Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Głośnik między siedzeniami

Rwyt
    Gość

Domyślnie Głośnik między siedzeniami

Jak fabrycznie podłączony jest do radia środkowy głośnik w spiderze - ten między siedzeniami? Moje radio ma 4 wyjścia (2x przód i 2x tył), powinienem zmostkować tylni prawy i lewy?
    I tak właściwie to jaką on spełnia funkcję, niskotonowy czy zwykły głośnik jak w drzwiach?

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

tam jest chyba tylko maskownica, bez głośnika tak przynajmniej jest w GTV
    Born to be wild.

Użytkownik Romeo Avatar fajf
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR Spider 2.0TS `97 Hardtop

Domyślnie

oryginalny głośnik środkowy w spiderze (maił robić jako woofer ale to do konca im nie wyszło) jest dwucewkowy stereo i ma osobne wejscia na lewy i prawy sygnał, jesli chcesz włożyć inny mono to powinieneś zmostkować oba kanały,
    idealnie jest wstawić tam porządny woofer ze wzmakiem i gra to rewelacyjnie dzięki skrzyni która jest przy okazji schowkiem
    Ostatnio edytowane przez fajf ; 23-07-2013 o 08:45

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał fajf Zobacz post
    oryginalny głośnik środkowy w spiderze (maił robić jako woofer ale to do konca im nie wyszło) jest dwucewkowy stereo i ma osobne wejscia na lewy i prawy sygnał, jesli chcesz włożyć inny mono to powinieneś zmostkować oba kanały,
    idealnie jest wstawić tam porządny woofer ze wzmakiem i gra to rewelacyjnie dzięki skrzyni która jest przy okazji schowkiem
    fajf czyli należy od srodka ściągnąć tą blachę w kształcie miski od środka maskownicy głośnika tak żeby był przelot i mozna wtedy np słyszeć dobry bas tak?
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Mieszka w
    Kalisz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SCHNNAZZI Zobacz post
    fajf czyli należy od srodka ściągnąć tą blachę w kształcie miski od środka maskownicy głośnika tak żeby był przelot i mozna wtedy np słyszeć dobry bas tak?
    dokladnie, choć nie przypominam sobie u siebie blachy w kształcie miski (ale robiłem suba ponad 3 lata temu więc może nie pamiętam że coś wymontowałem, wsadziłem głosnik chyba 20 cm na styk tyle ze zamontowałem go od zewnątrz, bo ma spory skok membrany 2-3 cm wiec od wewnątrz waliłby w otwór montażowy bo jest za mały)
    ale głosnik musi być napędzony jakims choćby małym wzmakiem, bas po zamknięciu schowka robi się przyzwoity, można oczywiście dodatkowo wygłuszyć i zrobić bass reflex ale to w koncu spider więc dla mnie nie bylo potrzeby urywającego łeb basu

Rwyt
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fajf Zobacz post
    dokladnie, choć nie przypominam sobie u siebie blachy w kształcie miski (ale robiłem suba ponad 3 lata temu więc może nie pamiętam że coś wymontowałem, wsadziłem głosnik chyba 20 cm na styk tyle ze zamontowałem go od zewnątrz, bo ma spory skok membrany 2-3 cm wiec od wewnątrz waliłby w otwór montażowy bo jest za mały)
    ale głosnik musi być napędzony jakims choćby małym wzmakiem, bas po zamknięciu schowka robi się przyzwoity, można oczywiście dodatkowo wygłuszyć i zrobić bass reflex ale to w koncu spider więc dla mnie nie bylo potrzeby urywającego łeb basu
    Ten głośnik wstawiłeś bez przerabiania otworu? I gdzie wzmacniacz dałeś, do schowka?

Mieszka w
    Kalisz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Rwyt Zobacz post
    Ten głośnik wstawiłeś bez przerabiania otworu? I gdzie wzmacniacz dałeś, do schowka?
    tak bez przerabiania tylko wkładałem go od zewnątrz a nie od wewnątrz schowka tak zeby całą membrana i jej otoczka była na wierzchu i przykręciłem samowiertami do schowka opierając na zaimprowizowanej gumowej podkładce, wzmaka mam schowanego przy akumulatorze

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Pozazdrościłem kabrioletom i zrobiłem sobie taki głośniczek w 166
    Fotki są z wersji 2.5, teraz siedzi już w 3.0

http://www.forum.alfaholicy.org/car_..._step_2_a.html
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Kurcze fajf kusisz tymi opisami.
    Ja na wiosne zrobiłem sobie CA w 156 i przy 70% po jakims czasie czuć jak płuca pobolewają od tego basu, ale odsłuch jest znakomity.
    Powiedziałem sobie, ze w Spiderze zostanie standard bo ja z tylu mam jakis głośnik, najprawdpodobniej jeszcze wszystko oryginalne prócz radia.
    Teraz znowu zaczyna mnie kusić żeby to wszystko zmodyfikować bez wiekszego rzeźbienia
    A przy tych standardowych glośnikach niestety odsłuch głośniejszy jest niemozliwy bo charczą... pora je chyba wykończyć i wstawić coś lepszego.

- - - Updated - - -

A powiedz mi fajf czy lepiej zrobić tak jak ty czy po prostu wstawić malego suba do srodka ze wzmakiem?
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Mieszka w
    Kalisz
    Auto

Domyślnie

mnie było szkoda miejsca na dodatkowego suba, tym bardziej że miałem już wzmaka z poprzedniego auta) więc jesli nie potrzebujesz mega basu to nie kombinuj wstaw wooferek z dużym wychyłem membrany choćby niedrogi a efekt będzie przyjemny, ja do tego dołożyłem elipsy clariona w drzwi (podpiete tylko pod radio i po rozegraniu sie (ok miesiąca to trwało) wszystko brzmi zadowalająco nawet przy otwartym dachu, a koszty wyszły stosunkowo niewielkie
    a jak potrzebujesz mega basu to trzeba wygłuszyć schowek zrobić bass reflex, wsadzić głośnik z wyższej półki i tez będzie jazda
    Ostatnio edytowane przez fajf ; 24-07-2013 o 12:00