Witam. Silniki TS ,to silniki luźno pasowane i olej biorą ale, nie litry. Przy takiej ilości oleju powinna trochę kopcic .Podjedz gdzies na sprawdzenie kompresji.
Witam. Silniki TS ,to silniki luźno pasowane i olej biorą ale, nie litry. Przy takiej ilości oleju powinna trochę kopcic .Podjedz gdzies na sprawdzenie kompresji.
Wydaje mi się, że w tym przypadku robienie kompresji nic nie da, w poprzednim aucie jak mi brało olej to nie dało się nie zauważyć kopcenia siwa chmura za mną to była codzienność. Sprawdzałem wtedy kompresje i była bardzo dobra, stwierdziłem uszczelkę pod głowicą i po wymianie jak brało auto olej tak brało dalej, dopiero po zrobieniu szczelności cylindrów okazało się, że na 4 cylindrze pierścienie poszły się kochaćWracając do tematu to prędkości w trasie były pomiędzy 120 a momentami zdarzało się 160
i to przy prawie pełnym załadunku auta.
Tu nie pisałem, że lubią brać, tylko dobrze mieć stan na max.
A brać też lubią - taki ich 'urok'
Ale dziwne jest dla mnie to, że w obecnej sprawdzam po wymianie oleju i ... nic ... Stan od wymiany niezmienny.To chyba mój pierwszy TS, w którym nie musiałem dolać ani grama. W sumie w GTV i błękitnej też niewiele chyba dolewać musiałem.
A co do zbiorniczka wyrównawczego, macie jakieś pomysły ?
- - - Updated - - -
W instrukcji jest napisane, że zużywanie oleju to około 400 ml na 1000 km i zużycie jest różne zależnie od stylu jazdy.
Kolego jak dobrze zauważyłeś w zbiorniczku wyrównawczym masz kolorowy nalot to nic innego jak drobiny oleju, spaliny lub benzyna, jedz na stację niech sprawdzą ci czy nie masz oleju w zbiorniczku. Bo zmiana płynu chłodzącego na pewno nie powoduje zabrudzenia zbiorniczka. Powoduje go olej lub przedostające się doń spaliny co świadczy o uszkodzeniu uszczelki pod głowicą.
I za to nie lubię TS-ów chociaż ja do swoich dwóch których miałem z przebiegami 120-160tyś dolewałem śladowe ilości ale dolewałem a w JTD-ku ani grama![]()
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html