Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał wwwlewy Zobacz post
    Kolego jeździłeś może wersją 16v i możesz porównać ze swoim obecnym "setupem" na 164KM? Mam dylemat czy pakować się w 16v i wywalać klapy itp czy zainwestować w EGR out, DPF out + soft w 8v... Z góry dziękuję za odpowiedź
    I jeszcze jedno, pytałem już w innym temacie ale nie otrzymałem odpowiedzi - czy w 8v skrzynia ma takie same przełożenia jak w 16v?
    Na pewno podciąganie 1.9 16V mocno eksploatuje sprzęgło i dwumasówkę - czego nie uświadczysz w 1.9 8V, bo przy mocy rzędu 155-160 KM po chipie sprzęgło i dwumas mają praktycznie takie same obciążenia, jak w stockowej 1.9 16V. Oczywiście nadal nie będziesz miał wyścigówki, ale zaoszczędzona kasa na wydatek na 1.9 16V i porządki z kolektorem pozwoli na wywalenie DPF - co się odbije in plus na spalaniu.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

Cytat Napisał piotrekkr Zobacz post
    Wg moich doświadczeń moja chipowana na 160 KM 8V jeździ dokładnie tak jak 1.9 16V w serii. Jeśli są jakieś różnice w przyspieszeniu to minimalne.
    To po nastepnym spocie idziemy na kreske

Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał Nitro Zobacz post
    I pytanie ode mnie ... czy przypadkiem w każdej Ti nie były standardem ksenony ? bo tutaj ich nie widać

;P
    W latach 2007 i 2008 na bank była możliwość zamówienia 159 z pakietem Ti bez ksenonów. Info z salonu. Wyższe lata nie wiem. Pózniej pojawiały sie uboższe wersje Ti - Tourismo i bodajże Sport plus.

Velsu
    Gość

Domyślnie

Jestem szalenczo nastawiony na zakup Alfy 159 ale wyglada na to ze bede musial wbrew swojej woli sie poddac i nie kupic jej bo...bo poprostu nie mam gdzie Moj budzet to 35 tys zlotych,chcialem sedana z 2006+ rocznika i o ile na poczatku myslalem ze jest mnostwo takich ofert nie da sie znalezc nic wartego. Poprosilem nawet o pomoc Bartka z Carpasja ale on tez twierdzi ze nie znalazl nic godnego polecenia...
    Wszystkie auta albo bite,albo kiepski stan,albo po powodzi...ehh...naprawde nie ma nigdzie miejsc gdzie mozna kupic uzywane auto w dobrym stanie lub ktos mnie nie oszuka?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 2.0 JTDm 09r

Domyślnie

Cytat Napisał Velsu Zobacz post
    Wszystkie auta albo bite,albo kiepski stan,albo po powodzi...ehh...naprawde nie ma nigdzie miejsc gdzie mozna kupic uzywane auto w dobrym stanie lub ktos mnie nie oszuka?
    Kolega pierwszy raz widze auto kupuje? :-) Trzeba szukać, szukać i jeszcze raz szukać. Da się znaleźć ale trzeba cierpliwości i wytrwałości, czego życzę.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Są na forum sprzedawcy, cieszący się dobrymi opiniami:

- TOMEK_KRK
    - tradelux

Poszukaj u nich, w zależności od położenia geograficznego
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Poczekaj. Nie zniechęcaj się tak szybko. Może Tomek_KRK coś będzie miał w najbliższym czasie. Jeżdżę moja Alfą 159 od prawie 7 lat i nie zamienił bym jej na inny samochód. Auto daje naprawdę kupę frajdy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Evo666 Zobacz post
    Kolega pierwszy raz widze auto kupuje? :-) Trzeba szukać, szukać i jeszcze raz szukać. Da się znaleźć ale trzeba cierpliwości i wytrwałości, czego życzę.
    niestety tak wlasnie jest, szzczegolnie, ze zdecydowana wiekszosc ofert to samochody sprowadzone spprzedawane przez handlarzy.
    Ale u Tomka, ktorego wiele osob tutaj poleca, sa widze przynajmiej 3 alfy w granicach 35 tys
    http://deft.otomoto.pl/osobowe?s=p

Velsu
    Gość

Domyślnie

Dokladnie pierwszy raz kupuje auto. Do tej pory jezdzilem autem ojca (Megane II 112km) i szukam czegos ladniejszego, mocniejszego, troche rodzinnego i z temperamentem. Alfa 159 spelnia wszystkie wymagania jak dla mnie.
    To mowicie ze te samochody na autka.pl mozna smialo ogladac bez obawy o przekrety?

I jeszcze pytanko, mozna te belgijskie wersje z silnikiem 136KM jakos odblokowac?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Micigózd
    Auto
    159 2.4 210hp '08

Domyślnie

Na autak.pl możesz śmiało robić zakupy. Wiem bo sam dokonałem niedawno u nich zakupu swojej belli. Wersje 136 konne spokojnie możesz podciągnąć w granice 200 koni, ponieważ od strony mechanicznej ten silnik niczym się nie różni od wersji 170 konnej, kwestia tylko zrobienia programu. rybakmj ma taką właśnie sztukę podciągniętą do 225 koni.
    Ostatnio edytowane przez Gruby86 ; 09-07-2013 o 15:40