Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Nowy sterownik centalnego zamka

Użytkownik Embrion
    Auto
    147

Domyślnie Nowy sterownik centalnego zamka

Witam.

Mam problem z centralnym zamkiem w swojej Alfie. Nie działa sterowanie centralnym zamkiem z pilota. Dioda na pilocie miga, ale auto się nie zamyka i nie otwiera. Wymieniałem baterie, czyściłem kluczyk, ale to nic nie pomogło. Zamykanie z konsoli w samochodzie działa bez problemu. Czytałem trochę na forum i z tego co koledzy piszą taka naprawa w serwisie wiąże się z dość dużymi kosztami.
    Dlatego zastanawiam się czy mozna by było kupić zwykły uniwersalny sterownik centralnego zamka (taki za 70-80 zl) i podpiąć go do centralnego w samochodzie?

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Zaczął bym od sprawdzenia pilota. To że świeci dioda nie oznacza że działa. Daj go jakiemuś elektronikowi to sprawdzi go pod oscyloskopem. Dokładamy centralny zamek wiąże się z dodatkowym pilotem przy kluczach.

Wysłane z mojego HTC One S

Użytkownik Embrion
    Auto
    147

Domyślnie

Akurat ja jestem po elektronice i razem z kolegami nie mogę dojść co jest nie tak w tym kluczyku, i prawdę mówiąc nie mam już siły do tego cholerstwa.
    Dlatego wymyśliłem motyw z uniwersalnym centralnym zamkiem, tylko wole zapytać zanim kupię zestaw. Są centralne z pilotem razem z kluczykiem.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3424179898.jpg
Wyświetleń:	124
Rozmiar:	40.0 KB
ID:	103889  

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szprotawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM, 2001 r.

Domyślnie

Są takie, szukaj w nazwie centralnego "scyzoryk". Nie masz pilota zapasowego do Alfy, żeby sprawdzić czy to wina pilota czy centralki?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Stiopa
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD

Domyślnie

Najpierw odłącz plusową klemę od akumulatora. Ja miałem u siebie podobny problem, otwierałem tylko kluczykiem drzwi kierowcy, jeśli prawe nie były otwierane to zamykałem auto przyciskiem otwierania na pilocie, jak prawe i lewe drzwi były ręcznie otwierane to zamykałem auto normalnie przyciskiem zamykania. W środku tylko zamykało mi drzwi ale nie chciało otworzyć. Przymierzałem się do wymiany sterownika centralnego (ten w podłokietniku od sterowania szyb steruje też centralnym). Najczęściej włąśnie w tym sterowniku padają mikro-przekaźniki (te czarne sześcianiki). Całkiem przypadkiem okazało się, że właśnie ta plusowa klema odłączona na trochę pomogła bo chyba elektronika dostała zawiechy a z tą awarią "bujałem się" 3 miesiące z braku czasu aby z innej alfy przełożyc sterownik i sprawdzić.
    "You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

Też się przymierzam do wymiany. Znalazłem taki temat:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...lki_zamka.html
    Zastanawia mnie tylko czy w 147 będzie tak samo. Nie miałem czasu zajrzeć pod schowek

Prysu
    Gość

Domyślnie

Montowalem taki gadget u siebie zanim uporałem sie z oryginalnym kluczem zabawa dosc banalna ja wpinałem sie w mase ktora steruje otwarciem i zamknięciem w drzwiach dwa niebieskie przewody z tego co pamietam ktore ida do drzwi kierowcy