Też dotychczas jeździłem na Motulu X-Clean, ale teraz zalałem AMSOIL 5W40.
Ma być taki piękny, hamerykański. Zobaczymy. Jak narazie róznicy w pracy silnika nie widzę. Tylko w portfelu, bo trochę droższy był...
Też dotychczas jeździłem na Motulu X-Clean, ale teraz zalałem AMSOIL 5W40.
Ma być taki piękny, hamerykański. Zobaczymy. Jak narazie róznicy w pracy silnika nie widzę. Tylko w portfelu, bo trochę droższy był...
a co powiecie o Shell Helix Ultra Extra 5W30 ma takie same parametry jak Selenia a nawet lepsze spelnia norme Fiat 9.55535 S1 ?
RAFAŁ ...![]()
ja wlewalem do bravo jtd selenie turbo diesel 10w40 i do alfy takze wlalem selenie 5w30 pe....i napewno nie wleje castrolu ani mobila takie zle wspomnienia ze skody octavi.
a co myslicie o tym sheel co wyzej wspomnialem
RAFAŁ ...![]()
Ja leje cokolwiek, byle było tłusteJak jest w aucie dpf to taki żeby spełniał normę 507.00 poza tym wszystko jedno, ważne żeby wymiany robić co 15 tyś km. Longlife to jedna wielka ściema. Jestem wierny oleju castrol edge 5w30, ktoś inny woli selenie, jeszcze inny orlen. Ważne, żeby się trzymać jednej firmy przez dłuższy czas, a nie co wymiana to inny olej.
Jeśli jeździsz fiatem, lub iveco, nie wybieraj się daleko...
Akurat ten Shell jest przyzwoity, jednak nie kupiłbym poza oficjalną dystrybucją ze wzgledu na podejrzanie niskie ceny.
- - - Updated - - -
Norma 507.00 jest normą VW i poza zmniejszonymi popiołami pozwala używać takiego oleju do pompowtrysków, co z kolei determinuje dobór baz i specyficznych dodatków. Do naszych klekotów z DPF prawidłowe są oleje z normami ACEA C2 i C3, ta ostatnia w połączeniu z lepkością 5w40 jest odpowiednia dla "Szybkich i wściekłych".
Ostatnio edytowane przez Ricambi ; 08-06-2013 o 06:50
Nic, jeśli będzie miał odpowiednie parametry.
U siebie zalałem Castrol EDGE 5W40 i brak oznak niezadowolenia ze str silnika, więc nie ma po co przepłacaćNiedługo wybieram się na serwis olejowy i zdecydowałem się tym razem na Magnatec 5W30. Przemówiła do mnie reklamówka producenta
http://www.castrol.com/castrol/secti...tentId=7074464
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Panowie a jak ma sie kwestia teo typu ,ze mialem wlany olej do silnikow z DPF a teraz juz niema DPFu,moge do konca km do wymiany jezdzic na tym oleju?
spokojnie możesz nie będzie żadnych problemów.