Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Ciężkie odpalanie 1,9 JTDm

Użytkownik Rowerzysta Avatar pablitoo24
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDm 8v

Domyślnie

Witam Koledzy ponownie

Ponownie podłączam sie do tematu..otóż jakiś czas temu po wyjsciu z pracy po próbie otworzenia auta nastąpiło zero reakcji ze strony centralnego.
    Otworzyłem auto kluczykiem manualnie i okazało sie,że nie ma żadnego napięcia poprostu nawet lampka po otwarciu drzwi sie nie zapaliła..dosłownie nic.
    Przyjechał Pan lawetą i sprawdził akumulator i okazało sie ze padł bo prawdopodobnie alternator nie ładuje.Auto zostało odstawione do warsztatu gdzie
    potwierdzili te obawy "alternator do wymiany"..wraz z alternatorem wymieniłem komplet swiec żarowych ponieważ jedna padła a zaproponowali wymianę kompletu.
    Zgodziłem sie oczywiscie ale byłem rozczarowany gdyż nie dostałem zwrotu tych dobrych bo "ponoć pan wyrzucił".
    Problem z tym,że po wymianie swiec codziennie rano mam komunikat "pre heating glow plugs not available"..po dłuższym odczekaniu komunikat znika i symbol swiec również
    po czym po dłuższy kręceniu rozrusznikiem (ok 7-10sek) auto wkońcu odpala.Nie wiem w czym problem sprawdziłem dziś akumulator podczas pracy wszystkich urządzeń i ma 15V
    czyli jest OK.Może to przewody zapłonowe są problemem bo podejrzewam ze od nowosci nie były wymieniane ale nie mam pewnosci.
    Mało tego od czasu do czasu wyskakuje mi kolejny komunikat "VDC, ABS and Hill holder is not available"..oczywiscie po przejechaniu jakiegoś dystansu znika problem.
    Czytałem juz na forum ,że może to być spowodowane podaniem zbyt niskiego napięcia i tu moje pytanie czy jesli akumulator ma dobre ładowanie to gdzie mam szukac problemu?
    A moze powinienem sprawdzic ładowanie akumulatora rano bo po krutkiej trasie może alternator go doładuwuje i niby jest OK a tak naprawde nie jest.
    Akumulator pewnie tez jest od nowosci nie zmieniany auto z 2008r.
    Macie Koledzy jakieś pomysły czy sugestie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

kolego trzebabylo sobie samemu kupic swiece i dac je do wymiany.Tak to mogli Cie policzyc nawet za wymiane i czesci a zostawic stare swiece.Mi cokolwiek wymieniali dostawalem w pudelku stara czesc

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Widzisz kolego nawet by mi nie przyszło do głowy,że nie zwrócą mi starych a tu taka niespodzianka :/..teraz wiem,że więcej tam nic nie zrobię..a czy mi wymienili to już sie upewniłem i jest nowy komplet i
    tym bardziej mnie dziwi skąd ten komunikat i takie długie kręcenie na zimnym silniku :/..chyba czas zrobic jakąs diagnostykę bo powodów może być wiele a wymienić 100 rzeczy zamiast jednej nie sztuka
    A tak juz polemizując to mam wrażenie,że może być problem z podaniem paliwa ale to tylko domysły,które nie są uzasadnione.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    159 2,4

Domyślnie

Sprawdz bezpiecznik świec żarowych,-(miałem podobny problem)znajduje sie on na zacisku plussowym alumulatora.Sprawdz czy przechodzi przez niego prąd najlepiej miernikiem bo wizualnie to trzeba by było go otworzyć.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał stanleyma Zobacz post
    Sprawdz bezpiecznik świec żarowych,-(miałem podobny problem)znajduje sie on na zacisku plussowym alumulatora.Sprawdz czy przechodzi przez niego prąd najlepiej miernikiem bo wizualnie to trzeba by było go otworzyć.
    Bezpiecznik raczej odpada bo jakby był walnięty to wogóle swiece by nie grzały..przedwczoraj wymieniłem akumulator bo stwierdziłem,że to tez może być przyczyną a swoje juz wysłuzył wiec sie
    nawet nie zastanawiałem.Po czy rano jak zwykle komunikat ponownie wyskoczył "pre heating glow plug not available"..uznałem,że pojadę ponownie do warsztatu i zareklamuję usługę wymiany swiec.
    Panowie uznali ze skoro auto odpaliło rano to wystarczy usunąć błąd i też tak ponoć zrobili.I dziś rano znów niespodzianka komunikat powrócił mało tego auto nie chciało odpalić od strzału i zachowywało sie
    jakby nie było grzenia swiec :/...poprostu żal z jaką ignorancją podchodzą do sprawy CI goscie ale napewno nie odpuszczę i znów ich nawiedzę bo zaczynam tracic cierpliwość.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

a moze centralka swiec.Znajduje sie za filtrem paliwa-takie male czarne pudeleczko przykrecone do komory silnika

criss
    Gość

Domyślnie

sprawdz miernikiem luz żarówką czy w czasie włączenia start/stop świece dostaja zasilanie jesli nie to masz centralke pieprznieta lub jej zasilanie

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Koledzy Czarny_28 i criss

Trafiliscie w samo sedno sprawy..problem jest ze sterownikiem swiec zarowych..taki bląd pokazało na kompie..dośc dziwna sprawa bo nie zawsze go pokazuje ale już cos wiadomo
    Może pomoże podobny zabieg jak koledze z innego tematu (Czarny_28 wiesz o czym mówie).Może poprostu coś w nim nie styka bo jak pisałem błąd pokozuje sie raz i nie.
    Dzięki za info

criss
    Gość

Domyślnie

w centralce masz przekaźnik sterowany przez ECU i widocznie jego styki (elektromagnes) są nadpalone i dlatego nie załancza czasami albo w ogóle.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Witam Koledzy

A wiec temat wrócił jak bumerang ..kolega Czarny miał kolejny raz racje ..otóz wczoraj byłem u elektryka zanim sie zdecydowałem kupic nowy przekaznik siwec..i co to ja sie dowiaduję O_o
    Otóż okazuje sie,że Panowie z serwisu nie wymienili mi kompletu siwec jak twierdzili ponieważ ku mojemu zdziwieniu zamiast swiecu NGK,które ponoc mi założyli ukazuje sie siweca boscha,które sam
    kiedys kupiłem kompletem zaraz po sprowadzeniu auta ..nie zrobili tego zapewne gdyz był problem z jej wykręceniem i było ryzyko jej ukręcenia :/
    Ale małymi kroczkami kolesiowi udało się ją wykręcic bez krzywdy ..jak mozna człowieka tak w błąd wprowadzac i narazac na kolejne koszty poprostu nie rozumiem tego!
    Juz pomijam,że skasowali mnie oczywiscie za wymiane 4 siwec czyli 70x4 oraz za usługe 35x4..teraz juz wiem czemu mi nie zwrócili wymienionych swiec o które prosiłem bo
    poprostu wszystko by wyszło .Dla zainteresowanych dokładniej ta historię opisałem w temacie "Jaki warsztat polecacie we Wrocławiu?"
    To tak pokrótce z tej historii. Ale nie o tym chciałem pisac bo temat jest cięzkie odpalanie ..a wiec po wymianie tej nieszczęsnej swiecy dalej mam problem z odpalaniem na zimnym motorze
    Oczywiscie błąd siewc znikł ale zadnego innego mi nie pokazuje :/..jakies sugestie Panowie?..pewnie sie nie obędzie od kolejnej wizytu u mechanika..pytanie tylko jak zawęzic pole powodów
    bo rachunek sie wydłuza a problem pozostał :/
    Pozdrawiam!!