Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Problem z elektyką - 156

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 156 1,9 JTD

Domyślnie Problem z elektyką - 156

Witam, dziś moja alfa 156 z 2002 zaczeła wariować. Przyczyną tego jest moje debilne zachowanie. Wymieniałem wyświetlacz kompa pokładowego i nie odłączyłem akumulatora kiedy ciąłem wiązke od tegoż wyświetlacza. Teraz nie działa mi radio, alarm + kluczyk, kontrolki abs, esp i inne wyraźnie później się zapalają. Gasną po normalnym czasie. Alfa odpala, światła są, silnik chodzi dobrze.

Czasami po wyłaczeniu silnika i wyjeciu kluczyka wskazówka prędkościomierza rosnie do 240 i sie zatrzymuje.
    Musze manipulować zapłonem zeby wróciła do 0. I zawsze przy przekręceniu kluczyka w pozycję MAR skacze mi do 100 i spada powoli. Nie działa tez wskazówka poziomu paliwa.

Proszę o porady odnośnie co mam sprawdzić, czy to już sterownik silnika do wymiany?

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Sprawdź bezpieczniki. To po pierwsze. Jak Będziesz pewny ze wszystkie dobre odczytaj błędy z kompa i je skasuj.

Auto
    AR 156 1,9 JTD

Domyślnie

Tak też miałem zamiar zrobić, ale zajmę się tym jutro bo dziś pracowałem. Jeżeli to co kolego wskazałeś nie pomoże, oddam Alfę do elektryka samochodowego.
    To co nie działa jestem w stanie przypuszczać ze winien jest bezpiecznik. Ale co z tym prędkościomierzem i kontrolkami? Wcześniej zapalały się od razu po przekręceniu kluczyka, a teraz 2 sek po. Może reset ECU pomoże? Żaden check się nie zapalił.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Odłączenie akumulatora na min godzinę napewno nie zaszkodzi.

Auto
    AR 156 1,9 JTD

Domyślnie

Więc tak. Bezpieczniki OK, kompa nie mogę podpiąć, nie sygnalizuje mi wgl połącznia, wcześniej po podpięciu kabla Viaken paliła się na nim dioda. Teraz wgl się nie pali. Nic się nie dzieje. Odłączenie aku nic nie daje. Za chwilę go podłącze jeszcze raz (lekko ponad godzinę odłączony). Można uznać że to nic nie zmieni. Przekopałem forum i ktoś miał podobny problem z wskaźnikami i przełącznikami abs, esp i wariacje na desce. Ja mam to samo. W tamtym wypadku winna była zagięta zwarciowo końcówka przy ecu z wtyczką. U mnie ecu nie był ruszany więc odpada uszkodzenie tego typu.
    Stawiam na jakieś przyfajczenie ecu, które steruje tym wszystkim co mi przestało działać.
    Co dziwne samochód odpala więc to pewnie jakiś moduł zapewniający komfort jazdy jest uszkodzony.
    Jeśli ktoś ma jakieś sugestie odnośnie tego, czy to ecu czy może jakiś inny element sterujący prosiłbym o odpowiedź.

I kolejne pytanie. Jeżeli kupie używany ecu to co z kluczykiem i meta systemem?

Mieszka w
    Zabrze
    Auto

Domyślnie

Spróbuj wyjąć body i zobaczyć czy nie widać tam czegoś oczywistego. Wypalone ścieżki etc. Jeżeli auto odpala to sterownik silnika wygląda na sprawny. Jak chcesz wymienić BC to drogi są dwie.

1. Kupujesz body przegrywasz zawartość starego body do nowego (o ile się będzie dalo) i wszystko.

2. Jeżeli w twoim body widać coś oczywistego w bc np. wypalony scalak, kup body dawce wymień scalak i jak będziesz miał szeście to powinno wszystko ruszyć.

Auto
    AR 156 1,9 JTD

Domyślnie

No dobra. Tylko powiedz mi co to i gdzie to znaleźć a na pewno to zrobię.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto

Domyślnie

Body jest podłączony do skrzynki bezpieczników są to jakby dwie części. Musisz wyszarpac cała skrzynkę i cześć bez bezpieczników to body.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gennosuke
    Auto
    AR 156 1.9 JTD CF2, AR 156 1.8 TS CF2, AR 166 3.0V6 CF3

Domyślnie

Powiedz czy dobrze podłączyłeś i poskładałeś ten nowy wyświetlacz? Tu bym szukał przyczyny a nie w sterowniku.

Auto
    AR 156 1,9 JTD

Domyślnie

Wyświetlacz jest odłączony. Wisi sama kostka. Przez chwilę występowało zwarcie, narobiło szkód i teraz mam za swoje.

Co do tego body to już się za niego zabieram. Pozostaje kwestia zdobycia schematów podłączenia, miernik w dłoń i szukać.
    Niepokoi mnie to że nie mogłem połączyć się z komputerem przez kabel. Ta kwestia też leży po stronie tego body?