Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
I w kazdym innym aucie wiesz do konca ile zostalo ci km do przejechania ale nie w AR. Tutaj trzeba liczyc ostatnie km. Zenujace
Ostatnio edytowane przez Myszkin ; 04-07-2013 o 21:07
"Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."
"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"
Zauważyłem, że zwykle ten komunikat pokazał mi się kilka km po zapaleniu rezerwy ale zarejestrowałem również inne zjawisko: kończę jazdę, wskazówka paliwa jest na granicy ostatniego pola wskaźnika, rezerwa jeszcze się nie pali. Wracam do auta, rezerwa się pali, wskazówka na "0". Jadę np. do swojego miejsca pracy, bo tam mam stację z rabatami, parkuję auto, po pracy wsiadam z zamiarem podjechania na stację, a wskaźnik pokazuje ponownie jedno pole, rezerwa się nie świeci. Przy całym tym zamieszaniu komunikatu o którym tu rozmawiamy nie ma. Ale innym razem rezerwa potrafi się zaświecić, komunikat pokazać by po następnym uruchomieniu się powtórzyć przy nieświecącej kontrolce i stanie powyżej ostatniego pola. Czy ktoś pokusi się o interpretację tego zjawiska? Czy może mieć to związek z chwilowym zużyciem paliwa wskazywanym przez komputer w stosunku do ilości paliwa w zbiorniku? Na rezerwie staram się nie jeździć ale jak widać, potrafi się ona zapalić niespodziewanie i tak samo zgasnąć.
te litry to tak na oko podałem bo jak wiadomo komp oblicza spalanie i zasięg na podstawie określonego ostatniego odcinka ( i jeżeli ten odcinek pokonałem na biegu bez gazu to wiadomo że będzie spory zasięg , ale gdybym ostatni obliczeniowy odcinek pokonał na I z dużym gazem to wiadomo że i zasięg zostanie odpowiednio policzony )
w GT komunikat o ograniczonym zasięgu pojawia się gdy komp obliczy że na paliwie które nam zostało możemy pokonać ( wg obliczeń kompa z ostatniego odcinka ) mniej niż 50 km
proszę :
- - - Updated - - -
w 159 zapewne też sugeruje się tymi obliczeniami no ale nie mam 159 i nie czytałem dokładnie instrukcji więc tak do końca nie mogę obalić tezy że "limited range" zapala się przy 5L
Tak czy inaczej, należy unikać jazdy na "oparach"
Ja miałem raz w życiu taki komunikat z kompa, było to w środku miasta na skrzyżowaniu. Stojąc na skrzyżowaniu wyłączyłem wszystkie zbędne "odbiorniki". Po dojechaniu po dystrybutor dobre 3km (tempo-emeryt style) zasięg wyniósł 90km
Teraz jeżdżę tak (a raczej utrzymuje poziom paliwa w zbiorniku) żeby nie patrzeć na świecącą lampkę![]()
Jak napisałem, nie jeżdżę raczej na rezerwie (chyba, że zapali się wieczorem, a tankuję zwykle rano, obok miejsca pracy), a tym bardziej "na oparach". Po głębszym zastanowieniu się myślę, że komunikat pokazał mi się w wyniku przeliczenia chwilowego zużycia (ogromne, bo pierwsze uruchomienie rano, zimny silnik) w stosunku do ilości paliwa w zbiorniku - niewielkiej ale nie powodującej uruchomienia kontrolki rezerwy.
Otóż toNie twierdzę że jeździsz na "oparach", ale pewnie nie jednemu choć raz w życiu się przytrafiło
Tak jak wspomniał Bocian, to wynika z obliczeń komputera na podstawie przejechanego ostatnio odcinka lub w Twoim przypadku rozruchu zimnego silnika. Dlatego też trzeba wziąć poprawkę na wskazania komputera. No ale skoro komputer jest niedokładny, to można też brać poprawkę w tę drugą stronę i być niepewnym
![]()
Ostatnio edytowane przez malin2k5 ; 05-07-2013 o 10:07
Tu masz rację. Tyle, że każdy liczy, ze to będzie odchyłka w tą właściwą stronę, a życie pokazuje, że zwykle jest inaczej. Dlatego raczej unikam takich sytuacji ale nie przeczę, że się zdarzają. Dla lepszego samopoczucia staram się zrozumieć tę bestię.