma rację, to nie rakieta kosmiczna ani jakieś ferrari. czytając temat odnoszę wrażenie że niektórzy sami się nakręcają na te wymiany i naprawy.

Użytkownik Romeo Avatar Mandziel
    Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    147 & 166

Domyślnie

No wiesz Alfa to się psuje, lepiej wymienić zanim się zepsuje hehehehehe

P.S. - zaraz ktoś napisze, że jeździmy szrotami jak tak do tematu pochodzimy

damian007
    Gość

Domyślnie

Mi się to auto bardzo podoba ma niepowtarzalny wygląd pamiętam jak szedłem ulicą to widziałem same ople, audi i vw i zobaczyłem jak przejeżdżała właśnie czarna alfa 166 nie dało się nie zauważyć auto świetne i wyróżniające się i postanowiłem szukać tego auta i patrzeć w jakich mniej więcej cenach jest. Ale wiadomo jaka opinia krąży o tych autach w Polsce ludzie nauczyli się jeździć trzema markami aut i tak jeżdżą. Na te drogi to chyba tylko czołg jest dobry... Jeśli porównać Passata b5 z zawieszeniem aluminiowym i cenę wymiany kompletnej to myślę że w Alfie taniej by mi wyszło. Mojej siostry chłopak poluje też na Alfę tylko że 156 ale on ma jakiegoś kolegę i jadą do Italii i on chce sobie osobiście coś znaleźć i sprowadzić. Wujek zakochany w japońskich jest i ciągle namawia mnie na Galanta VI rocznik 98/99 ale tam części też cholernie drogie są... Tylko mówi że nie psuje się tak. Ale Alfa to Alfa...

Użytkownik Ogier Avatar feuerland
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0TS 99/00

Domyślnie

Ja bym tam nie pchał się w 166 mając 1000zł/ msc chyba ze zwiekszyłbym budżet na autko o jakieś 3tys. i szukałbym jakiegoś naprawde zadbanego, pewnego egzemplarza.
    Fakt faktem istotna przy obniżeniu kosztów ew. napraw jest opcja "Zrób to sam" bo sporo kasy zostaje na inne naprawy

To jest taki wybór pomiędzy sercem a rozumem i sam miałbym problem, chociaż ja bym pewnie zaryzykował znając siebie