Przestala dzialac mi tylna wycieraczka, czy wiecie ktory to bezpiecznik moze byc?
Przestala dzialac mi tylna wycieraczka, czy wiecie ktory to bezpiecznik moze byc?
- - - Updated - - -
aha - polecam instrukcję obsługi :-)
http://aftersales.fiat.com/elum/Home.aspx?languageId=9
dzieki wielkie, jutro obczaje
Wymienilem bezpiecznik i dalej nie chodzi. Jak sie dostacx do silniczka? Odkrecilem 4 srubki ale ciagle na czyms sie trzyma, nie chce na sile niczego wylamac
- - - Updated - - -
Co moze nie dzialac, co sprawdzic?
- - - Updated - - -
Co moze nie dzialac, co sprawdzic?
Są tam jeszcze zatrzaski, które trzymają dosyć mocno. Musisz próbować je jakoś odczepić. W którymś temacie było zaznaczone gdzie dokładnie są, zaraz poszukam i napiszę.
Tutaj masz temat, który powinien Ci się przydać: jak zdjąć plastik z tylnej klapy?
Ostatnio edytowane przez Maly7 ; 20-10-2013 o 12:26
Taka rada, sprawdzcie najpierw czy dochodzi wam napięcie do tylnej wycieraczki, nastepnie jak będzie dochodziło to rozkręccie silniczek od wycieraczki, tam jest taka przekładnia zębata która może być tak zawalona syfem że silniczek może się nie ruszać. Wyczyśćcie wszystko i na nowo nawalcie tam smaru. U mnie tak było że powoli się ruszała, rozkręciłem wymyłem cały smar. nałożyłem nowy i teraz tak hula że aż chlapie na przechodniów![]()
Warto zainteresować się też osią wycieraczki, która siedzi w plastikowej długiej tulei. Tam się też może blokować (rdza i syf).
Tylny spryskiwacz się też tam czasem rozłącza i płyn sobie cieknie po silniczku co dokłada jeszcze swoje 3 grosze
Zrobione, Panowie dzieki za pomoc. Rozkrecilem wszystko syfu i rdzy bylo co niemiara, wyczyszczone nasmarowane i hula ze az milo. Troche bylo problemu ze zdjecie klapy urwalem 2 zaczepy, teraz wiem ze po wykreceniu srubek trzeba klape przesunac w bok, tylko juz nie pamietam lewo czy prawo.Ja pociagnalem na sile i tez poszlo z malymi stratami, potem odkrecilem ramie wycieraczki aby nastepnie odkrecic caly mechanizm po wczesniejszym odlaczeniu wezyka. Slimak w srodku byl zardzewialy, WD40 dalo rade, mozna powiedziec ze namoczylem slimaka w WD40 na jakas godzine i puscilo, gdy lekko przekrecilem trzpien. Potem tylko dokladne czyszczenie, smarowanko i pieknie chodzi.
Dzieki za pomoc