Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Auto padło, coś z komputerem

screamanunited
    Gość

Domyślnie Auto padło, coś z komputerem

Witam

Wczoraj jechałem sobie nocą do domu (zostało jakieś 10km) i nagle obroty spadły do zera i silnik po prostu zgasł, zapaliła się jego kontrolka na wyświetlaczu i do tej pory nie gaśnie, wszystko pod maską wygląda ok, po odczekaniu 10min doszedłem do wniosku że może to być coś z kluczykiem ( jest wkładany do stacyjki, przycisk START-STOP ) oraz immobilaizerem, chciałem np. otworzyć bagażnik to kluczyk "nie miałsiły" podobnie było z zamknięciem auto, też odmawiał, czy może to być po prostu bateria od kluczyka czy coś innego? Wiem że trzeba iść na kompa z tym , ale wcześniej Chciałbym wiedzieć czy to wina baterii w kluczyku, wie ktoś coś?

Proszę o pomoc, auto mam tydzień czasu i juz dwie awarie miały miejsce, nie Chciałbym się bardzo zniechęcić do Alf

Alfa Romeo 159, 1.9 Jtd, 2007 rok

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Co znaczy określenie "kluczyk nie miał siły" ?? Jak to kluczyk "odmawiał" zamknięcia auta?

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

screamanunited
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Co znaczy określenie "kluczyk nie miał siły" ?? Jak to kluczyk "odmawiał" zamknięcia auta?

Nie działał centralny zamek wcale, wszystko wskazuje na baterie w kluczyku , nawet była taka bania że wyciągnąłem baterie potarłem ją przez kilka minut i za 10 minut auto odpaliło i przejechałem kilka kilometrów i znowu obroty spadły do zera i silnik stanął Nie wiem jak konkretniej to wytłumaczyć, musisz mnie zrozumieć

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

No i jak potarles baterie, czyli lekko podgrzales i auto zapalilo, a potem zgaslo - to nie dało ci nic do myślenia?
    No na przykład żeby wziąć drugi kluczyk albo wymienić baterie?

Daj znać....

screamanunited
    Gość

Domyślnie

no dało dało dlatego pytam czy to może być to dokładnie, kluczyka drugiego nie posiadam niestety (auto sprowadzone z Belgii) a bateryjkę kupie jutro ponieważ na wsi sklepy pozamykane dziś

czyli wychodzi na to że kluczyk odcina zapłon ? Nic innego nie powoduje problemu ?
    Ostatnio edytowane przez screamanunited ; 30-05-2013 o 15:04

Użytkownik Rowerzysta Avatar SebaStol
    Mieszka w
    Łódź/Almelo
    Auto
    159 SW 1.9 jtdm 16V 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał screamanunited Zobacz post
    no dało dało dlatego pytam czy to może być to dokładnie, kluczyka drugiego nie posiadam niestety (auto sprowadzone z Belgii) a bateryjkę kupie jutro ponieważ na wsi sklepy pozamykane dziś

czyli wychodzi na to że kluczyk odcina zapłon ? Nic innego nie powoduje problemu ?
    czy czasem tylko jeden kluczyk nie jest w przypadku aut powypadkowych (schade), gdzie grugi zostaje u ubezpieczyciela?
    coś tak słyszałem, ale nie wiem ile w tym prawdy?

screamanunited
    Gość

Domyślnie

Tak chyba jest, ale nie o tym rozmawiamy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

O ile się nie mylę, to auto odpalisz nawet bez baterii w kluczyku, więc nie w tym problem.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał screamanunited Zobacz post
    Nie działał centralny zamek wcale, wszystko wskazuje na baterie w kluczyku , nawet była taka bania że wyciągnąłem baterie potarłem ją przez kilka minut i za 10 minut auto odpaliło i przejechałem kilka kilometrów i znowu obroty spadły do zera i silnik stanął Nie wiem jak konkretniej to wytłumaczyć, musisz mnie zrozumieć
    To nie kwestia baterii w kluczyku. Toto odpali nawet bez baterii w ogóle. U Ciebie jest problem z prądem w aucie - zacznij od sprawdzenia klem na akumulatorze, czy któraś się nie poluzowała i od prądu ładowania (może altek pada).
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

ja bym obstawiał akumulator...jeśli nie ładuje to pewnie padł alternator i jak nie było prądu to auto zgasło. Dodatkowo może urwał Ci się przewód od masy znany problem w 159
    Born to be wild.