Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 105

Temat: Małe ciasne ale własne - pierwsze auto

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Tak z ciekawości spojrzałem na ceny używanych 307 SW w benzynie (moje auto) z cenami używanych 156 kombi 2003 w benzynie na otomoto. Wyłączając oczywiście wersję GTA z wiadomych względów, wychodzi na to, że 156 to straszna taniocha . Teraz wystarczy porównać ceny tych aut z salonu (156 jakieś 50% droższa, obstawiam) i widzimy, który samochód został lepiej skonstruowany. I to nie jest moje zdanie, tylko zdanie mitycznego rynku, czyli TYSIĘCY użytkowników. Możesz się na to zżymać, ale rzeczywistości nie zmienisz.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

56 ma jedynie połamany tylny zderzak
    No to gratki!!! Jak będziesz odbierał auto to obejrzyj je dokładnie, bo widziałem kilka autek "prawie nietkniętych", które, jak się potem okazało, powędrowały do krainy darmowego paliwka

PS
    Słyszałeś kiedyś o strefach kontrolowanego zgniotu? Wątpię!

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Focus jest malutki - podobnie jak 147 i w jednym i w drugim aucie komfortowo można podróżować jedynie z bagażami na dachu.
    Obydwa mam na stanie - i niestety ale roweru to tam nie zmieścisz.
    156 - do bagażnika w SW wchodzą spokojnie 2 rowery z odkręconymi kołami, o wytrzymałości nic nie powiem, bo egzemplarz trafił się nie bity.
    Co do ceny - jak nie włoszczyzna to może ibizka http://allegro.pl/seat-ibiza-1-9-tdi...435101010.html
    bardzo fajne auto i ładne, ale z wytrzymałością dość słabo ... kumplowi nie było dane wyjechać z jednego zakrętu i dość mocno roztrzaskał ją, ale w zasadzie pomimo ogromnych uszkodzeń auta, wyszedł bez większych urazów.
    Astra - tez mam dość dużo do czynienia z tym autem i o ile bagażnik jak na takie auto sporawy - to już we wnętrzu dość ubogo z miejscem.
    Mowa o htb 1 i 3 generacji
    IMHO poszukałbym na twoim miejscu - o ile ma być auto w czystej PB albo dieslu i alfa.
    To 156 z końca lat przed liftem - z JTD 140PS.
    Bardzo fajne auto - z mocnym silnikiem, który w starciu z LPG przegrywa, ale tutaj ma być czyste porównanie ON vs PB - więc poszedłbym raczej w diesla.

Fajną opcją jest też 166, ale tutaj koszt dodatków w postaci bagażników byłby dość spory - co nie zmienia faktu, że to dość wytrzymałe auto.
    Widziałem wiele ich po czołówkach i zaskakująco dobrze powypadały - no i fajniutka gama silników do wyboru.
    Auto bardzo komfortowe w 5osób można normalnie podróżować - sam przejechałem kilka dużych wypadów w 4 osoby + narty wewnątrz auta i nikt nie narzekał
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    156 - do bagażnika w SW wchodzą spokojnie 2 rowery z odkręconymi kołami
    Ale wtedy już nie ulokujesz 4 osób chyba...

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Tak z ciekawości spojrzałem na ceny używanych 307 SW w benzynie (moje auto) z cenami używanych 156 kombi 2003 w benzynie na otomoto. Wyłączając oczywiście wersję GTA z wiadomych względów, wychodzi na to, że 156 to straszna taniocha . Teraz wystarczy porównać ceny tych aut z salonu (156 jakieś 50% droższa, obstawiam) i widzimy, który samochód został lepiej skonstruowany. I to nie jest moje zdanie, tylko zdanie mitycznego rynku, czyli TYSIĘCY użytkowników. Możesz się na to zżymać, ale rzeczywistości nie zmienisz.
    zaraz zaraz, czy mi się wydaje, czy próbujesz oceniać które auto jest lepsze na podstawie ogólnej ceny modelu na otomoto + cena auta nowego o której nie masz pojęcia? Bo jak tak, to najlepszy będzie Passat w tdiku! (już abstrahując od tego, że 156 jest starsza o 4 lata od Puga)

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Nie wiem, na ile są realne te ceny i 307 jest w haczu, ale z różnicą prawie trafiłem:
    http://moto.money.pl/porownanie/peug...16-12775i13908

Twierdzisz, że 156 jest lepiej poskładana niż bepiąteczka? No nie jest. Oczywiście, z innych względów wziąłbym zawsze 156, ale jakość montażu Paska stoi klasę wyżej niż Alfy. Pierwszy model Alfy, który względnie mocno nie traci na wartości to 159 i chyba jest tego jakaś przyczyna...

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Kumpel jak szukał używki to zastanawiał się nad 159 bo były śmiesznie tanie

mati160
    Gość

Domyślnie

Tak jak pisałem rowery i tak jeśli by trafiły to 99% na dach a nie do wnętrza, szkoda tapicerki itp na takie kombinacje. Co do 166 troche bym sie bał szczególnie o zderzaki w Vectrze naderwałem listwe ozdobną pod tylnym zderzakiem w trakcie mojej ostatniej rowerowej wycieczki wiec chyba lepsze w miare krótkie zwisy albo wysoko zadarty tył, za Paska czy A4 podziękuje po pierwsze troche to oklepane po drugie mają fałszywą opinie niesamowitej jakości i tak jak sie mówi o remontach zawieszenia w Alfi i ludzie ja za to dyskryminują to co Pasat czy A4 szczególnie w tdi-ku są takie bez wad owszem przez jakiś czas sie nic nie dzieje za to jak sie wypnie to już konkretnie no i te lepkie ręce w Polsce wole auto do którego tak sie ręce nie lepią amatorom cudzej własności

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Nie wiem, na ile są realne te ceny i 307 jest w haczu, ale z różnicą prawie trafiłem:
    http://moto.money.pl/porownanie/peug...16-12775i13908
    o tyle to jest nie realne, że swoją 156 1.8 TS kupiłem za ~70 tysięcy (był rabat, ale skompensowany przez dodatkowe wyposażenie). 90 kosztowała bogata 2.0 ts, od 100 zaczynało się V6. Oczywiście ceny bez promocji. Żeby obraz był pełny, wypadałoby porównać wyposażenie - które w 156 jest dużo bogatsze.

Zdecyduj się w końcu o czym piszesz bo najpierw piszesz "o tym które auto lepsze", potem o konstrukcji, a teraz o spasowaniu. To nie jest to samo.

Pierwszy model Alfy, który względnie mocno nie traci na wartości to 159 i chyba jest tego jakaś przyczyna...
    Mito nie traci dużo na wartości (jak na Alfę), a jest imho spasowane czy wykonane gorzej (nie wspominając o gorszej konstrukcji) niż 156 (cena nowego auta z silnikami o podobnych mocach jest mniej więcej taka sama). Można wyciągać z tego jakieś wnioski?

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Nie jestem w stanie się wypowiedzieć, bo nigdy nie siedziałem w MiTo .

Piszę i o konstrukcji i spasowaniu - więc o tym, które auto *generalnie* jest lepsze, powiedzmy, że moim zdaniem:
    a/ charakterystyka zawieszenia - w 156 skomplikowany i drogi wielowahacz, w 307 McPherson + belka z tyłu - proste, wytrzymałe, tanie; prowadzenie jest nieporównywalnie lepsze w 156, ale w 307 SW przy tym charakterze auta (rodzinne kombi) nie przeszkadza, słabsze prowadzenie rekompensują koszty (u mnie przez 80 tys. km poszło jakieś 300 zł na wymianę drążków kierowniczych)
    b/ układ kierowniczy - 156 wygrywa, 307 trochę pływa
    c/ silnik - wolę brzmienie TS-a, ale TS-y lubią łykać olej, 1.6 16V PSA jest kompletnie bezobsługowy, zero problemów, ale beznadziejny dźwięk, za to nieco cichszy - powiedziałbym remis z lekkim wskazaniem na 156
    d/ wnętrze - 156 leży prawie na całej linii - w Alfie są GENIALNE zegary i to by było na tyle:
    - wycierające się klawisze radia w chorych cenach w ASO, ponieważ się wycierają, to używek niewytartych brak
    - skórzana kierownica - zużywa się w katastrofalnym tempie
    - skórzana gałka zmiany biegów - jak wyżej
    - wykładzina - przeciera się pod dywanikiem kierowcy zdecydowanie zbyt szybko
    - spasowanie - tu skrzypi, tam trzeszczy
    - welury o dziwo nieźle się trzymają
    - szare boczki drzwi szybko się brudzą i nie idzie ich domyć
    - ilość miejsca - ciężko 156 kombi nazwać, mały otwór załadunkowy
    - praktyczność - w 307 są z tyłu osobne 3 składane fotele, o możliwości przewozu 7 osób nawet nie wspominam, dużo wyższy, wygodny załadunek, wielki panoramiczny dach, fotele z tyłu przesuwane przód, tył
    - projekt deski rozdzielczej - w obu przypadkach OK, jak pisałem Alfa dystansuje całą konkurencję zegarami, reszta jest lepsza niż w Pasku, ale mnie się akurat decha w 307 bardzo podoba
    O wycierającym się logo w praktycznie każdym egzemplarzu widzianej Alfy nie wspomnę nawet, bo to jest straszny wstyd.

Tyle chyba. W sumie nie na temat, ale pytacie, macie odpowiedź . 156 SW to nie jest BMW3 Touring jeśli chodzi o jakość wykończenia i prowadzenie, no i nie jest też np. 307 SW jeśli chodzi o praktyczność i w dużej mierze wykończenie również (w prowadzeniu akurat tutaj mocno wygrywa, nie będę dyskutował).