no to sie poprawiłeś sam bo pisałeś że spada do zera![]()
no to sie poprawiłeś sam bo pisałeś że spada do zera![]()
podczas wypalania sadzy w filtrze dpf:
- jadąc po odpuszczeniu pedału gazu wskazówka ciśnienia doładowania spada natychmiast do zera
- stojąc na jałowym, bez wciskania pedału gazu wskazówka jest odchylona na pierwszej kresce
ktoś jeszcze nie zrozumiał?
A co może być przyczyną niespadającej wskazówki doładowania podczas wypalania DPFa?
Dziś właśnie miałem taką sytuację. Byłem w trasie, auto dziwnie zaczęło reagować na gaz jak zawsze przy wypalaniu, patrze na spalanie i do tej pory wszystko by się zgadzało że się wypala. Chcąc się upewnić na 100% pusciłem pedał gazu, patrze na doładowanie i spadało jak przy normalnej jeździe, czyli na ok. 1 kreske. Cała sytuacja trwała ok 10 min. czyli jak zazwyczaj podczas wypalania, i potwierdziło to też FES gdzie sprawdzałem kiedy było ostatnie wypalanie i zgadał się mniej więcej z przebiegiem w którym ta sytuacja miała miejsce.
Żeby rozwiać wątpliwości, akurat wczoraj podczas jazdy włączył mi się tryb wypalania DPF. Poniżej 2 filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=f9SDH7gCzHI
http://www.youtube.com/watch?v=3XmqN1Tv4Is
Po przeczytaniu X artykułów, postów i odbyciu podobnej ilości rozmów z mechanikami wszelkiej maści mam przekonanie, że częste wypalanie dpf w moim aucie spowodowane jest nieszczelnym kolektorem. Mam przecieki na osiowaniu 4 i 5 klapki co zapewne powoduje daleki od doskonałości proces spalania. A zatem skład spalin przerasta możliwości dpf![]()
hmm...a ja moją białą zrobiłem juz ok 1700km i nie zauważyłem żeby miało miejsce czyszczenie DPFa :/
prawdą jest, że 95% to była trasa z czego kolejne 60% to autostrady, no i but u mnie niestety ciężki...pewnie dlatego
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen
Zapewne wypalanie dopadło Cię na trasie, dlatego nie zauważyłeś![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
o kolega ma LHR...tam właśnie zaliczyłem część trasypozdrawiam ziomka
![]()
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen