Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: klimatyzacja sama się włącza

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dobczyce
    Auto
    AR 156 2.0TS LPG

Domyślnie klimatyzacja sama się włącza

Witam. Od kilku dni mam problem z klimatyzacją, pomimo tego że jest wyłączona (nie świeci się śnieżynka) sprężarka włącza się na chwile i zaraz się wyłącza bez zaświecania kontrolki, jak jadę na włączonej klimie i ją wyłączę tak i tak za chwile się załącza sprężarka, nawet jak nawiew jest na zero i temp. na max to i tak się załącza. Zaczęło się tak dziać po tym jak FESem wykonałem dostępne testy między innymi test załączania sprężarki.

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Co do przyczyn to chyba sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. A silnik pracował kiedy robiłeś ten test, czy kluczyk był w pozycji MAR?>

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dobczyce
    Auto
    AR 156 2.0TS LPG

Domyślnie

w pozycji MAR
    Tak przypuszczałem że się samo nie zepsuło , jak to teraz naprawić ?

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Mogło się prawdopodobnie sprzęgiełko uwalic podczas tego testu ale ja Ci już na to pytanie nie odpowiem. Najlepiej podjechac do jakiegoś serwisu od klimy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dobczyce
    Auto
    AR 156 2.0TS LPG

Domyślnie

A nie prędzej sterownik klimy by siadł, sprzęgło żeby się załączyć potrzebuje prądu, a ten dostaje z przekaźnika który z kolei dostaje sygnał ze sterownika.
    Dziś jeszcze posprawdzałem i załącza się nawet bez podpiętego presostatu. Gdy na chwile wyciągnę przekaźnik od sprężarki to po odpaleniu wszystko jest ok. dopiero jak włączę i wyłącz klimę znowu zaczynają się jaja. A nie prędzej sterownik klimy by siadł, sprzęgło żeby się załączyć potrzebuje prądu, a ten dostaje z przekaźnika który z kolei dostaje sygnał ze sterownika.
    Dziś jeszcze posprawdzałem i załącza się nawet bez podpiętego presostatu. Gdy na chwile wyciągnę przekaźnik od sprężarki to po odpaleniu wszystko jest ok. dopiero jak włączę i wyłącz klimę znowu zaczynają się jaja. Zamieniałem nawet przekaźniki miejscami, bez rezultatu.
    Jednak to auto znowu w ch... mnie robi, po napisaniu posta poszedłem poskładać wszystko , odpalam i nic , wszystko w porządku, zobaczymy co przyniesie jutro.
    Ostatnio edytowane przez daniel2.0 ; 06-08-2013 o 17:35

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 156 SW 2.4 JTD

Domyślnie

Witaj
    Ja mam ten sam problem, klimatyzacja włączono pomimo nie zapalonej śnieżyniki. Sprawdzałem, pobudzony jest przekaźnik od sterowania sprzęgłem sprężarki. Gdy go wyjmę z podstawiki to sprężarka klimy przestaje pomopować, spada temperatura po wyskiej stronie. Przekaźnik jest ok, a na nóżce jest napięcie. Stawiam na sterownik układu klmiatyzacji, dziś zapoznam sie ze schematami. Wczoraj wykonałem testy z wyłączeniem klimatyzacji z trybu AUTO (autoamtycznie załączanie w przupadku różnicy pomiędzy temp zewnętrzną a nastawą w samchodzie). Ostatecznie zdjąłem klemę z akumulatora. Nie przyniosło to pożądanego efektu. Klimatyzacja nadal jest cały czas załączona bez względu na status śnieżynki w kabinie. Ze schematów wynika, że przekaźnik ten załączny jest przez ECU, a on otrzymuje sygnał od panela klimatyzacji. Pytanie: czy poprzez FES jest możliwa diagnostyka sterownika klimatyzacji ?
    Ostatnio edytowane przez mptasins ; 05-09-2013 o 06:39