Pytanie do ludzi którzy mają programowo wyłączony i zaślepiony EGR. Czy zauważyliście,że DPF się częściej wypala po tym zabiegu?
Pytanie do ludzi którzy mają programowo wyłączony i zaślepiony EGR. Czy zauważyliście,że DPF się częściej wypala po tym zabiegu?
"Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4
U mnie po wyłączeniu i zaślepieniu EGR wypala się rzadziej. Jeżdżę 90% czasu po mieście - przed wywaleniem EGRu, DPF wypalał się co około 400 km. W tej chwili robię coś koło 500-600 km. Silnik 1.9 JTDm 120km.
U mnie bez zmian, 600-800 km.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
@BB85 Cudhehe
Ogólnie rzecz biorąc wszystko zależy od stylu jazdy. Teoretycznie w mieście różnica nie powinna być zauważalna bo EGR przy trybie: ruszam i hamuje więcej czasu będzie zamknięty niż przy jeździe spokojnie (stosunkowo wolno) przy stałej prędkości na powiedzmy autostradzie. Idąc tym tropem ktoś kto robi większości trasy prawdopodobnie będzie miał częściej wypalanie. Pytanie jest o ile %? 5% ? Myślę że nikt badań nie prowadziłPraktycznie różnica niezauważalna i to potwierdzają moi klienci
Większość wyników może być efektem placebo w obie strony
Chociaż fajnie usłyszeć że ktoś zauważył na plus
![]()
Damian znowu kombinujeszJak to wygląda u ciebie?
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Czy można usuwać EGR-a bez usuwania DPF-a?
U mnie to wyglądało tak,że jeżdżąc po mieście zawsze się wypróżniał co +/- 400 km. Po wyłączeniu EGR co 200km. Patryś przecież wiesz wariacie,że nie raz mi pomogłeś i nie mam do Ciebie nic oprócz miłości i uwielbienia. Jadę w weekend w trasę więc mam nadzieję ,że sytuacja się unormuje a jak nie to do PATI![]()
"Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4
U to inaczej niż ostatnio rozmawialiśmy :]
Sprawdzałeś w oprogramowaniu? Wpadnij to zobaczymy jak to w MESie wygląda.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
JA mam EGR wyłączony i zaślepiony . DPF siedzi plus remap. Wypalania średnio co 500 km. Bez różnicy przed i po.
Przed programowym usunięciem EGR wypalanie jak w zegarku co 550km (zawsze stała trasa), po mapie i usunięciu co 650-680 na tej samej trasie. Do tego koniec przydławki i szarpania przy wypalaniu DPF. Polecam to każdemu (nawet ostatnio ASO po cichu przyznało mi rację-do tej pory absolutnie nie polecali takiego zabiegu).