Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: kontrolka akumulatora - alternator ? pilna sprawa proszę o pomoc

zkwiat
    Gość

Domyślnie kontrolka akumulatora - alternator ? pilna sprawa proszę o pomoc

Witam
    Panowie dzisiaj rano nagle po odpaleniu zapaliła sie kontrolka akumulatora na komputerze. Po przejechaniu kilkuset metrów i zgaszeniu i ponownym odpaleniu nadal się świeciła. Dojechałem do pracy (ok 10km) - po jakiś 3 godzinach wyszedłem go odpalić i teraz już nie sie paliła ale auto stało tak z 1-2 minuty z odpalonym silnikiem -nie ruszałem z miejsca.
    Co to może być ? kwesta alternatora czy akumulatora ? Sprawa jest o tyle pilna że w poniedziałek jadę alfa na wakację (1500km w jedną stronę) więc musze to pilnie zrobić. Czy jak pojadę do elektryka to będzie mi na szybko w stanie to sprawdzić i ew. naprawić ?
    Pozdrawiam

- - - Updated - - -

teraz po godzinie znów odpaliłem żeby chwilę pochodził i nie pokazuje sie ponownie ta kontrolka. Wiem że mam dośc słaby aku bo czasami przy odpaleniu wyskakuje błąd abs etc. Możliwe że na chwilę coś się zwiesiło z ta kontrolką albo coś takiego ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar hubert.janowski
    Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.

Domyślnie

znajomy mial cos takiego i okazało się że ze akumulator padł ale przy okazji wymienił regulator i szczotki w alternatorze. po tyg problem powrocił zabral alternator do elektryka i stojan przegrzany ... sprawdz dokładnie alternator ale musisz go wyjąć
    Cytat Napisał zkwiat Zobacz post
    Witam
    Panowie dzisiaj rano nagle po odpaleniu zapaliła sie kontrolka akumulatora na komputerze. Po przejechaniu kilkuset metrów i zgaszeniu i ponownym odpaleniu nadal się świeciła. Dojechałem do pracy (ok 10km) - po jakiś 3 godzinach wyszedłem go odpalić i teraz już nie sie paliła ale auto stało tak z 1-2 minuty z odpalonym silnikiem -nie ruszałem z miejsca.
    Co to może być ? kwesta alternatora czy akumulatora ? Sprawa jest o tyle pilna że w poniedziałek jadę alfa na wakację (1500km w jedną stronę) więc musze to pilnie zrobić. Czy jak pojadę do elektryka to będzie mi na szybko w stanie to sprawdzić i ew. naprawić ?
    Pozdrawiam

- - - Updated - - -

teraz po godzinie znów odpaliłem żeby chwilę pochodził i nie pokazuje sie ponownie ta kontrolka. Wiem że mam dośc słaby aku bo czasami przy odpaleniu wyskakuje błąd abs etc. Możliwe że na chwilę coś się zwiesiło z ta kontrolką albo coś takiego ?

criss
    Gość

Domyślnie

szczotki się kończą, niestety trzeba wymienić całość z regulatorem napiecia

zkwiat
    Gość

Domyślnie

cały alternator czy tylko szczotki ? niby teraz nic sie nie swieci...kurde ale obawiam sie tego wyjazdu bo to jednak 3000km w dwie strony

- - - Updated - - -

kurde jak na złość, dziś piątek godzina 14 a w poniedziałek po 12 mamy startować. Nie wiem czy zdarzę to porobić, ale tak to strach jechać. Jade zaraz do mechanika niech zobaczą co to sie dzieje dokładnie
    Pozdrawiam

criss
    Gość

Domyślnie

całość wyciagniesz bez odkrecania alternatora

Użytkownik Ogier
    Auto
    alfa 159 8v 120km

Domyślnie

Panowie podłącze sie pod temat, wymieniono mi teraz cały alternator i wsadziłem też nowy akumulator który tylko nie jest jeszcze do konca naładowany. I zauwazyłem po wsadzeniu tego nowego aku że trochę pulsują światła, minimalnie ale jednak. i Czy to może być kwestia tego właśnie że nie jest on do konca naładowany ? I czy regulator napięcia znajduje sie w alternatorze czy jest to osobna część ? Wymienili mi cały alternator i własnie nie wiem czy regulator też jest tego integralną częścią czy to osobna część ?

criss
    Gość

Domyślnie

regulator razem ze szczotkami możesz sobie dokupić (wymieniałem jakieś 5 miesiecy temu), siedzi tam magneti marelli, koszt od 70 do 90 zł

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

A sprawdź połączenie masy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał criss Zobacz post
    całość wyciagniesz bez odkrecania alternatora
    calosc czyli??Raczej nie wyjmie regulatora bez sciagniecia altka bo sam probowalem.Ja za regulator dalem jakies 60 zl ale okazalo sie ze padla dioda i do wymiany mostek(koszt 2x 150 zl bo 2 razy mi padl mostek)