Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: rączka uwyt drzwi, a skóra?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar czester.91
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 JTDm

Domyślnie rączka uwyt drzwi, a skóra?

witam, od strony kierowcy mam bardzo wytarta i zuzyta raczke/ uchyt ten ktorym zamykamy drzwi od srodka i wpadlem na pomysl, zeby obszyc go skora taka dziurkowana? ma ktos cos takiego jak wyglada i jak w praktyce

- - - Updated - - -

a i na allegro sa ale zazwyczaj albo z calym boczkiem tapicerskim albo w stanie takim jak moja lub nawet gorszym. sposob na czyszczenie szczotka itp odpada bo jedna jest mega porysowana od obraczki

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Sposobem na zadrapania jest pozbycie sie gumy. Obszytych skóra jeszcze nie widziałem.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar czester.91
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 JTDm

Domyślnie

koszt obszycia nie jest straszny przynajmniej tam gdzie dzwonilem... wiec chyba sie zdecyduje w najblizszej przyszlosci i wrzuce foto ewentualnie jak to wyszlo

Użytkownik Ogier Avatar Lukano
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD by Cinsoft

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Sposobem na zadrapania jest pozbycie sie gumy. Obszytych skóra jeszcze nie widziałem.
    To one są warstwowe?Plastyk pokryty gumą? Jak to zrobić? U mnie jedna też dosyć zmęczona, chętnie bym coś poprawił.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Tak ktoś to wymyślił, że normalny plastikowy uchwyt pokryto gumą, żeby był przyjemniejszy w dotyku. Wszystko było by dobrze gdyby nie mała wytrzymałość mechaniczna tej warstwy. Masz wersję po FL więc pewnie nawiew górny nad radiem masz plastik - w wersjach przed FL cały ten nawiew był również pokryty warstwą gumy. Guma jest też na przyciskach od klimatyzacji czy panelach sterowania szybami i lusterkami. Gdy jest to nowe to można zrozumieć zamysł, ale po pierwszym kontakcie z czymś twardszym wygląda mało estetycznie. Ja swoje uchwyty i panele sterowania szyb pozbawiłem warstwy gumy. Uchwyty drzwi dodatkowo okleiłem folią (carbon) dla ciekawszego efekty.

Pozbyć się tej gumy można dość prosto stosując opalarkę i plastikową raklę lub inny element plastikowy - byle nie był ostry i nie rysował tego plastiku, który chcemy odsłonić. Guma po podgrzaniu robi się dość miękka i schodzi bez problemów. Resztki można zwyczajnie zetrzeć szorstką szmatką.

Użytkownik Ogier Avatar Lukano
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD by Cinsoft

Domyślnie

Ooooo dzięki za info. Chyba zrobię jak u Ciebie. Najbardziej widać na klamce kierowcy i właśnie na sterowaniu szybami. Masz gdzieś jakieś zdjęcie jak to wygląda po zdjęciu tej warstwy gumy?