Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [166] Katalizator

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie [166] Katalizator

Witam wszystkich wczoraj po odpaleniu mojej niuni usłyszałem jakiś rzegot z okolic wydechu w środkowej części auta, wjechałem na kanał wchodze z zewnątrz wszystko git, po odpaleniu słychać wyraźne rzegotanie z środka katalizatora.
    Pewnie sie skurczybyk rozleciał w środku ale nie wiem dlaczego ani w nic nie uderzyłem a na obudowie nie ma żadnego wyraźnego obicia ani otarcia.
    Cena nowego kataizatora do takiego kolosa pewnie będzie powalająca na kolana więc naraze tak będe jeździł, ale mam ptanko do forumowiczów którzy maja pod maską V-ki.
    Czy ma ktoś może w miejsce kata wstawioną strumiennice albo wybeszony katalizator ???
    Może on plepszyć albo pogorszyć osiągi auta ???
    Prosze to jakąs rade, a jeśli ktoś ma jakis pewny nie potrzaskany używany katalizator to proze o wiadomosc na priv.

Pozdrawiam wszystkich.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Jurcio_8v
    Gość

Domyślnie

Cze,

U mnie był taki przypadek (będzie trochę przydługie ); też coś mi się tłukło w układzie wydechowym przy dobrze nagrzanym silniku zwłaszcza podczas jazdy w korkach (stukanie wydechu o elementy podwozia wykluczyłem bo na postoju niejednokrotnie szarpałem rurą na wszystkie strony i nic), no to podejrzenie padło na katalizator, bo ponad 200 tys. przebiegu i lekkie wgniecenia na puszcze. Wyciąłem i wstawiłem mały katalizatorek bosalowski (miał rzekomo wystarczać do 3 litrów pojemności). Co się okazało; oryginalny kat był w pełni sprawny (jest dobrze zabezpieczony przed lekkimi uszkodzeniami mech.), a bosalowski po niespełna roku i jakichś 7 tys. przejechanych km został wydmuchnięty. Dowiedziałem się o tym przypadkiem podczas montażu tłumika środkowego. Ponieważ zakup nowego kata nie był planowany w budżecie wstawiłem strumienicę udającą katalizator. Co ciekawe 2 dni wcześniej byłem na przeglądzie technicznym i auto praktycznie bez katalizatora przeszło test spalin :shock: a przebieg wtedy był około 260 tys. :shock:
    A jak się później okazało przyczyną hałasu była rura pomiędzy tłumikami, która po rozgrzaniu się waliła o belkę tylną.

Moja rada:
    Potwierdź na 100% że to katalizator.
    Nie kupuj małego bosala lub innego metalowego i taniego katalizatora bo to strata kasy.
    Na strumienicy nie jestem w stanie stwierdzić czy silnik coś zyskał czy stracił - dla mnie chodzi tak samo.

Schirru
    Gość

Domyślnie

u mnie tez katalizator zaczal dwonic wiec go wywalilem i mam teraz rure. osiagi takie same jak byly a dzwięk fajniejszy.

karoloz
    Gość

Domyślnie

Witam. Miałem identyczny problem, wszystko mi sie rozsypało w katalizatorze,ponieważ się wypalił, więc postanowiłem go wybebeszyć i różnica była mocno odczuwalna alfina dostała potężnego kopa, ale może to z tego względu, że miałem sportową końcówkę wydechu także
    przepływ spalin był znakomity POLECAM

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

A nie zaczęła ci palić jak smok? - bo sonda lamda nie osiąga włąściwej temperatury pracy i silnik pracuje na wzbogaconej mieszance, co dla niego też nie jest zdrowe...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    A nie zaczęła ci palić jak smok? - bo sonda lamda nie osiąga włąściwej temperatury pracy i silnik pracuje na wzbogaconej mieszance, co dla niego też nie jest zdrowe...
    Nie powinna palić więcej ani pracować na wzbogaconej mieszance gdy nie ma drugiej sondy lambdy za katalizatorem, nie wiem jak u kolegi karoloz sprawa ze spalaniem wyglada.
    U mnie narazie z tym rzegotaniem można jeździć bo tak tragicznie to tego nie słychac ale zastanowie sie czy wogóle nie wyrzucic kata i wstawić rure.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Jak nie ma katalizatora to i pierwsza sonda przed katalizatorm nie osiąga właściwej temperatury pracy.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)