Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: [156] Ciężkie wciskanie sprzęgła

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147

Domyślnie [156] Ciężkie wciskanie sprzęgła

Mam taki problem z Alfa 156 1,8 TS:

Trzeba użyć dużej siły (w porównaniu do innych aut) przy wciskaniu sprzęgła.
    Po kilku godzinach jazdy może nawet zaboleć noga

Obejrzałem pompę sprzęgła - brak wycieków, stan płynu w zbiorniczku ok. Przy wciskaniu sprzęgła nie słychać żadnego świszczenia czy gwizdania z okolic sprzęgła. Nie ma też zmiany obrotów silnika zarówno czy wciśnięte sprzęgło czy nie. Biegi wchodzą dobrze, żadnego szarpania, sprzęlo bierze w okolicach połowy skoku pedału sprzęgła.

Co może być przyczyną tak ciężkie pracy pedału sprzęgła?
    Czy wymiana plynu hamulcowego może pomóc?

Spotkałem się kiedyś z opinią, że w Alfach sprzęgła ciężko działają, ale coś nie chce mi się w to wierzyć.

Jeśli macie jakieś pomysły, napiszcie.

leszkos_pl
    Gość

Domyślnie

U mnie również ciężko sprzęgło chodzi. Mechanik stwierdził, że pewnie się kończy sprzęgło, i dlatego tak się dzieje. W JTD sprzęgło jest konkretnej wielkości, ale czy faktycznie ciężka praca pedału sprzęgła to oznaka końca tarczy, albo docisku? Nie umiem powiedzieć.

W TS pewnie też sprzęgło nie jest dużo mniejsze. Jakbyś znalazł odpowiedź poza forum, napisz proszę co się dowiedziałeś, na pewno wielu forumowiczom to pomoże.

Pozdrawiam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Pedał sprzęgła ciężko chodzi też jak zaciera się pompa sprzęgła
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ja też byłem zdumiony wsiadając po raz pierwszy za kierownicę do alfy, że sprzęgło dość ciężko chodzi w porównaniu z innymi samochodami, jakie miałem, ale teraz już się przyzwyczaiłem. No chyba, że potrzeba używać tak dużej siły, że aż noga boli jak pisze kolega gord, to wtedy pewnie coś się zaciera - być może prowadzenie łożyska wyciskowego. Niedawno jeden z kolegów na forum miał kłopoty ze sprzęgłem i właśnie to było przyczyną ciężkiego chodzenia pedału.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Przy dużym silniku nie będzie wam pedał sprzęgła chodził lekko jak w przykładowe toyocie yaris i tam pedał jest taki że jakby kopnął silno to się złamie a nie mówie,że lata jak psu... jak już wyjedzie z salonu i tak jest z wszystkimi małymi pierdzidłami. Duży silnik duża moc duże sprzęgło więc lekko nie będzie chodzić,ale jak znów jest za ciężko to warto odkładać gotówke żeby wymienić łożysko docisk oraz tarczę jakbyśmy mieli lekkie i małe sprzęgło w naszych alfach to co tydzień remont sprzęgła gwarantowany! U mnie w każdej alfie sprzęgło śmiga elegancko i nie odczuwam narazie żadnego większego zmęczenia nawet przy długiej jeździe. Co 2 alfa 2,4jtd ma walniete sprzeglo a szcegolnie te ktore sa do sprzedania i tam chodza pedały gorzej niz w traktorze :mrgreen:

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147

Domyślnie

Pewnie najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie wysprzęglika (zacieranie). Wysprzęglik w TS znajduje się na skrzyni, czyli wymiana nie powinna być trudna.
    Generalnie chyba nie ma sposobu, żeby sprawdzić czy duży opór przy wyciskaniu sprzęgła stawia pompa czy wysprzęglik.

Pitus25
    Gość

Domyślnie

jak jesteś dobrym kierowcą to możesz zmieniac biegi bez sprzęgła, musisz tylko wiedzieć że przy danej prędkości muszą być dane obroty silnika wbijasz bieg bez problemowo i jedziesz dalej

Technika wybaga bardzo dobrego wyczucia i bardzo dobrej znajomości auta

Działa testowałem w mojej 147 mozesz tak dojechać nad morze i nic się nie stanie

zor-ro1970
    Gość

Domyślnie

Wymiana łozyska dociskowego,k 400 zł orginał ,valeo 200zł

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gord
    Spotkałem się kiedyś z opinią, że w Alfach sprzęgła ciężko działają, ale coś nie chce mi się w to wierzyć.
    Ciężko działają sprzęgła wyeksploatowane. Zmieniłem na nowe po tym jak mi szarpało przy ruszaniu i ciężko chodziło. Wszystkie objawy zniknęły, a na dodatek można wcisnąć jednym palcem ( chodzi bardzo lekko jak by go nie było w porównaniu do starego sprzęgła.)

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

ja tez stawiam na docisk bo mam to samo. jak sie dowiedziałem nie opłaca się wymieniać samego docisku więc lepiej zainwestować w kompletne sprzęgło!
    gord raczej bym nie czekał i zajął się tym jak najszybciej.
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70