Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Grzeje się do ponad 100 stopni ! Wentylatory nie chodzą. 2.4 JTD

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Spokojnie. 100 stopni to nie taka krytyczna temperatura ale trzeba jej unikać. Skoro nic się z silnikiem nie dzieje, w płynie oleju nie ma i nie dymi to będzie ok. Opanuj to chłodzenie i może być wszystko ok.

Użytkownik Świeżak Avatar dejvid27
    Mieszka w
    Auto
    Była 156 1.9 Jtd & 166 JTD i Alfa GT JTDm Collezione

Domyślnie

dzieki zobacze zaraz czy w płynie oleju nie ma i czekam za czujnikiem mam nadzieje ze w poniedziałem przyjdzie.

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

mnie dziwi to ze on sie grzeje przy predkosciach ponad sto, a wmiescie trzyma temp. temp na trasie powinna schodzic

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

a ja przewrotnie zapytam co ma czujnik cieczy do niedzialajacej klimy i NIE wlaczajacych sie wiatraków?. Skoro wskaznik pokazuje ponad 100C to wiatraki powinny NON STOP chodzic a nie byc wylaczone. Wg mnie Twoj mechanik wie co zrobil ale nie umie sie przyznac , że dal ciała i teraz wymyslil ten czujnik zeby odwrocic uwage od tej nagrzewnicy. zapytaj czy podczas wymiany nagrzewnicy rozszczelnil klime, jak powie ze nie to owiedz mu ze chlopaki z forum AR pytają jak tego cudu dokonal w 2,4 jtd i zeby zdradzil tajemnice . A wiatraki odpalil "na krótko" omijając przekazniki poprostu. Te przekazniki sluża wlasnie do tego żeby w odpowiednim momencie zaczęły sie wentylatory kręcić. Nie ufaj mechanikom dejvid. Zawsze podchódz do nich nieufnie bo jak wyczuje że sie nie znasz to Cię będzie kasować na każdym kroku.
    [C

Mieszka w
    Auto

Domyślnie Dawid

W miescie tez sie grzeje 20 min i juz jest ponad 100 temp

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

odpalił mi jakos wentylatory że przy właczeniu silnika chodzą cały czas.W poniedziałek zobacze jak zmieni mi czujnik temp.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

Witam, nagrzewnice Dawidowi wymienilem ja, było to w lutym czy marcu tego roku. Masa625 poszukaj informacji na forum to dowiesz się jak wymienić nagrzewnice bez rozpinania klimy i zrobiłem to w swoim aucie jak i w aucie Dawida, jedyna rzecz z jaką był problem to klapka od mieszania ciepłego/zimnego powietrza, której nie sprawdziłem a okazało się że Dawid wiedział o tej usterce i nie został ten silniczek sprawdzony, być może jutro do niego podjadę to zobaczę co i jak, i wtedy Fesem sprawdzimy temperatury i testy wentylatorów. Nie jestem wielkim mechanikiem ale swoją alfę robię sam i kasować dolary też mi nie w głowie bo niech sam Dawid napisze ile wziąłem za wymianę nagrzewnicy, płynu w chlodnicy, siłownika zamka (z wcześniejszym sprawdzeniem czy on faktycznie jest uwalony) i czyszczeniem czujnika doładowania plus wymianą rury dolotu ( akurat te rzeczy to jest nic) ale mechanik za darmo tego nie zrobi. A co do Alfy Dawida, to wymaga ona dużo uwagi. Przy tej pogodzie po 2-3 km powinno być 90 stopni. Co do klimy, to nie wiem jak chodziła w zeszłym roku, może poprostu jest nieszczelność i czynnik spieprza.

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    a ja przewrotnie zapytam co ma czujnik cieczy do niedzialajacej klimy i NIE wlaczajacych sie wiatraków?. Skoro wskaznik pokazuje ponad 100C to wiatraki powinny NON STOP chodzic a nie byc wylaczone. Wg mnie Twoj mechanik wie co zrobil ale nie umie sie przyznac , że dal ciała i teraz wymyslil ten czujnik zeby odwrocic uwage od tej nagrzewnicy. zapytaj czy podczas wymiany nagrzewnicy rozszczelnil klime, jak powie ze nie to owiedz mu ze chlopaki z forum AR pytają jak tego cudu dokonal w 2,4 jtd i zeby zdradzil tajemnice . A wiatraki odpalil "na krótko" omijając przekazniki poprostu. Te przekazniki sluża wlasnie do tego żeby w odpowiednim momencie zaczęły sie wentylatory kręcić. Nie ufaj mechanikom dejvid. Zawsze podchódz do nich nieufnie bo jak wyczuje że sie nie znasz to Cię będzie kasować na każdym kroku.
    - - - Updated - - -

i zdjęcie dla kolegi MASA625, moje auto moj garaż pozdrawiam
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_5311.jpg
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	193.1 KB
ID:	99593

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

skladak- dawid nie pisał o tym , że robił mu to kolega posiadający równiez 166 do tego forumowicz- co ewidentnie zmienia postac rzeczy, jezeli chodzi o moja ocene osoby , która to robiła.
    Wywnioskowalem poprostu z jego wypowiedzi, że "robił mu to mechanik osiedlowy" a sam wiesz co sie kojarzy czlowiekowi pierwsze jak czyta taki tekst. Mógł napisać, że robił mu to ktos z forum posiadajacy AR 166 to i inaczej bym pisał, bo sma wiem jak to z tymi grzebaczami osiedlowymi bywa. MAło gdzie w serwisie "na poziomie" potrafią cokolwiek w 166 zrobic a co dopiero jakiś zenek z podwórka.
    Co do klimy to być może masz racje - jednak tutaj również dawid (pisalem z nim na PW) ze przed wymiana nagrzewnicy klima chodziła. Co do tego , czy można w 2,4 jtd wymienic nagrzewnice to posilkujac sie info na forum- twierdze , a raczej do dziś twierdziłem, że nie da się- jedynie w 2.0TS jest to do zrobienia.
    Sam osobiscie nie wymienialem (jeszcze- odpukać) nagrzewnicy, i czekając na to w niedalekiej przyszłości drążyłem swego czasu temat- i okazało sie , że w 2,4 się nieda- tak przynajmniej twierdzily osoby ktore sie za to zabierały. Jeżeli sie da to świetnie- to cenna uwaga. Mógłbys odkopac jakiś watek i opisac co i jak, lub nawet strzelic manuala ( z pamięci - robiłes już 2 razy to)- bez fotek i opisac co po kolei trzeba robić z ta nagrzewnica w 2,4 jtd to napewno wiele osób by się ucieszyło.
    [C

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

taki manual ( a nawet dwa już są na forum wystarczy zerknąć, tam nie ma totalnie filozofii. chyba tylko w 2.5 i 3.0 trzeba odkrecic barany od kolektora i też uda się bez rozpinania klimatyzacji. jak Dawid będzie u mnie autem to mam możliwość spuszczenia gazu od klimy i jeżeli miałbym ją rozpinać to tak bym zrobił także... jutro do niego podjadę bo będę przejazdem w poznaniu i zobaczę o co chodzi z tym grzaniem i klimatyzacją. gdybyś potrzebował pomocy z nagrzewnicą to też Ci chętnie pomogę przy wymianie także PRIV

kleryk
    Gość

Domyślnie

A sprawdzałeś czy węże są ciepłe przy chłodnicy i samą chłodnicę jak masz temp 90 stopni na silniku? sprawdź fesem czy któryś czujnik nie robi cię w konia, porównaj temp jaka wyjdzie na kompie ze wskaźnikiem na tablicy rozdzielczej. Czujnik na termostacie ma wiele wspólnego z uruchomieniem wentylatorów na chłodnicy głównej, miałem taki przypadek w swojej grzała się więc kazałem mechanikowi wymienić czujnik na termostacie i jak ręką odjął.