a takie pytanie na jakim oleju to Ci jeżdzi ( moja wpier** olej jak zaleje wszystko inne niz ELF-a 15w40oczywiście )
a takie pytanie na jakim oleju to Ci jeżdzi ( moja wpier** olej jak zaleje wszystko inne niz ELF-a 15w40oczywiście )
olej to 10w40 do diesli. ale ale przed wymianą silnika zrobiłem jeden test z ciekawości i wyszło mi tak:
wyjąłem tę zakichaną odmę z rury podłączonej do filtra powietrza, przejachłem 30 km i przestał kopcić.
Pytanie teraz: co jest w takim razie zatkane, że rośnie ciśnienie w silniku i wypluwa olej przez odmę? bo wiadomo już, że to nie pierścionki.
Czy to może być zawalony filtr oleju albo jakaś inna odma czy coś?
Jakby udało mi się uniknąć wymiany silnika to byłbym całkiem raad))
Ktoś pomoże?
stawiam, że to nie pierścienie, bo olej był w rurze z powietrzem i na filtrze powietrza. A jak tę rurkę co idzie od silnika (to chyba odma) do rury połączonej z filtrem powietrza wyjąłem, to z tej rurki (z silnika) leci olej i dymi. Zakładam, że gdzieś jest niedrożność i dlatego wydmuchuje olej przez tę rurkę (zakończona plastikiem z małą dziurką) Zły tok myślenia?
- - - Updated - - -
a, a jak odpiąłem tę rurkę to przestał kopcić, jak pisałem wyżej. Jeśli coś się zatkało w skrzyni korbowej to wypluwa olej przez odmę (tę rurkę)
To nie rozumiem czemu tamtędy leci olej razem z powietrzem- to mnie męczy, pierścienie byłyby wytłumaczeniem gdyby nie fakt, że jak odłaczyłem tę rurę od rury z powietrzem to nie dymi na niebiseko. nie dymi w ogóle.
chyba że na tej zasadzie:
pierscienie nieszczelne-> dmucha w dół-> wydmuchuje olej do odmy-> odma wali w rurę w powietrzem -> rura z powietrzem wali na tłoki
możliwe?
- - - Updated - - -
czy to jest odma?
Źle zaznaczyłem to do czego dochodzi ta zagięta rurka- bo to ona była podłączona do furą z filtrem powietrza.
- - - Updated - - -
hm a wymiana pierścionków ile kosztować może? bo nie wiem czy nie bardziej się faktycznie w takim razie opłaca wymienić silnik...
Ostatnio edytowane przez Goall ; 26-07-2013 o 21:27
U mnie też wali olej do filtra powietrza ale alfa nie kopci na niebiesko.....
Mam rowniez alfe 146 1.9TD, olej mi bierze, srednio raz na miesiac musze dolac ze 100-200ML , olej ubywa mi z Turbiny : ( krwawi... za kazdym razem jak odpalam a auto ma mniej niz 60stopni temperatury, przy odpaleniu leci siwy dym jednorazowo i potem juz nie leci, tzn oczywiste przy 3.5 tysiacach + na czarno pokopci bo to diesel, ale ubywajacy olej to nic nowego w dieslu, kazdy diesel Ci zje troche oleju, zwlaszcza te starszeSzukaj przyczyny moze w warsztacie? Moze oni beda w stanie ci powiedziec skad niebieski dym???