Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Dziwne zachowanie silnika przy zimnym silniku

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie Dziwne zachowanie silnika przy zimnym silniku

Witam.

Wczoraj zauważyłem w mojej Belli, że po odpaleniu auta przy zimnym silniku zaczął dziwnie się zachowywać mianowicie drgać i cały się telepać jak by nie palił na jeden cylinder.Pojechałem do kolegi co ma kompa podpiął auto i wyskoczył mu błąd wtryskiwacza. Błąd usuną ale silnik nadal wariował sam sobie zwiększał i zmniejszał obroty dalej nim telepało i od czasu do czasu pojawiał się jakiś dziwny dźwięk szczelania tak jak by faktycznie silnik nie palił na jeden cylinder. Wsiadłem w auto przejechałem się nim wróciłem do niego i co ciekawe na rozgrzanym silniku auto chodziło normalnie a silnik pracował płynnie. Nie wyskakują mi też żadne błędy na wyświetlaczu ani w kontrolkach. Dzisiaj rano odpaliłem auto i powtórka z wczoraj...

Co ciekawego od niedawna jeżdżąc autem na zimnym silniku zauważyłem jego mulenie mianowicie auto nie zbiera się tak jak przy ciepłym silniku

Autem jeżdżę bardzo mało bo do 10km dziennie czasami nawet mniej.

Wiecie co może być przyczyną takiej dziwnej pracy ?
    Uszczelka, wypalone gniazda zaworów, przestawiony rozrząd, elektronika czy jeszcze coś innego ?

Silnik to 1.6 T.S 120KM (powinien mieć 2 świece na cylinder ale ten mechanik powiedział mi że ma jedną czy jest to możliwe ? )
    Ostatnio edytowane przez toxmasz ; 23-02-2014 o 13:48

Użytkownik Ogier Avatar polkop
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.6 TS 16v 120 KM, 2006r.

Domyślnie

Z tego co Ci moge pomoc to tyle ze mi raz sie tak stalo po tym jak dolalem oleju do silnika ale to tylko raz sie tak stalo ( zaczelo go trzepac tak dziwnie i po chwili przestalo) co do swiec to ekspertem nie jestem ale powinny byc 2 swiece

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gracekk
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Była: AR 156 SW 1.8 TS, AR 156 SW 2.4 20V. Jest: Passat B6 BMR

Domyślnie

Świece masz na pewno 2 na cylinder wynika to nawet z samego oznaczenia silnika 1.6 Twin Spark zmień mechanika skoro wywaliło błąd wtryskiwacza to zacząłbym tam szukać winy

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Ściągłem zdjęcie z neta bo nie chce mi się ściągać pokrywy z silnika.
    Czyli mam rozumieć że kolorem niebieskim zaznaczyłem 1 świecę a kolorem czerwonym 2 świecę na czwartym cylindrze ? i tak samo jest na pozostałych cylindrach ?

A co do problemu wariującego silnika to się wyjaśnił : pękł mi plastik od podciśnienia serwa wspomagania hamowania i silnik dostawał lewe powierzę i przez to wariował. Niestety mam problem z dostaniem tego plastiku - na chwilę obecną skleiłem to klejem ale to jednak są hamulce i bez wymiany się nie obejdzie.