Tez obstawiam aku. Moze byc juz tak zasiarczony, ze altek go nie jest w stanie naladowac.
Tez obstawiam aku. Moze byc juz tak zasiarczony, ze altek go nie jest w stanie naladowac.
ale jakby padał altelnator to nie zapaliłaby się przypadkiem kontrolka od akumulatora?? bo chyba sie zapala wskazując brak ładowania...
Co ma akumulator do gasniecia auta podczas jazdy gdy alternator jest sprawny choc w polowie??? To JTD czyli silnik o samoczynnym zaplonie a nie iskrowa benzyna. Jechalem juz takim odpalonym z kabla bez akumulatora. Mysle ze problem jest w stacyjce i kluczyku odcina ci zaplon. Wymien ta baterie i zobacz co bedzie dalej.
no to odlacz akumulator podczas pracy silnika, jesli uwazasz ze nie jest on potrzebny caly i zdrowy?
Pojedzie, pojedzie, tyle, że może przy braku szczęścia spowodować uszkodzenie diód.
Jesli alternator nie ładuje i akum jest pusty to podczas jazdy w aucie jest choinka diody mrugają, radio gasnie i znowy sie załącza swiatła dzienne gasną. auto wtedy nie gasnie mozna jechac dalej, Wiec nie tu szykałbym problemu. Pozatym gdy juz takie objawy maja miejsce to nieodpalisz auta bo rozrusznik kreci bardzo ale to bardzo słabo.
Zanim rozbierzesz auto na kawałki to sprawdź masę. Przypomniało mi się, że kiedyś miałem podobne zdarzenie, podobne objawy, co prawda w innym aucie ale z tego samego koncernu. Na przewody masowe stosowane są takie sztywne przewody, które potrafią pęknąć i z zewnątrz wyglądają jakby były całe, a faktycznie potrafią mieć przerwę i np. podczas przejeżdżania nierówności, na chwilę tracić kontakt.
baterię wymieniłem w pilocie, pojeździłem trochę (5km) i auto padło ponownie, po podpięciu pod kompa u kumpla był błąd- czujnik położenia wału, pojechałem do mechanika, wydedukował że jest to czujnik przy silniku, coś z obrotami ( dlatego obroty gubił) część podobno około 120zł, zostawiłem mu auto, jutro ma być do odebrania, ma racje ?
Moze miec racje![]()