Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Klimatyzacja, nie zawsze się włącza

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 105@125

Domyślnie Klimatyzacja, nie zawsze się włącza

Cześć!
    Problem jak w tytule, nabyłem alfę z robniętą klimatyzacją a dokładniej ze sprężarką kupiłem używkę, pojechałem wymieniłem przez tyg wszystko pięknie aż mi czynnik uciekł, była nieszczelność no to póki jeszcze upałów nie było pojeździłem. 1,5 tyg temu uszczelniona została nabita wsio okej. Jednak na maszynie nie chciała sprężarka zaskoczyć na pełnym ciśnieniu parę razy się włączyło wyłączyło i hulało jak trzeba, do czasu po 5 dniach jest tak że klimatyzacja nie zawsze się chce włączyć, świeci się kontrolka ale nic.. nie słychać tego magicznego pstryknięcia spod maski, też sprzęgiełko się nie obraca. Jak to zauważyłem parę razy pokręciłem nim odpalam i działa, magia się dzieje, po nocy znowu ten sam problem odpalam nie ma klimy, znowu to samo pomogło. Najdziwniejsze jest że gdy klima działa mogę włączać wyłączać na odpalonym silniku i zawsze zaskoczy dopiero jak się silnik wyłączy i chce się ją włączyć nie zawsze już odpala, dziś kręciłem aby to naprawić tym łożyskiem ale to już nie pomogło, skoczyłem do sklepu wracam odpalam i zaczyna działać no już nie wiem co może być przyczyną, byłem u majstra od klimatyzacji to powiedział że takie ruszanie sprzęgłem nic nie powinno dać ale nie ma akurat czasu wziąć i sprawdzić trzeba się umawiać ale może ktoś miał podobny problem albo orientuje co to może być?

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Albo masz wyciek czynnika albo sprzęgło sprężarki uszkodzone. Uruchom sprężarkę na krótko przez przekaźnik i zobacz czy zaskoczy. Jeśli zadziała to masz wyciek!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 105@125

Domyślnie

Wyciecz czynnika to raczej nie bo jak już działa to chłodzi idealnie praktycznie jak w drugim aucie, podłączyłem na krótko i zaskoczył elektromagnes. Sprawdziłem też bezpieczniki w środku ten 15A cały przekaźniki podmieniałem czyli są ok, ale zauważyłem że w kablu który podłącza się do sprężarki nie ma prądu, łapą leciałem do góry kabla i tam gdzie on wychodzi to lekko pomacałem to sprzęgiełko sprężarki delikatnie się poruszyło, czyli zakładam że kabel jest gdzieś przerwany i łączy jak mu się spodoba

Byłem sprawdzić czy to faktycznie gdzieś kabel nie jest przerwany przełamany okazało się że cały, sprawdzenie pod kątem UV znowu nieszczelność, jestem już tak wkur.... zapłaciłem za zrobienie tego fantu i co? pocieszyl się nie całe dwa tyg. Wielcy specjaliści. Jutro jade tam gdzie to robiłem i kłócić się będę, za coś w końcu pieniądze wziął fachura.
    Ostatnio edytowane przez Dron ; 10-06-2015 o 18:49

Użytkownik Ogier Avatar patalacho
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Jak klima nie chodziła jakiś czas to przewody będą puszczać po kolei jak u mnie, na razie wymieniłem dwa te równoległe ze zderzakiem, presostat i chodzi.
    Ostatnio edytowane przez patalacho ; 10-06-2015 o 20:32

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 105@125

Domyślnie

czynnika prawie nie było także już sprawa jasna i przy osuszaczu zielono od kontrastu

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Cytat Napisał Dron Zobacz post
    Byłem sprawdzić czy to faktycznie gdzieś kabel nie jest przerwany przełamany okazało się że cały, sprawdzenie pod kątem UV znowu nieszczelność, jestem już tak wkur.... zapłaciłem za zrobienie tego fantu i co? pocieszyl się nie całe dwa tyg. Wielcy specjaliści. Jutro jade tam gdzie to robiłem i kłócić się będę, za coś w końcu pieniądze wziął fachura.
    Czyli kolejny raz potwierdza się moja teoria!!

Jeśli jest gdzieś w układzie nieszczelność to nie ma sensu łatanie tylko tej jednej zauważonej nieszczelności. W całym układzie na łączeniach rurek są po dwa oringi i wszystkie je należy wymienić bez względu na ustrój!!! Należy też pamiętać o oringach na połączeniu zaworu rozprężnego z rurkami (wszystkie oringi bez wyjątku!!!)

Osobiście wymieniałem nawet duży oring w samej sprężarce. Klima działa mi już 2-gi rok bez awaryjnie. Przedtem była kilkukrotnie sprawdzana i zawsze było w porządku ale zawsze gdzieś czynnik uciekał. Kiedy wyszło na to, że wymieniłem wszystkie oringi w układzie, klimatyzacja działa perfekcyjnie!!

Nie należy zapominać o oringach w nagrzewnicy uszczelniających rurki z zaworem rozprężnym!!!
    Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 10-06-2015 o 20:25

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 105@125

Domyślnie

Wyszło że lało się przez presostat, jednak twierdzi że to musiało się stać dopiero nie dawno i że wcześniej tam wycieku nie było

Czyli przeciękający presostat mógł powodować póki był czynnik raz załączenie klimy a raz nie z tego wniosek? a gdy już go brakło totalnie odcięta została klima
    Ostatnio edytowane przez Dron ; 11-06-2015 o 21:42

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

miałem to samo, presostat przeciekał, klima się nie włączała. Wtyczka w którą podpina się presostat wręcz zgniła. Znalazłem wtyczkę za 10zł, podlutowałem, włożyłem presostat i wszystko śmiga jak należy.

Użytkownik Świeżak Avatar Brt
    Mieszka w
    RIO
    Auto
    Stelvio 2.0 280 - były:159 SW 1.9 16V JTDm Q i 156 SW 1.9 16V

Domyślnie

Presostaty w AR156 dosć często puszczają czynnik. Też szukałem powolnego ubytku czynnika i dopiero po przypadkowym wyjęciu wtyczki presostatu winowajca się znalazł. Wymiana zamknęła temat.
    Pozdrawiam - Brt

Użytkownik Świeżak Avatar - Wolf! -
    Mieszka w
    Rymanów Zdrój/Rybnik
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW

Domyślnie

Nie będę zakładał może nowego tematu, a poproszę o pomoc tutaj.

Chciałem włączyć dzisiaj klimatyzację (pierwszy raz od kilku miesięcy) i ZONK. Zaobserwowałem, że sprzęgiełko się nie obraca (nie reaguje). Dodatkowo po podłączeniu do MES pokazuje ciągle błąd B1810 - sterowanie elektrowentylatora, sygnał jest niespójny, nieprawidłowy sygnał z czujnika.

Jeszcze przed zimą wszystko było OK, ponieważ wymieniałem łożysko na sprężarce, uzupełniłem czynnik i wszystko elegancko działało.

Ciekaw jestem czy ten błąd jest przyczyną niedomagania klimatyzacji, czy to tylko dodatkowa usterka.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.