Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Dziwne zachowanie silnika

swiezak
    Gość

Domyślnie Dziwne zachowanie silnika

Hej! Dzisiaj rano po pierwszym nieudanym odpaleniu silnika (za krótko przekręcony kluczyk), gdy już udało się odpalić, silnik zaczął się strasznie dziwnie zachowywać. Pomimo wciśniętego sprzęgła obroty były na poziomie 1500, a całe auto drżało, "jakby się miało rozlecieć". Dopiero po wyłączeniu silnika odczekaniu i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Co to mogło być i czym mogło to być spowodowane? Dzięki za wszelkie wskazówki.

EDIT
    Do tego mógłbym dodać, że z reguły jak stoję na światłach silnik działa w następujący sposób przez długi czas po prostu sobie cichutko mruczy by na chwilę warknąć ciut głosniej i tak w kółko (długość takiego cyklu to około 30s)
    Ostatnio edytowane przez swiezak ; 26-06-2013 o 16:00

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Cytat Napisał swiezak Zobacz post
    Hej! Dzisiaj rano po pierwszym nieudanym odpaleniu silnika (za krótko przekręcony kluczyk), gdy już udało się odpalić, silnik zaczął się strasznie dziwnie zachowywać. Pomimo wciśniętego sprzęgła obroty były na poziomie 1500, a całe auto drżało, "jakby się miało rozlecieć". Dopiero po wyłączeniu silnika odczekaniu i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Co to mogło być i czym mogło to być spowodowane? Dzięki za wszelkie wskazówki.

EDIT
    Do tego mógłbym dodać, że z reguły jak stoję na światłach silnik działa w następujący sposób przez długi czas po prostu sobie cichutko mruczy by na chwilę warknąć ciut głosniej i tak w kółko (długość takiego cyklu to około 30s)
    Zalecałbym natychmiastowy kontakt z serwisem, podobna awaria układu wtryskowego w Focus-e skończyła się wymianą katalizatora. Całe szczęście że auto było na gwarancji, choć też się dealer migał. Szef serwisu twierdził, że powinienem zatrzymać auto i wezwać lawetę a nie nim jechać dalej. Problem był jedynie w tym, ze to właśnie pracownik dealera zalecał mi normalne dojechanie samochodem do serwisu.

Użytkownik Ogier Avatar Wieri
    Auto
    MiTo QV

Domyślnie

Jedz natychmiast do aso. Podobne objawy ma takze padajacy multiair. Jesli nie masz gwarancji, to wydatek rzedu prawie 4 tys.

swiezak
    Gość

Domyślnie

Auto ma jeszcze ponad 1,5 roku gwarancji. Swoją drogą, które ASO w Krakowie byś polecił Wieri ?

Umówiłem się juz w Viamocie na czwartek, zobaczymy co powiedzą po podpięciu do komputera.

Jeszcze jedno pytanie, póki co auto ma 2000km przebiegu, czy te usterki, które podaliście, mają prawo się tak wcześnie pojawić?
    Ostatnio edytowane przez swiezak ; 27-06-2013 o 20:09

Użytkownik Ogier Avatar Wieri
    Auto
    MiTo QV

Domyślnie

Nie jestem mechanikiem, szczerze to nie mam pojęcia o mechanice, ale ja mialem podobne objawy. Przy takim przebiegu nie ma raczej opcji, nie ma raczej opcji, zeby to byla usterka mechaniczna. W krk ja korzystam z viamotu, ogolnie opinia in plus.