Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Temat: (Alfa 156 2.4JTD)Kontrolka ABS+kontrolka hamulca recznego!!!

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Vw Polo 1.6 GTi 178 ps Alfa Romeo 156 2.4 JTD

Domyślnie

kolego przeczytaj jeszcze raz dokladnie temat na pewno znajdziesz rozwiązanie

Arcio
    Gość

Domyślnie

Witam, jest tu sporo solucji, ale mam podstawowe pytanie, czy poza kontrolką abs i ręcznego również nie działał Wam prędkościomierz (wskaznik prędkości i licznik przebiegu stoją w miejscu) dodam, że mechanik powiedział że wszystkie czujniki abs są sprawne, sterownik absu był wymieniany i dalej to samo , wymieniłem prędkościomierz - to samo) ktoś miał podobny problem? POZDRAWIAM!

abruzi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Arcio Zobacz post
    Witam, jest tu sporo solucji, ale mam podstawowe pytanie, czy poza kontrolką abs i ręcznego również nie działał Wam prędkościomierz (wskaznik prędkości i licznik przebiegu stoją w miejscu) dodam, że mechanik powiedział że wszystkie czujniki abs są sprawne, sterownik absu był wymieniany i dalej to samo , wymieniłem prędkościomierz - to samo) ktoś miał podobny problem? POZDRAWIAM!
    Popraw lub wymień bezpieczniki przy klemie +. Jeden ma 50A drugi 70A.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar sqbnc
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm 2004 (150KM)

Domyślnie

a masz pewność ze sterownik ten na który wymieniłeś był sprawny?
    Walczyłem tez z abs-em wywalało masę błędów, az w końcu auto zawitało do ASO . powymieniali czuniki abs ale nie pomogło stwierdzili ze centralka abs.
    po ich grzebaniu w sterowniku zegar nie działał paliły sie kontrolki abs ręcznego prędkościomierz stanął w miejscu.
    U mnie wymiana sterownika pomogła .

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    156 SW V6

Domyślnie

Arcio, ja miałem taki sam problem jak Ty. Zapaliły mi się kontrolki ABS i ręcznego, przy okazji zaczął świrować prędkościomierz. Kontrolki zapaliły się, bo miałem pęknięty bezpiecznik od ABS i na nierównościach dochodziło do zwarcia. Wymieniłem bezpiecznik i ABS zaczął działać, natomiast prędkościomierz dalej świruje. Zauważyłem, że prędkościomierz działa jak mam wyłączone światła i klimatyzację. Jak włączę kilka odbiorników prądu to prędkościomierz pada. Podejrzewam, że problemem jest słaby alternator albo zaśniedziałe podłączenie do masy w instalacji elektrycznej. Jutro postaram się to sprawdzić.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gomunice/Radomsko
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4JTD '01

Domyślnie

W Alfie jak masz trochę za mało prądu komputer wyłącza prędkościomierz. Sprawdzone na własnej skórze. Miałem problem z paskiem osprzętu i za każdym razem, jak coś się z nim działo, to od razu prędkościomierz świrował. Po paru minutach wyłączał się na amen.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar adi.ldz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 110KM 2000r.

Domyślnie

Cytat Napisał robert75 Zobacz post
    W Alfie jak masz trochę za mało prądu komputer wyłącza prędkościomierz. Sprawdzone na własnej skórze. Miałem problem z paskiem osprzętu i za każdym razem, jak coś się z nim działo, to od razu prędkościomierz świrował. Po paru minutach wyłączał się na amen.
    Potwierdzam. Miałem to samo jak urwał się jeden kabelek od alternatora. Nie ruszał poniżej 3000 obr. Po pewnym czasie brakowało prądu i najpierw wylaczal się predkosciomierz a potem wyskakiwaly kontrolka abs i od ręcznego.

Wysłane z mojej Nokii 3310
    za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Maniak resoraków Avatar demon7791
    Mieszka w
    EL & EKU
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V Sportwagon 2001 & Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V 1998

Domyślnie

Mam ten sam problem, ABS raz dziala raz nie w zaleznosci od pogody, im bardziej mokro to zaczynaja sie sweicic obie kontrolki i ABS przestaje dzialac w dni sloneczne zas na odwrot. Po podlaczeniu do komputera BOSCh KTS wykazalo blad zaworu ABSu. Co to za zawór i gdzie sie znajduje? ktos wie?
    Ostatnio edytowane przez demon7791 ; 04-06-2014 o 21:18

Użytkownik Rowerzysta Avatar azthec
    Mieszka w
    Strzebiń
    Auto
    Alfa 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie kabelka czujnika ABSu. Przy zmianie felg zauważyłem że kabel jest przetarty, obydwie żyły ( oczywiście kontrolka świeci) Można je złączyć (lutowanie + izolacja) czy długość kabla ma znaczenie jak przy czujkach temperatury?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD oraz 159 1.9 JTD

Domyślnie

Hej,

Podczas zapalania silnika nieoczekiwanie zgasły wszystkie kontrolki. Prawdopodobnie chodziło o poluzowaną klemę na akumulatorze, która wypięła się delikatnie po jeździe na nadmorskich podziurawionych drogach. Poruszałem, wszystko ok poza kontrolką abs, która już nie zgasła (po chwili zapaliła się też kontrolka hamulca ręcznego). Przeczyściłem i poruszałem nieco bezpiecznik, o którym jest mowa, odłączyłem akumulator i kontrolki zgasły.

Błędy pojawiły się jednak znowu po trzecim odpaleniu silnika i już pomimo czyszczenia okolic bezpiecznika nie zgasły. Dziś już bez emocji podpiąłem się pod komputer. Wygląda to następująco:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20170724_105156.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	76.8 KB
ID:	232157
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20170724_105202.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	52.2 KB
ID:	232158

Pomożecie?